Kvinde søger muligheder inden for karriereudvikling

Karriereudvikling og kompetencer

Når du søger nyt job og har fokus på karriereudvikling, er det afgørende, at du er klar over, hvilke kompetencer du har, og hvordan du kan formidle dem til en potentiel arbejdsgiver.

Vores karriererådgivere kender til arbejdsmarkedet, og kan give karrierecoaching og hjælpe dig med at blive afklaret i forhold til din karriere. Vi tilbyder en række samtaler, som kan foregå over telefon eller teams. Du finder også en række guides og gode råd, som du kan kaste dig over med det samme.

Klar til at udvikle din karriere? Book en samtale med os

Relevante artikler

Job og karriere

Skal vi arbejde mere eller skal vi arbejde smartere?

Vi skal ikke hylde at hente børn sent eller at arbejde til sent. Vi skal heller ikke hylde at hente tidligt. Det er ikke alle, der har mulighed for det. Vi skal derimod hylde et arbejdsmarked og en arbejdsplads, hvor der er plads til fleksibilitet og til at arbejde smartere.

Job og karriere

4 tips til dig, der savner nye arbejdsopgaver

Er du stagneret lidt eller har mistet motivationen for dit job? Hvis du ellers er glad for dine kolleger og for arbejdspladsen, er det ikke sikkert, det er vejen at søge et andet job. Her kommer fire opmærksomhedspunkter i din proces mod udvikling.

Karriererådgiverens blog

Du må gerne stole på din mavefornemmelse, når du søger job

Giver det mening at droppe et job, der på papiret virker oplagt, på grund af en dårlig mavefornemmelse? Ja, det kan det godt gøre. Lad din intuition hjælpe dig til at forhindre, at du kommer ind i en dårlig virksomhedskultur, et arbejdsmiljø du ikke vil trives i, eller får en leder, du ikke ville kunne sammen med.

Job og karriere

Tal med dine kolleger om jeres udfordringer – men undgå samgrubleri

Det er vigtigt at I taler om tingene på arbejdspladsen, men det er lige så vigtigt at I forholder jer til, hvordan I taler om tingene. For samtaler kan også føre til negativitet, og et negativt fokus løser ikke problemer. Det skaber dem.

Job og karriere

Imposter syndrom: Tvivler du på, om du kan noget? Det er ofte et tegn på store ambitioner

Alle tvivler på sig selv ind imellem. Men tvivler du nogle gange så meget på dig selv, at du føler dig som en bedrager, der har sat barren for højt? Det kaldes for imposter syndrom – og her kommer fire opmærksomhedspunkter, der forhåbentligt kan få dig på andre tanker.

Karriererådgiverens blog

Hober dine opgaver sig op? Her er et prioriteringsværktøj, så du kan få overblik

Når man har mange opgaver og oplever tidspres, er det nødvendigt at skabe overblik og begynde at prioritere opgaverne. Lige præcis det er ekstra svært, når problemet er, at de hober sig op. Her får du et værktøj, der gør det nemmere for dig at prioritere dine opgaver.

Karriereudvikling handler i høj grad om at få et overblik over dine kompetencer

Gennemgå disse fire trin og find du af, hvor dine styrker er

1. Skriv en bruttoliste over dine opgaver 

Find dit CV frem og nedskriv alle dine arbejdsopgaver – intet er for stort eller småt, intet er for langt tilbage. Prøv at undlade at stille spørgsmål til det, du skriver og forsøg at lave listen så lang, som mulig.

Når du er løbet tør for idéer, så gå videre til næste overskrift, næste job, uddannelse eller projekt. Uanset om formålet er kompetenceafklaring, jobsøgning eller andet inden for karriereudvikling, så giver det dig et overblik over de opgaver du er i stand, og har været vant, til at udføre. 

2. Skriv en bruttoliste over dine kompetencer 

Du har nu en meget lang liste over dine arbejdsopgaver. Gå nu dine opgaver igennem én efter én og spørg dig selv, hvad du lærte af dem, hvilke kompetencer du udnyttede, hvilke erfaringer du gjorde særlig brug af?

Eksempel: Hvis du var med til at opdatere en Facebookside, lærte du måske noget om Facebook som medie, om indholdsproduktion, om tidsstyring, om Business Manager eller om at arbejde i et kommunikationsteam. Prøv at skrive noget ned under hver arbejdsopgave - også selvom du gentager dig selv, eller det virker lidt banalt. Processen har værdi i sig selv, og kan også åbne op for nye perspektiver hvis du f.eks. booker en samtale til karriererådgivning eller med en karrierecoach.  

3. Tænk i kategorier og prioriteringer 

Du har nu en meget lang liste over arbejdsopgaver og kompetencer. Næste skridt er at sætte dem i system ved f.eks at inddele dem i kategorier. Kategorierne kan for eksempel være journalistik, digital kommunikation, projektarbejde eller andre forskellige områder, som passer til de erfaringer, du har gjort. På den måde kan du bedre målrette dine kompetencer og ansøgninger mod forskellige typer af jobs, og det giver et bedre overblik, du kan bruge i din karriereudvikling. 

I denne del af kompetenceafklaringen kan du godt tillade dig at gøre dig nogle tanker om, hvilke af de kompetencer, du har, som du har lyst til at bruge. Hvis du ikke har lyst til at bruge de kompetencer, så undlad at arbejde med de kategorier.

4. Målret dine kompetencer

En af de nemmeste måder at blive klogere på sine erhvervsrettede kompetencer er at sammenligne dem med arbejdsmarkedets behov. Prøv at finde tre stillingsopslag som lader til at være gode faglige matches for dig og dine kompetencer. Undersøg, hvilke kompetencer der matcher de forskellige slags stillinger, og undersøg også, om der er noget, du mangler at kunne.  


Arbejdsglæde og motivation

Download vores skema, hvor du kan finde ud af hvor dine opgaver ligger på motivationsskalaen

Download skema

Karriereudvikling

Er du i tvivl om, hvilken vej du skal tage på arbejdsmarkedet? Så kan du arbejde dig igennem disse fire trin, og se om det skaber afklaring, og kan hjælpe dig med din karriereudvikling. Et vellykket karrierecoaching forløb, starter i høj grad afklaring hos dig selv. 

1. Identificer det vellykkede og succesfulde 

Start med at redegøre for, hvor og hvornår du har haft succes gennem livet. Hvad var situationen? Hvad gjorde du helt konkret? Hvilke kompetencer brugte du? Et indblik i dine succesoplevelse, gør det også nemmere at hive dem frem i jobansøgningen eller til jobsamtalen. 

2. Skab billeder af en ønsket fremtid 

Sæt dig (gerne med lukkede øjne), og forestil dig dit drømmescenarie. Du vågner op en mandag morgen om en måned, og så skal du på arbejde. Hvordan er omstændighederne? Skal du møde på et bestemt tidspunkt? Er det i cykelafstand? Arbejder du hjemme, eller skal du ind til din kolleger? Hvor stor er virksomheden? Hvad skal du ind og lave som det første om morgenen? Sammen med hvem? Osv. Intet er for småt eller ubetydeligt, men en klar ide om dine drømme, gør det nemmere at udvikle din karriere i den rigtige retning. 

3. Opstil konkrete målsætninger og handlepunkter 

Hvordan når du så hen til denne ideelle situation? Stil konkrete handlinger og delmål op. Og glem ikke et tidsperspektiv, der i første omgang ikke må strække sig længere end seks måneder. For så er målet for lang væk. 

4. Eksperimenter med nye handlinger 

Når du skal til at handle, må du meget gerne gøre mere af det, der tidligere har virket for dig. Men eksperimenter også gerne med nye handlinger, som eksempelvis at ansøge uopfordret. Evaluer gerne dine handlinger og overvej, hvad du evt. Skal gøre anderledes næste gang. Og sådan kan du starte forfra på modellen igen, og se om drømmescenariet har ændret dig, og hvilke handlinger, du så skal udføre.


Edit page