/files/assets/big_promo/ksdame.png

Karriereudvikling og kompetencer

Når du går med overvejelser om at søge nyt job, er det afgørende, at du er skarp på, hvad du helst vil beskæftige dig med, hvilke kompetencer du har og hvordan du kan formidle alt dette til en potentiel arbejdsgiver.

Få hjælp til at blive afklaret gennem samtaler med en karriererådgiver, eller søg inspiration på siden her.

Klar til at udvikle din karriere? Book en samtale med os

Relevante artikler

Job og karriere

Hvad hører til i et CV, og hvad hører til i en ansøgning?

Hvis du er i tvivl, om noget hører til i CV eller ansøgning, så får du her en checkliste og en tommelfingerregel, så du sikrer, at du ikke gentager dine pointer unødigt, at dit CV fremstår skarpt og at din ansøgning taler direkte til modtageren.

Job og karriere

Stå stærkt i jobsøgningen med en tydelig rød tråd

En tydelig profil kan få dig langt i din jobsøgning. Byg din profil op over tre til fem spidskompetencer og lad dem gå igen igennem dit materiale. Så kommer du til at fremstå troværdig og tiltrækkende. Læs her, hvordan du kan få dine kompetencer til at gå igen i forskellige dele af din jobsøgning.

Job og karriere

Tænk strategisk, når du arbejder frivilligt

Det er ikke kun din erhvervserfaring, der har betydning for dit arbejdsliv. Du kan også bruge frivilligt arbejde strategisk i forhold til din karriere. Her er 6 områder, hvor frivilligt arbejde kan styrke din position.

Job og karriere

Kompetenceudvikling er afgørende for KSerne og faget

Ny undersøgelse om kompeternceudvikling viser, at der er en række barrierer, som det er nødvendigt at adressere, hvis virksomhederne vil være konkurrencedygtige i for eksempel den grønne omstilling og i at arbejde med AI. ”Det er helt afgørende, at KS’erne, med de opgaver de sidder med, løbende opkvalificerer sig og får ny viden,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Job og karriere

4 spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du vil bygge en ny karriere op

Er du en af dem, der er kommet godt i gang med din karriere? Så kan det være, at du går med tanker om at bygge en anden, tredje eller fjerde karriere op. Det er slet ikke ualmindeligt i dag. Her er 4 spørgsmål, du kan stille dig selv for at komme dine præferencer og ønsker nærmere:

Karriererådgiverens blog

Husk at bruge dine kolleger – også dem, du ikke snakker med

De fleste af os har ’arbejdsvenskaber’, og det er så også de kolleger, vi taler mest med. Men det er vigtigt at huske også at sparre med andre kolleger, end de nærmeste, for de kan give andre perspektiver.

Karriereudvikling handler i høj grad om at få et overblik over dine kompetencer

Gennemgå disse fire trin og find du af, hvor dine styrker er

1. Skriv en bruttoliste over dine opgaver 

Find dit CV frem og nedskriv alle dine arbejdsopgaver – intet er for stort eller småt, intet er for langt tilbage. Prøv at undlade at stille spørgsmål til det, du skriver og forsøg at lave listen så lang, som mulig.

Når du er løbet tør for idéer, så gå videre til næste overskrift, næste job, uddannelse eller projekt. Uanset om formålet er kompetenceafklaring, jobsøgning eller andet inden for karriereudvikling, så giver det dig et overblik over de opgaver du er i stand, og har været vant, til at udføre. 

2. Skriv en bruttoliste over dine kompetencer 

Du har nu en meget lang liste over dine arbejdsopgaver. Gå nu dine opgaver igennem én efter én og spørg dig selv, hvad du lærte af dem, hvilke kompetencer du udnyttede, hvilke erfaringer du gjorde særlig brug af?

Eksempel: Hvis du var med til at opdatere en Facebookside, lærte du måske noget om Facebook som medie, om indholdsproduktion, om tidsstyring, om Business Manager eller om at arbejde i et kommunikationsteam. Prøv at skrive noget ned under hver arbejdsopgave - også selvom du gentager dig selv, eller det virker lidt banalt. Processen har værdi i sig selv, og kan også åbne op for nye perspektiver hvis du f.eks. booker en samtale til karriererådgivning eller med en karrierecoach.  

3. Tænk i kategorier og prioriteringer 

Du har nu en meget lang liste over arbejdsopgaver og kompetencer. Næste skridt er at sætte dem i system ved f.eks at inddele dem i kategorier. Kategorierne kan for eksempel være journalistik, digital kommunikation, projektarbejde eller andre forskellige områder, som passer til de erfaringer, du har gjort. På den måde kan du bedre målrette dine kompetencer og ansøgninger mod forskellige typer af jobs, og det giver et bedre overblik, du kan bruge i din karriereudvikling. 

I denne del af kompetenceafklaringen kan du godt tillade dig at gøre dig nogle tanker om, hvilke af de kompetencer, du har, som du har lyst til at bruge. Hvis du ikke har lyst til at bruge de kompetencer, så undlad at arbejde med de kategorier.

4. Målret dine kompetencer

En af de nemmeste måder at blive klogere på sine erhvervsrettede kompetencer er at sammenligne dem med arbejdsmarkedets behov. Prøv at finde tre stillingsopslag som lader til at være gode faglige matches for dig og dine kompetencer. Undersøg, hvilke kompetencer der matcher de forskellige slags stillinger, og undersøg også, om der er noget, du mangler at kunne.  


Arbejdsglæde og motivation

Download vores skema, hvor du kan finde ud af hvor dine opgaver ligger på motivationsskalaen

Download skema

Karriereudvikling

Er du i tvivl om, hvilken vej du skal tage på arbejdsmarkedet? Så kan du arbejde dig igennem disse fire trin, og se om det skaber afklaring, og kan hjælpe dig med din karriereudvikling. Et vellykket karrierecoaching forløb, starter i høj grad afklaring hos dig selv. 

1. Identificer det vellykkede og succesfulde 

Start med at redegøre for, hvor og hvornår du har haft succes gennem livet. Hvad var situationen? Hvad gjorde du helt konkret? Hvilke kompetencer brugte du? Et indblik i dine succesoplevelse, gør det også nemmere at hive dem frem i jobansøgningen eller til jobsamtalen. 

2. Skab billeder af en ønsket fremtid 

Sæt dig (gerne med lukkede øjne), og forestil dig dit drømmescenarie. Du vågner op en mandag morgen om en måned, og så skal du på arbejde. Hvordan er omstændighederne? Skal du møde på et bestemt tidspunkt? Er det i cykelafstand? Arbejder du hjemme, eller skal du ind til din kolleger? Hvor stor er virksomheden? Hvad skal du ind og lave som det første om morgenen? Sammen med hvem? Osv. Intet er for småt eller ubetydeligt, men en klar ide om dine drømme, gør det nemmere at udvikle din karriere i den rigtige retning. 

3. Opstil konkrete målsætninger og handlepunkter 

Hvordan når du så hen til denne ideelle situation? Stil konkrete handlinger og delmål op. Og glem ikke et tidsperspektiv, der i første omgang ikke må strække sig længere end seks måneder. For så er målet for lang væk. 

4. Eksperimenter med nye handlinger 

Når du skal til at handle, må du meget gerne gøre mere af det, der tidligere har virket for dig. Men eksperimenter også gerne med nye handlinger, som eksempelvis at ansøge uopfordret. Evaluer gerne dine handlinger og overvej, hvad du evt. Skal gøre anderledes næste gang. Og sådan kan du starte forfra på modellen igen, og se om drømmescenariet har ændret dig, og hvilke handlinger, du så skal udføre.


Edit page