Kvinde søger tips til, hvordan hun skriver en uopfordret ansøgning

Uopfordret ansøgning og jobsøgning

I KS hører vi ofte fra medlemmerne, at det føles uoverskueligt at gå i gang med at skrive en uopfordret ansøgning eller lave uopfordrede henvendelser. Det betyder, at flere fokuserer på opslåede stillinger, hvilket er en skam, da langt de fleste virksomheder faktisk forholder sig til uopfordrede henvendelser (83% iflg. Ballisager 2019). Det er også langt fra alle job, der besættes via traditionelle opslag og jobsamtaler.

Læs mere herunder om, hvordan du kan gribe en uopfordret ansøgningsprocess an.

Når du vil lave en uopfordret ansøgning, handler det om at være proaktiv


Hvis du skal have en chance for at lande et job, hvor du søger uopfordret, handler det om at være proaktiv. Herunder ser du 4 konkrete måder, hvorpå du kan være proaktiv i din uopfordret jobsøgning.

1. Kompetenceafklaring - vær skarp på, hvad du kan

Når du henvender dig til en virksomhed, skal du som det første vide, hvad du kan tilbyde dem. Gør det nemt for virksomheden at afkode, hvad det er, du kan, og hvordan de kan bruge det. Brug noget tid på at få kortlagt dine kompetencer. Det skal være tydeligt, hvilke typer opgaver du kan løse, og hvilken forskel du kan gøre i virksomheden. Du kan styrke dine kompetencer ved at deltage i forskellige værktøjskurser. Prøv eksempelvis vores InDesign-kursus, som gør dig skarpere i at skabe tiltalende layouts.

Kompetencer er din viden, uddannelse, efteruddannelse og alt det, du har gjort. Det kan være svært at få et overblik over og få kogt ned. I KS sidder vores dygtige karriererådgivere klar til at hjælpe dig med at kortlægge dine kompetencer. 

Det kan være en god ide at starte processen, med at tale med vores karriererådgivere.

2. Brug dit netværk til at finde drømmejobbet

Du kan med fordel se dit netværk som adgang til information. Brug dit netværk til at undersøge, om der er nogen, du kender, som arbejder for den virksomhed, du har i sigte. Ved at tage et møde med dem, kan du se, om det benarbejde, du har lavet, rammer plet. 

Hos mange arbejdsgivere, vægter personlige anbefalinger meget. Du kan derfor komme et skridt foran i køen, hvis du laver en uopfordret ansøgning gennem personer du allerede kender. 

3. Vær aktiv på LinkedIn

LinkedIn er en god måde at søge uopfordret, da det giver adgang til et stort netværk af virksomheder og fagfolk, samt information om virksomheder og stillinger. Det tillader også at opbygge et professionelt online-netværk og brand, samt at oprette forbindelse med relevante beslutningstagere og ansatte i en virksomhed, hvilket kan øge chancerne for at blive bemærket i en jobansøgning.

På LinkedIn kan du også skrive direkte til personer, hvis arbejdspladser du er interesseret i. Det kan virke mindre formelt, og samtidig viser du, at du er proaktiv.

4. Tag kontakt til de rigtige personer

Dit personlige netværk og LinkedIn, er rigtig gode måder at finde frem til beslutningstagere, og mange gange vil det kræve, at du sender dem en mail. 

Find den, der har mandat til at tage en beslutning, og send en mail. I større virksomheder kan det være afdelingslederen eller den personaleansvarlige, og i SMV’erne er det direktøren eller ejeren.

Dit første delmål er at komme til et møde i virksomheden. Mødet giver dig mulighed for at se virksomheden indefra og blive klogere på, hvor du vil kunne sætte dig selv i spil. Og det er altså også nemmere at skabe en relation, som kan være grund for en ansættelse, face to face.

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan den første mail kan se ud. 


Kære [TITEL og NAVN] 

Jeg har fået kig på [FIRMA] via netværk og research i [BRANCHE]. Jeg skriver til dig, fordi jeg er i gang med et brancheskift i mit arbejdsliv og er på jagt efter spændende virksomheder. Jeg er primært interesseret i netværk og viden og vil også gerne undervejs løse opgaver inden for [KOMPETENCEOMRÅDE, fx B2C markedsføring, analyse af kundeprofiler, effektivisering af arbejdsprocesser], hvis der viser sig noget relevant.   

Min ambitioner er at arbejde med [OPGAVER, fx kundeinddragelse i produktudvikling] i [VIRKSOMHEDSTYPE, fx en lille eller mellemstor privat virksomhed] og kommer med erfaring fra [NUVÆRENDE BRANCHE]. Jeg er i gang med at oversætte det, jeg kan til en ny branche og vil gerne have dit bud på, hvordan sådan én som mig ville kunne løse de udfordringer, I typisk står overfor.   

Jeg ringer til dig i næste uge og spørger, om du kunne være interesseret i at få besøg i en halv time i den nærmeste fremtid. 

Med venlig hilsen 
[Dit fulde navn] 

Uopfordret ansøgning skabelon og eksempel

Når du søger uopfordret, er det vigtigt at du er skarp i både din ansøgning og dit CV. Du skal, i bund og grund, overbevise en anden om, at du skal ansættes uden at de nødvendigvis søger nye medarbejdere. Det kan være en svær proces, så derfor har vi samlet en masse gode guides, skabeloner og eksempler til dig der er jobsøgende. 


Se vores univers af artikler og guides til ansøgninger, som også vil kunne inspirere dig når du laver en uopfordret ansøgning og hjælpe med at lande drømmejobbet.

Edit page