Karriererådgiverens blog

Bliv ven med din tvivl

/files/assets/Bitten-hoj.jpg
25. september 2024
Af Bitten Kjærgaard

Når vi skal tage beslutninger og træffe valg, der virker store og afgørende, kan vi have en tendens til at tro, at hvis vi er i tvivl, så er det ensbetydende med at vi har valgt forkert. Men sådan er det ikke.

Når jeg taler med medlemmer, som har truffet eller skal træffe et valg, der virker afgørende, så spænder tvivlen nogle gange ben for den beslutning, de skal tage. Mange er af den overbevisning, at der altid findes en rigtig beslutning og en forkert beslutning. Det lægger et enormt pres på os i en tilværelse, hvor vi konstant bliver konfronteret med valg.

Når jeg taler med studerende, som lige har valgt kandidat, kan jeg høre på dem, hvor meget tvivlen fylder i forhold til, om det er det rigtige valg, de har truffet. De kommer til at fokusere på alt det, de har valgt fra, og alle de andre muligheder, de synes, de nu har vendt ryggen. Og sådan kan det også føles for andre medlemmer i andre situationer. Det kan være medlemmer, der skal sige ja eller nej til et jobtilbud, valg af efteruddannelse eller det kan være medlemmer, der skal tage mange større eller mindre beslutninger i løbet af en arbejdsdag, som på en eller anden måde kommer til at virke afgørende.

Tvivl er en del af processen

Men tvivlen er en del af at træffe valg. Og tvivlen er ikke synonym med, at det valg, man har truffet, er forkert. Tvivlen er der bare som en slags følgesvend. For nogen kan den blive så stor en hæmsko, at beslutningsprocessen bliver længere og længere, fordi man tror, at hvis man bare tænker længe nok og kommer frem til det rigtige valg, så vil følelsen af tvivl forsvinde. Men jo mere plads du giver den, jo mere vil den fylde.

Vi skal altså væk fra at tro, at der findes rigtige og forkerte valg. De er for det første ikke altid altafgørende, og hvert valg bringer en række nye muligheder med sig. Og det er her fokus skal ligge.  

"Vi skal væk fra at tro, at vi kan undgå tvivlen"

Vi kan sagtens have kvalificerede beslutningsprocesser og kortlægge fordele og ulemper, men på et tidspunkt skal vi vælge. Her nytter det altså ikke at køre rundt i en uendelig tankespiral. Og hvis tvivlen stikker sit ansigt frem, så hjælper det at fokusere på alle de muligheder valget skaber. Alternativt så skal man acceptere tvivlens tilstedeværelse uden at gå ind i den og skifte fokus hen på noget andet.

Fusion

KS har sendt dig en vigtig mail om din kontingentbetaling

Rigtig mange KS'ere har allerede givet samtykke til, at deres PBS-aftale om betaling af KS-kontingent overføres til DM. Men vi får også mange henvendelser fra medlemmer, som er nervøse for, at det er spam. Blandt andet, fordi afsender-mailadressen ikke er den sædvanlige KS-mailadresse. Her kan du læse mere om, hvad det hele går ud på.

Fusion
Job og karriere

Du kan få indflydelse på din nye fagforening

Vi har brug for jeres input til at forme fremtidige arrangementer, der er relevante og spændende efter fusionen med DM. Deltag i fokusgruppe og få et gavekort.

Kommunikation

Ny guide: Tal højt om den værdi, du skaber

Vi har udviklet en ny guide, der hjælper dig med at få sat ord på den værdi, dit arbejde skaber. Over tre uger får du fire enkle øvelser direkte i din indbakke.

Edit page