10 gode råd, der ikke holder, når du søger job

/files/assets/news/julien-l-slrw_cx6u_i-unsplash.jpg
9. oktober 2024
Af Ask Lehrmann

Vennekredsen, tante Anna, onkel Ib og et væld af hjemmesider står parat til at hjælpe dig, når du skal søge job. Men pas på, for de gode råd er måske velmente, men langt fra altid gode. Kommunikation og Sprogs karriereteam giver dig her en liste med 10 råd til jobsøgning, som ikke altid er gode.

1. Skriv en standardansøgning som du kan genbruge, det sparer nemlig tid, så du kan sende flere ansøgninger

Det kan være smart at have en idé om, hvordan du vil udforme dine ansøgninger, men det dur ikke at sende en standardansøgning. Hvis du ikke målretter din ansøgning, og den ender i bunken med 200 andre ansøgninger, er det ofte mere held end forstand, hvis du kommer til en samtale.

 2. Send altid en kreativ og anderledes ansøgning, det vil altid fange læseren bedre

En ansøgning skal ikke altid være hverken kreativ eller anderledes. Formen på din ansøgning skal passe til virksomheden, jobbet og dig som person. Der er stor forskel på, om ansøgningen skal sendes til et reklamebureau eller til et revisionsfirma, og der er også stor forskel på mennesker og væremåder. Skriv en ansøgning, der passer til dig og dem.

 3. Virksomheden vurderer, hvilket job der passer til dig, så skyd gerne med spredehagl i forhold til kompetencer og erfaringer

Rådet holder ikke, for det er dig, der skal vide, hvad du kan og hvad du vil. Særligt, når du sender uopfordrede ansøgninger, skal du derfor være meget præcis med, hvad du kan gøre for virksomheden, som skaber værdi. Server dine kompetencer og ønsker på et sølvfad.

 4. Send al den dokumentation med, du kan finde for at give et så godt overblik som muligt over alt det, du har lavet

Det dur ikke. Du skal tværtimod begrænse mængden af bilag og i stedet tage relevant materiale med til jobsamtalen. Jo mere du sender med, jo større risiko er der for, at virksomheden finder det omstændeligt og besværligt.

5. Det er altid godt at sende din ansøgning som vedhæftet fil til e-mail

Det er en god ide at sende sin ansøgning pr. e-mail, men husk at gøre det som pdf-fil. Ellers risikerer du at miste opsætningen, og at arbejdsgiveren kan se alle de rettelser, der tidligere er lavet i dokumentet.

6. Ring altid til virksomheden, så de husker dig

Du skal kun ringe, hvis du har noget relevant at spørge om i forhold til stillingen, arbejdsopgaverne eller andet. Ellers er det spild af din og virksomhedens tid.

 7. Kom altid i meget god tid til jobsamtalen, for at signalere overskud og engagement

Du skal ikke komme en halv time før, for det kan have den modsatte effekt og irritere ansættelsesudvalget. Mød gerne 5-10 minutter før, tag en kop kaffe, og fald til ro i situationen.

 8. Hvis du bliver spurgt om dine dårlige sider, så find noget positivt og forklæd det som negativt

Tanken er god nok, men det kan nemt virke kunstigt og fjollet, hvis du skynder dig at fortælle, at du arbejder alt for hårdt. Formålet med dette spørgsmål er at se, om du har selvindsigt og har forstået jobbet, så vær ærlig og find det, der er en svaghed for dig i forhold til jobbet. For eksempel, hvis du er nyuddannet, så er det en svaghed, at du ikke har erhvervserfaring.

 9. Hellere sælg dig selv for billigt, end ikke få jobbet

Rådet holder ikke, for dine krav til opgaver og løn siger en masse om, hvordan du selv sætter værdien af dine kompetencer. Hvis du sælger dig selv for billigt, kan du risikere ikke at få jobbet, fordi arbejdsgiveren ikke tror, du er ordentligt kvalificeret.

 10. Bare få ChatGPT til at skrive ansøgningen for dig

ChatGPT og lignende værktøjer kan være gode til at hjælpe i dele af jobsøgningsprocessen, men den vil nærmest aldrig skrive gode, målrettede ansøgninger, som kan integrere al den viden, du selv har om virksomheden, branchen og din faglighed. Og så risikerer du samtidig, at virksomheden bare smider din ansøgning ud, fordi den fanges af et AI-filter.

Foto Unsplash

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page