Løn - offentligt ansat
Det spørger andre om...
-
Der forhandles altid i forbindelse med ansættelsen, og der er pligt til at forhandle løn for alle én gang om året, hvis der bliver anmodet om det.
-
Det er tillidsrepræsentanten eller KS’ sekretariat, som forhandler løn for dig. Kontakt os for at få oplyst, om der er en tillidsrepræsentant på din (eventuelt kommende) arbejdsplads.
Dine input, i form af mandatgivning, argumenter og baggrund med videre, forud for selve forhandlingen er afgørende i forhold til forhandlingen og resultatet. Også derfor er det vigtigt, at du kontakter tillidsrepræsentanten eller KS så tidligt som muligt.
Er du special- eller chefkonsulent eller chef, er udgangspunkt imidlertid at du selv forhandler lønaftalen. Kontakt os endelig for sparring.
-
Basisløn (i regionerne kaldet ”grundløn). Basislønnen afhænger af den overenskomst, du er omfattet af. Kandidater og bachelorer, som er ansat på AC-overenskomsten har et anciennitetsforløb, hvor lønnen stiger afhængigt af, hvor lang tid du har været ansat efter afsluttet uddannelse.
For korrespondenter i staten, gælder én basisløn, som ikke er afhængig af anciennitet.
Er du ansat som special- eller chefkonsulent eller chef, er der en basisløn, som ikke er afhængig af anciennitet.
-
Der findes flere forskellige tillæg efter overenskomsten, og om du har krav på dem afhænger blandt af, hvilken stilling du er ansat i (for eksempel rådighedstillæg, hvis du er ansat som administrativ generalist eller et lektortillæg, hvis du er ansat som lektor).
Der findes også lokalt forhandlet løntillæg, nemlig funktions-/kvalifikationstillæg.
Der er ikke nogen facitliste for størrelsen på funktions- og kvalifikationstillæg – de afhænger i praksis af stillingens indhold, din erfaring, kompetencer og så videre. Dette skal du sammenholde med de funktioner og ansvarsområder, der ligger i dit (nye) job. Dette giver dig også – alt andet lige - et fingerpeg om, hvor du bør ligge i forhold til gennemsnittet eller medianen: Hvis du for eksempel er højt specialiseret i forhold til jobindholdet, har et stort ansvar eller har dokumenteret særlige resultater, skal du måske kigge på 75- eller 90 %-fraktilen og ikke gennemsnittet eller medianen.
-
Et engangsvederlag eller resultatløn er et beløb, som kommer til udbetaling én gang på baggrund af en særlig, enkeltstående indsats, et særligt opnået resultat, en ekstraordinær, afsluttet arbejdsbelastning eller lignende.
Det er derfor ikke en varig del af din basisløn eller lønpakke, men kan være en fin anerkendelse for fx en spidsbelastningsperiode, eller indsatsen på et projekt.
Som hovedregel anbefaler KS at forhandle varige tillæg, således din lønudvikling fremtidssikres.
-
Der forhandles om kvalifikations- og funktionstillæg samt eventuelt engangsvederlag. Andre løndele følger direkte af overenskomsten, og skal derfor ikke forhandles. Det samme gælder pensionen.
-
Desværre er økonomien i det offentlige presset mange steder, hvilket kan medføre, at der på nogle enkelte arbejdspladser i et givent år ikke er økonomisk råderum til mærkbare lønstigninger.
Men generelt er der altså penge at forhandle om i den offentlige sektor. Det kan vi se på de aftaler, vi indgår og på den generelle lønudvikling i den offentlige sektor. Hertil kommer, at det står i overenskomsterne, at der skal forhandles en gang om året, hvis der anmodes om det. Der står også, at det er en ledelsesopgave at sikre, at der er penge at forhandle om.
-
Groft sagt er der fire emner, du skal forberede inden forhandlingen:
Baggrundsoplysninger/argumenter
Resultater, kvalifikationer, kompetencer, erfaringer med videre. Husk, at der er forskel på, om du er på vej ind i et job, eller det er den årlige lønforhandling.
Lønstatistik
Ud over KS’ egen lønstatistik er følgende meget brugbare:
Ansatte i staten: loenoverblik.dk
Ansatte i kommuner og regioner: krl.dk
Hvad er vigtigt for din chef/din arbejdsplads?
Strategi, indsatsområder, værdier, mål og så videre. Alt andet lige, er det godt at hægte argumenter op på disse faktorer, fordi du dermed argumenterer på arbejdsgivers ”banehalvdel”.
Dine ønsker
Fastlæg hvad du vil spille ud med til forhandlingen hvad du vil være tilfreds med, og hvad din smertegrænse er.
Kompetenceudvikling
Den Statslige Kompetencefond, Den Regionale Kompetencefond og Den Kommunale Kompetencefond giver penge til individuel kompetenceudvikling. Støtten skal være et supplement til de penge, der i forvejen bruges til kompetenceudvikling på arbejdspladsen. Læs mere om støtten, og hvordan du søger den her:
Relevante artikler
1. oktober stiger lønnen i kommuner og regioner
Se her hvor meget din løn stiger med, hvis du er ansat i en kommune eller en region. De statsansatte fik deres lønstigning den 1. april.
Fusionsfordel: Flere hundrede ”nye” tillidsrepræsentanter
DM har mange hundrede dygtige og dedikerede tillidsrepræsentanter i den offentlige sektor. Og med fusionen bliver de også – sammen med KS’ eksisterende tillidsrepræsentanter- tillidsrepræsentant for dig.
Kære offentligt ansatte KSer
Du er i gang med at læse det sidste nyhedsbrev fra KS for alle jer, der hver dag lægger kræfterne og energien i den offentlige sektor.