Hvordan er det nu lige, det er med ferien?

/files/assets/news/ferie-jessica-rockowitz-5nlcaz2wjxe-unsplash-1713864789.jpg
23. april 2024
Af Jette Snoer

Udover de fem ugers ferie, du har ret til efter Ferieloven, så har du den sjette ferieuge, der også kaldes særlige feriedage eller feriefridage. Når du holder ferie med løn, får du også et ferietillæg. Der er lidt forskellige satser og udbetalingstidspunkter i hhv. staten og kommunerne/regionerne. Her får du en kort beskrivelse af vilkårene i det offentlige.

Ferie i Staten

Fra 1. april 2024 får du et forhøjet ferietillæg på 2,02 % - og samtidig bortfalder tillægget for Store Bededag.

Udbetalingen af ferietillægget kan ske på to måder:

1.       Enten får du udbetalt ferietillægget fast over to omgange. Den første del bliver udbetalt sammen med din løn for maj måned og dækker over perioden 1. september til 31. maj. Den anden del af ferietillægget får du udbetalt med din løn for august måned og dækker over perioden 1. juni til 31. august.

2.       Eller også får du udbetalt ferietillægget, når du holder ferie. Din arbejdsgiver opgør løbende dit optjente ferietillæg og udbetaler den andel, der svarer til den ferie, du holder.

Optjening af den 6. ferieuge – de særlige feriedage

Du optjener 0,42 særlige feriedage om måneden. I løbet af et år vil du derfor optjene 5 særlige feriedage. Sammen med din normale ferie, giver det dig samlet 6 ugers ferie om året.

Du optjener dine særlige feriedage fra den 1. januar til den 31. december, men du kan først bruge dem fra den 1. maj i det efterfølgende år. Du har kun ret til at holde særlige feriedage, hvis du har optjent dem i ansættelsen eller har fået dem overført fra en tidligere statslig ansættelse.

Hvis dagene ikke er holdt, hvis du fratræder dit job, vil de blive udbetalt min din sidste lønudbetaling.

Ferie i kommuner/regioner

Pr. 1. april 2024 for du 1,95 % i ferietillæg. Pr. 1. maj 2024 bliver ferietillægget sat op, så du får et ferietillæg på 2,48 % i kommunerne og 2,49 % i regionerne.

Udbetalingen af ferietillægget sker på tre tidspunkter:

1.       Sidst i april 2024 får du udbetalt det forhøjede ferietillæg på 0,95%, der gælder for hele året.

2.       Sidst i maj får du udbetalt dit ferietillæg for perioden 1. september til 31. maj.

3.       Sidst i august får du udbetalt dit ferietillæg for perioden 1. juni til 31. august.

Optjening af den 6. ferieuge – de særlige feriedage

I kommunerne/regionerne optjener du den 6. ferieuge i timer i stedet for dage. Du optjener 3,083 ferietimer pr. måned, hvilket svarer til 37 timer, dvs. en uges betalt ferie pr. år.

Du optjener ferietimerne til den 6. ferieuge fra d. 1. januar til 31. december, men kan først bruge timerne fra den 1.maj i det efterfølgende år.

 Foto Jessica Rockowitch

Kommunikation

Du er fødselshjælper for ledelsens ambitioner

Kommunikatøren har en central rolle i at producere og stå på mål for budskabet, når ledelsen har besluttet, at organisationen står foran forandringer. Her får du strategiske værktøjer, der kan hjælpe dig til at håndtere opgaven med at være fødselshjælper for ledelsens ambitioner.

KS

Så er KS flyttet

KS’ sekretariat er nu på plads i Akademikerhuset på Frederiksberg. Læs her hvordan du kontakter os og hvordan du finder os.

Job og karriere

Det er i hverdagen, vi skal mærke, at vi har et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdsliv, trivsel, sundhed og arbejdsmiljø trækker næsten dagligt overskrifter i medierne, og de er sjældent domineret af succeshistorier. Arbejdsrelateret stress er et stort og alvorligt problem for alle parter. Som fagforening har KS en rolle at spille i at skabe rammer om et sikkert og sundt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Edit page