/files/assets/big_promo/ksdame.png

Sådan laver du et CV - Tips & Tricks

På denne side kan du læse karriererådgivernes råd til, hvordan du laver et godt CV. 

Hvordan laver man et godt CV? Først og fremmest skal det skal være struktureret i omvendt kronologi, det skal kunne stå alene og det skal være målrettet stillingsopslaget. I denne artikel får du tips til CV opbygning, samt hvad der skal stå i et CV.


CV opbygning - hvorfor er det vigtigt? 

En godt struktureret og gennemtænkt CV-opbygning er vigtig, fordi det er din første mulighed for at give et godt indtryk på en potentiel arbejdsgiver. En velorganiseret CV giver arbejdsgiveren et hurtigt overblik over dine kvalifikationer, uddannelse og erfaringer. Det kan også vise din evne til at formidle information klart og effektivt, hvilket er en vigtig færdighed i mange job indenfor kommunikation, sprog og marketing. 

En god CV-opbygning kan også hjælpe dig med at fremhæve dine styrker og færdigheder på en måde, der er relevant for det specifikke job, du ansøger om. Det er derfor vigtigt at tage tid til at opbygge en velstruktureret CV, der skiller sig ud og viser dine bedste kvaliteter. Læs mere her om, hvordan du kan opstille dit CV.


Hvad skal der stå i et CV? 

Et CV skal give en præsentation af din uddannelse, arbejdserfaring, færdigheder og kvalifikationer. Og så bør det være fængende samt indeholde vigtige praktiske oplysninger. Husk, at dit CV skal præsentere dig selv på den bedst mulige måde, og derfor skal du tilpasse indholdet til det job, du ansøger om, og de krav, arbejdsgiveren stiller.

Et godt CV har en klar og præcis overskrift

Når du skriver dit CV, er det vigtigt at have en klar og præcis overskrift, som beskriver din professionelle titel eller hvad du søger. Overskriften er ofte det første arbejdsgiveren læser. 

Husk den personlige profiltekst

For at skrive et godt CV, når du også inkludere en personlig profil eller en kort opsummering af dine erfaringer og færdigheder. I et CV er det vigtigt, at din faglighed fremstår tydelig. Men du bør stadig skrive en profiltekst, hvor din personlighed skinner igennem. Du kan, gennem en personlighedstest, identificere dine styrker og svagheder i en jobsituation.

Erfaring, uddannelse og certifikater

Derefter skal dit CV indeholde en liste over dine tidligere job, din uddannelse og andre relevante kvalifikationer såsom kurser, certifikater eller sprogkundskaber. Det er vigtigt at fremhæve de mest relevante og imponerende oplysninger om dine tidligere jobs, og at beskrive dine opnåede resultater og succeser.

En liste med udvalgte færdigheder

Du bør også inkludere en liste, som er simpelt sat op, over dine færdigheder og kompetencer, herunder både tekniske færdigheder og bløde færdigheder såsom kommunikation og samarbejde.

Dine tekniske færdigheder kan styrkes ved deltage i forskellige værktøjskurser. Styrk din faglige profil ved at deltage i vores SEO-kursus. Du kan også blive endnu skarpere på det kommunikative aspekt på tal og data, ved at deltage i vores Excel-kursus.

Praktiske oplysninger 

Endelig skal du sørge for at inkludere dine kontaktoplysninger, såsom telefonnummer og e-mailadresse, så det er nemt for en arbejdsgiver at kontakte dig. Derudover kan du også tilføje referencer, hvis du har tidligere arbejdsgivere eller kollegaer som vil anbefale dig.


4 tips til et godt CV

Når du har styr på den gode CV opbygning samt de indhold du vil have med, så er det tid til at finpudse CV’et og øge dine chancer for at komme til jobsamtalen. Herunder er der 4 konkrete tips til det gode CV: 

Dit CV skal kunne stå alene

Dit CV skal altid kunne stå alene. I langt de fleste tilfælde vil arbejdsgiveren læse dit CV som det første, og hvis hun ikke hurtigt kan danne sig et indtryk af dig og din faglighed, er det ikke sikkert hun når til din ansøgning.

Den gode struktur

Generelt anbefaler vi, at du bruger en omvendt kronologi, så det nyeste står først under punkterne erhvervserfaring, uddannelse og efteruddannelse. Er du studerende eller nyuddannet, kan du overveje at sætte uddannelsen først, men det er vigtigt, at punktet med erhvervserfaring starter på første side af CV’et.

Dit CV skal målrettes stillingsopslaget

CV’et skal være målrettet stillingen, du søger. Det kan du gøre i din beskrivelse af dine arbejdsopgaver og dine resultater. I en indledende profiltekst kan du præsentere din vigtigste viden og erfaringer i forhold til det, virksomheden efterspørger. Det kan for eksempel være kendskab til projektarbejde, kundebetjening og tværfagligt samarbejde.

Arbejdsgiveren har hverken tid til eller interesse i at kende alle detaljer i din uddannelse eller dit arbejdsliv. Arbejdsgiveren vil vide, hvad der er relevant for ham i forhold til dig som kollega og medarbejder.

Dit CV er en salgstekst

Tænk på dit CV som en salgstekst, der skal vise, at din profil matcher den opslåede stilling. Alt indhold, som ikke støtter op om den historie, du gerne vil fortælle, skal skæres ned eller helt fra. De kompetencer eller resultater, som er et klart match til virksomheden og/eller stillingen, skal have plads. Læs her 5 gode råd til at fremhæve dine kompetencer i dit cv.


Anbefaling: Lav et brutto-CV til eget brug

Det er en god idé at have en samlet oversigt over alle dine erfaringer, uddannelser, resultater og eksempler på disse. Vi kalder det et brutto-CV.  Brutto-CV'et kan også indeholde dine egne kommentarer. Det kan for eksempel være mere detaljerede beskrivelser af dine opgaver - og hvad du lærte af dem. Brutto-cv'et er kun til dit eget brug. Når du søger et konkret job, laver du et målrettet CV, som er specifikt tilpasset det job, du søger.

Du kan øve dig i at give en ultrakort introduktion til dit CV og dig selv, ved hjælp af elevatortalen, som du kan læse mere om her.

Edit page