Dine kernekompetencer, både personlige og faglige, skal stå skarpt i dit CV, når du søger job. Men ofte kan det være svært at ramme den rigtige tone, tyngde og faglighed, så du overbeviser virksomheden om, at du er den helt rigtige til at skabe værdi og resultater for dem. Her får du 5 råd om hvad du kan gøre.
5 råd der gør dig bedre til at beskrive dine kompetencer i dit CV
Tip 1. Kend forskel på personlige og faglige kompetencer
En af udfordringerne med kompetencer er, at det ofte bliver et miks af mange forskellige typer kvaliteter. Men der er alligevel forskel på kompetencen ”Jeg er god til at tale med mennesker” og kompetencen ”Jeg har 5 års erfaring med Wordpress og CSS” – det ene er en blødere personlig kompetence, der siger noget om dig som menneske og kollega, mens det andet er en konkret teknisk kompetence, som kan bruges til at løse en bestemt opgave hos virksomheden. Begge dele er vigtige, og hvis der er tale om en meget kundevendt funktion, er det personlige måske endda det vigtigste. Men det bør ikke blandes sammen og sidestilles hele tiden.
Refleksion over dine kernekompetencer er vigtigt
De forskellige typer kompetencer kan formidles på forskellige måder. Nogle vælger at afslutte deres CV med en personlig profil, hvor de fremhæver nogle af deres menneskelige kompetencer, mens at de i deres faglige profil i starten af deres CV fremhæver deres mest relevante faglige kompetencer til stillingen. Nogle har både en liste over "kernekompetencer" med fokus på det faglige, og "personlige kompetencer" med fokus på dine menneskelige kvaliteter. Nogle vælger i stedet at bruge deres ansøgning til at beskrive deres personlige styrker, men holder deres CV med fokus på det faglige. Det vigtigste er at reflektere over, hvorfor og hvornår man bruger de forskellige typer kompetencer.
Tip 2. Drop de lange kompetencelister i dit CV
Man kan nogle gange blive revet med, når man skriver en kompetenceliste i sit CV, og pludselig står med en liste på 20 punkter med alle de ting man godt kan. Men det er et tidspunkt hvor ’less is more’. En liste med alt for mange bullets og pointer mister nemt den røde tråd, og læseren står tilbage og har svært ved at vide, hvad de kan bruge listen til, og om de kan stole på at du rent faktisk kan det hele.
Vælg de vigtigste kompetencer for stillingen
Overvej i stedet en faglig kernekompetenceliste med 3 punkter med fokus på kompetencer der er særligt vigtige og/eller relevante for stillingen, hvor du også giver lidt ekstra kontekst. Eller måske en personlig kompetenceliste, hvor du fortæller lidt om hvordan du lever.
Tip 3. Prøv ”ikke testen” om dine kernekompetencer i CV’et
En hurtig test for at vide, om det er en god idé at skrive om en personlig eller faglig kompetence, er ’ikke testen’ – ville noget menneske nogensinde påstå, at de var det modsatte af det du skriver? ”Jeg er ikke dynamisk” eller ”Jeg er ikke fleksibel”. Nej vel?
Hjælper med at luge ud i dine kompetencer
Det kan hjælpe med at luge ud i kompetencer, som ofte måske mest er plusord eller floskler – ord som ”resultatorienteret”, ”smilende”, ”dynamisk” eller ”fleksibel”. Hvis du vil fremhæve disse kompetencer, bør du i hvert fald give dem noget kontekst og beskrivelse. I stedet for bare at skrive du smilende, kan du eksempelvis beskrive: "Fra min tid som kundeservicemedarbejde blev jeg god til at møde folk i øjenhøjde, og med et smil og godt humør hjælpe kunder videre". Og det leder naturligt videre til næste punkt:
Tip 4. Kompetencer kan typisk bedst formidles som en anekdote eller en historie i dit CV
Hvilken af disse eksempler formidler klarest en kompetence?
”Jeg er god til at have mange bolde i luften”
”Tempoet var ofte højt i mit arbejde på redaktionen, og nogle dage skulle jeg stå for både dagens nyhedsbrev, et par Facebookopslag og en Instagram-story inden frokost. Men det lykkedes heldigvis altid, og jeg har fået god erfaring med at overholde selv en stram deadline og levere et godt produkt”.
Gør det mere konkret og spændende at læse dine kompetencer
Særligt i jobansøgningen kan en kort historie fortælle meget mere end en generel beskrivelse, og give modtageren et super godt indblik i dig og din tilgang til en opgave. Så eksperimenter gerne med at integrere en kort historie, en anekdote som forklarer, hvordan du vil tilgå en opgave i jobopslaget, eller en refleksion over hvad du ville lægge særlig vægt på, hvis det var netop dig der fik stillingen.
Tip 5. Husk altid at målrette dit CV efter virksomheden
En kompetence i et CV eller ansøgning er aldrig mere relevant, end at den imødekommer et ønske fra en arbejdsgiver og derfor er med til at få dig til samtale. Når du kigger på dine beskrevne kompetencelister og beskrivelser, så reflekter derfor altid over, om du rammer plet i forhold til den profil som virksomheden efterspørger.
Fremhæv dine kompetencer som det rigtige match
Hvis de leder efter en marketingansvarlig, skal du ikke bruge en halv side på at forklare hvor dygtig en oversætter du er. Hvis de skal bruge en projektleder, så arbejd på at vinkle dine beskrivelser, så du særligt fremhæver dine erfaringer med gruppearbejde, ledelse, tidsstyring og lignende. De fleste bliver kaldt til samtale, fordi de formår at formidle det helt rigtige match.
Savner du inspiration til dit CV? Vi har nogle hjælpelister til dig.
Vi har i Kommunikation og Sprog lavet et par lister over faglige og personlige kompetencer, som du kan bruge som reference, hvis du skal bruge nogle idéer til at beskrive dig selv og dine arbejdsopgaver. Men husk selvfølgelig ovenstående liste, og skriv dem til i forhold til dine egne erfaringer!