Jobsamtale og tests

Det er en faglighed i sig selv at tage til jobsamtale. På denne side gennemgår vi de vigtigste aspekter af jobsamtalen og testprocessen, så du kan forberede dig bedst muligt. 

Jobsamtalen

Jo bedre, du er forberedt til en samtale, jo mere tjekket vil du føle dig og fremstå. Her kommer derfor et par gode råd, som hjælper dig til at skabe overblik og holde det undervejs i samtalen.

Kend materialet

Samtalen tager i høj grad udgangspunkt i CV og ansøgning, og det er vigtigt, at du kender dine tekster ned til mindste detalje. Se samtalen som en uddybning af det, virksomheden allerede ved om dig.

Gennemgå opslaget for de vigtigste krav til jobbet, og undersøg virksomheden nærmere på deres hjemmeside, LinkedIn og andre relevante platforme. Så kan du vinkle dine erfaringer og idéer, så de falder bedst sammen med deres behov.

Organiser din erfaring og dine idéer

Noter de temaer, som matcher de arbejdsopgaver/kompetencer, du har skrevet om i din ansøgning. Det kan for eksempel være SoMe, website og nyhedsbreve, eller det kan være projektledelse, kampagner og presse. Til hvert tema skriver du stikord til, hvordan du helt konkret vil gå til værks. Nedskriv også gerne en succeshistorie fra tidligere ansættelser, som kan underbygge dine kompetencer og idéer. Arbejdsgivere elsker som regel konkrete eksempler.

Tænk i værdiskabelse. Ansættelsesudvalget er interesserede i hvordan dine kompetencer kan skabe værdi for virksomheden. Fokuser på, hvordan du vil bruge dine kompetencer til at fremme virksomhedens faglighed og økonomi.

Vær nysgerrig

Forbered nogle spørgsmål, du selv vil stille, når du får muligheden. Det kan handle om branchen generelt, om arbejdsopgaver, kulturen på arbejdspladsen, om virksomhedens succeser, udfordringer og kunder.  Det signalerer, at du er interesseret i virksomheden som helhed og din rolle i værdiskabelsen. Det viser også en (pro)aktivitet og nysgerrighed, så du ikke ender med at være passiv som under et forhør.

Husk den røde tråd

Det kan være fristende at tale i øst og vest for at fremhæve alle dine stærke sider. Men der er en fordel i at forklare den røde tråd igennem dit arbejdsliv som leder frem til dette job, så du kan være sikker på at tegne de store linjer for dit arbejdsliv, og ikke gå helt fortabt i detaljer. Derfor er det også en god idé at forberede din personlige præsentation/elevatortale. Ofte starter ansættelsesudvalget med at sige ”fortæl om dig selv”, og der skal din korte tale selvfølgelig være målrettet og fremadrettet mod netop dette job. De kan også finde på at spørge til din motivation for at søge jobbet. Dit svar her vidner om forståelse af virksomhedens profil og mission og din rolle heri.

Print ansøgning, CV og jobopslag, så du kan kigge med, hvis de spørger til noget. Tag også dine noter med, så du undervejs kan sikre dig, at du får sagt det hele. Bonus: Det virker tjekket og forberedt at have papirer med.

Tests

Personligheds- og færdighedstest bliver brugt stadig mere til rekruttering på det danske arbejdsmarked. Der er mange forskellige typer tests, og de bliver brugt forskelligt på arbejdspladserne. Sådan forbereder du dig på de forskellige tests

Relevante artikler

Job og karriere

16/8 2021

Sådan forbereder du dig på en test

Når det kommer til personlighedstests, bør du typisk bare sætte dig ned og svare ærligt og intuitivt

Job og karriere

8/11 2021

Tests af din personlighed og intelligens tæller til jobsamtalen

Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig tips til, hvordan du bedst forbereder dig på et testforløb.