OK24

Massivt JA til OK24 fra KSerne

/files/assets/news/ok24-3.jpg
15. april 2024
Af Jacob Suhr

98,86 % stemte JA til de nye offentlige overenskomster ved urafstemningen blandt de offentligt ansatte KS’ere. 45,12 % af de stemmeberettigede afgav deres stemme. Og med et samlet ja fra akademikerorganisationerne, er overenskomstfornyelsen nu i hus.

KS’ forperson, Cathrine Holm-Nielsen er glad for resultatet af urafstemningen. Rigtig glad:

”Det var krystalklart, hvad KS’erne lagde mest vægt på, da vi udtog krav. Det var løn. Og jeg er sikker på, at den tårnhøje ja-procent er udtryk for, at KS’erne synes, at vi er kommet godt i mål med dette. Men jeg er mindst lige så glad for, at så mange KS’ere i det hele taget stemte. Nogle vil måske mene, at det ikke er så mange. Men det er det. Det er den næsthøjeste stemmeprocent i nyere tid. Kun overgået af urafstemningen ved OK18, hvor den rundede 50 % efter at vi havde været på randen af konflikt. Jeg håber og tror på, at det er et udtryk for, at KS’erne bakker op om overenskomstforhandlingerne som sådan og dermed også den danske model. Det er et vigtigt afsæt for at videreudvikle vores overenskomster, når vi kigger fremad.”

Mens løn var det mest afgørende krav, så er der naturligvis aftalt meget andet ved OK24. Det kan du finde meget mere info om her. Blandt disse lagde KS’ hovedbestyrelse især vægt på det, der er aftalt vedrørende barsel, fleksibilitet og kompetenceudvikling. Hovedbestyrelsens samlede vurdering og anbefaling, kan du læse her.

OK24 var første gang Cathrine, som KS’ forperson, deltog helt inde i maskinrummet ved overenskomstforhandlingerne. Det var både spændende og udfordrende:

”Overenskomstforhandlinger er jo noget, som de fleste kun ser udefra. Og måske især når trætte forhandlere kommer ud fra dage i forhandlingslokalerne. Men det er samtidig noget, som berør rigtig, rigtig mange. Så jeg syntes godt, at jeg kunne mærke ansvaret, da vi gik ind til forhandlingerne. Det hvilede over os, mens forhandlingerne skred frem, mens vi skulle finde kompromiserne. Det gjorde det nogle gange frustrerende, når forhandlingerne trak i langdrag – nogle gange i meget lange langdrag. Og det fik mig til at reflektere meget over, at alt imens vi kom i mål med rigtig meget godt og i sidste ende landede et resultat, som jeg, hovedbestyrelsen og nu heldigvis også KS’erne bakker så meget op om, så er der områder, hvor vi i den grad – sammen med arbejdsgiverne – skal se på fremadrettet. Vi skal se på hvordan overenskomstforhandlingerne også kan skabe grundlag for det bæredygtige arbejdsliv, for mere fleksibilitet og samarbejde lokalt.”

KS mærkesager med i kufferten til DM

Mens Cathrine således allerede ser fremad, så vil et naturligt spørgsmål være, om dét giver mening, nu hvor KS pr. 1. november 2024 fusionerer med DM?

I meget høj grad, mener Cathrine:

”Det varer mindre end et år før forberedelserne til de næste overenskomstforhandlinger i 2026 går i gang. Det ville vi have gjort i KS og det vil vi gøre i DM. Med i kufferten vil KS have mærkesager og synspunkter, som nu skal udfoldes sammen med andre i DM. KS er i en overgangsperiode sikret repræsentation i blandt andet DM’s hovedbestyrelse, DM’s overenskomstudvalg og DM Kommunikations sektorbestyrelse vil også have fokus på de offentligt ansatte kommunikatørers vilkår. Og sidst – men absolut ikke mindst – vil mange KS’ere i stat, kommuner og regioner blive inddraget endnu mere i forberedelsen af overenskomstforhandlingerne. Det vil de fordi mange flere KS’ere nu vil indgå i DM-klubber og være dækket af tillidsrepræsentanter, som – for dem – vil være en ny kanal til indflydelse på de offentlige overenskomstforhandlinger. Måske kan jeg sige det lidt populært: KS’erne i den offentlige sektor får med fusionen ikke mindre, men mere overenskomstforhandlinger. Det glæder jeg mig til også at være en del af”.

 

Stort samlet ja fra akademikerorganisationerne

KS’ernes afstemningsresultat indgår i det samlede afstemningsresultat for Akademikerne. Det gør det fordi alle akademikerorganisationer står sammen om at udtage krav, gennemføre forhandlinger og i sidste ende vedtage eller forkaste et forhandlingsresultat.

Og for akademikerorganisationerne samlet, er der tale om et næsten lige så flot resultat, som for KS: 97,9 % stemte JA og stemmeprocenten blev 43,3 %.

Arbejdsgiversidens ja forventes snarest, og så går vi i gang med at redigere overenskomsterne, så de kan komme på gaden. Og – ikke mindst – at de markante lønstigninger pr. 1. april 2024 kommer til udbetaling. Du vil også snarest kunne finde de nye lønsatser pr. 1. april 2024 på hjemmesiden.

KS mener

Vi har ansvaret for et hjernevenligt arbejdsliv

Det hjernevenlige arbejdsliv er udfordret. Der er masser af data, der påviser, at resultatet af, at arbejdspresset er øget, er et dårligere arbejdsliv, udbrændthed og arbejdsrelateret stress. Som fagforening har vi en rolle at spille, for vi har brug for en større samtale om fælles ansvar og nye løsninger. Den tager vi i KS på os, også i dag i anledning af 1. maj.

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Edit page