Kandidatreformen rykker tættere på

/files/assets/news/photographer-frederik-trovatten-oxoaait2bri-unsplash.jpg
25. april 2024
Af Jørgen Chr. Wind Nielsen

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Kandidatreformen har været undervejs et par år, indtil videre kun i form af ord eller streger på et stykke papir. De overordnede strukturer og de forskellige elementer har været kendt længe: Adgangsbegrænsning, eller dimensionering, ikke som nu på kandidatniveau, men på bachelor. Omlægning af 30 % eller mere af kandidatuddannelserne. 10 procent skal afkortes til 1, 25 år, 20 procent omlægges til flerårige erhvervskandidatuddannelser. Mest af det hele på de uddannelsesinstitutioner og hovedområder med den højeste ledighed. Og det er samfundsvidenskab og humaniora.

I sidste uge blev omfanget af dimensioneringen meldt ud af Uddannelses- og Forskningsministeriet, med ret omfattende begrænsninger på nogle universiteter.

Her kan du se hvor mange pladser de enkelte universiteter skal skære:

DTU                                          6,5 %

ITU                                            6,7 %

CBS                                           7,1 %

Aalborg Universitet                12,1 %

Københavns Universitet         11,7 %

Syddansk Universitet              9,1 %

Aarhus Universitet                  9,5 %

Roskilde Universitet                14,1 %

”Kandidatreformen er desværre en realitet og selvfølgelig ærgrer vi os over, at et flertal i Folketinget har fundet det nødvendigt med en reform, der skærer så mange pladser væk på universiteterne. Ikke mindst i lyset af, at der er stor mangel på højtuddannede i alle brancher, især dem i allerstørst vækst. Det kommer til at koste Danmark og virksomhederne dyrt, hvis vores uddannelser ikke sikrer fundamentet for fremtidens velstand og velfærd. Og mange unge får ikke mulighed for at tage deres drømmeuddannelse, selvom der er efterspørgsel efter dem”, siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

”Men i den fase, vi er på vej ind i nu, må vi være konstruktive og få det bedst mulige ud af reformen på trods. Erhvervslivet efterspørger stadig KS’ernes faglige kompetencer, og derfor skal vi have fokus på at styrke kvaliteten af kommunikationsuddannelserne, sikre reelle muligheder for efter- og videreuddannelse, og så skal vi naturligvis have fundet en bæredygtig løsning for små områder, som fx fremmedsprogsuddannelserne,” siger Cathrine.

Næste fase i reformarbejdet bliver at implementere reduktionen af studiepladser og omlægningen af uddannelser på konkrete uddannelser.

Foto Frederik Trovat

Kommunikation

Du er fødselshjælper for ledelsens ambitioner

Kommunikatøren har en central rolle i at producere og stå på mål for budskabet, når ledelsen har besluttet, at organisationen står foran forandringer. Her får du strategiske værktøjer, der kan hjælpe dig til at håndtere opgaven med at være fødselshjælper for ledelsens ambitioner.

KS

Så er KS flyttet

KS’ sekretariat er nu på plads i Akademikerhuset på Frederiksberg. Læs her hvordan du kontakter os og hvordan du finder os.

Job og karriere

Det er i hverdagen, vi skal mærke, at vi har et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdsliv, trivsel, sundhed og arbejdsmiljø trækker næsten dagligt overskrifter i medierne, og de er sjældent domineret af succeshistorier. Arbejdsrelateret stress er et stort og alvorligt problem for alle parter. Som fagforening har KS en rolle at spille i at skabe rammer om et sikkert og sundt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Edit page