Leder i Kommagasinet

Vi skal være visionære på fagets vegne

/files/assets/cathrine/Cathrine-Holm-Nielsen-Januar-2022-12_credits.jpg
27. september 2023
Af Cathrine Holm-Nielsen

Der er ikke nogen fast formel for at være forbundsforperson. Da jeg stillede op for snart to år siden, vidste jeg godt, at der lå en udfordring foran mig - og resten af KS’ hovedbestyrelse - men jeg vidste ikke præcis, hvordan den ville udforme sig.

Det er blevet sværere at være en lille fagforening. I hvert fald, hvis man også gerne vil være en ambitiøs én af slagsen. Hvis man gerne vil holde et højt og personligt serviceniveau, markere sig i forhold til konkurrenterne, være fagligt fyrtårn, kreativ i sin opgaveløsning og på forkant med medlemmernes udvikling. Arbejdsmarkedet er blevet mere komplekst, konkurrencen mere intens og vi er mange der gerne vil falbyde vores fortsatte relevans til omverdenen.

Derfor var det et vigtigt møde, hovedbestyrelsen holdt helt tilbage i marts 2022: på dagsordenen stod en nødvendig principbeslutning om, hvorvidt KS i fremtiden fortsat skulle være en lille fagspecialiseret fagforening, eller vi kunne opnå noget mere ved at kigge os om efter en større fusionspartner.

Der var to veje at gå. Jeg havde en gul og en grøn salgstale til hovedbestyrelsen. Ledsaget af et citat fra Star Wars: ”Do or do not. There is no try”.

Beslutningen blev at afsøge fusionsvejen. Det var – og er - en vild beslutning. Men vi har egentlig aldrig set os tilbage eller været utrygge ved, om det var den rigtige vej at gå.

En lang proces gik i gang. Et forløb, hvor vi dykkede ned i hvilke krav og ønsker, vi havde i en forhandling, samt hvilke KS-”kronjuveler”, vi ønskede at videreføre i en ny organisation. Vi formulerede en mission og vision for, hvad fusionen skulle være med til at sikre.

Undervejs gjorde vi os overvejelser om, hvilke af KS’ værdier, der var vigtigst for os at sikre fremadrettet (svar: faglighed og nærhed), hvilke ambitioner vi havde på vegne af vores faglige områder (svar: høje!), hvad der vejer tungest, når det kommer til medlemsservice (svar: personlig og nærværende). Samt mange flere perspektiver.

Endelig nåede vi frem til det måske vigtigste spørgsmål; hvor kan vi få alle disse ønsker opfyldt?

Vi vurderede flere af de store organisationer ud fra en række parametre. Først og fremmest; deres fokus på faglighed og faglig identitet. Mulighed for politisk indflydelse? Konkurrencemæssig trussel? Digital selvbetjening? Men også; hvordan ser de fremtidens fagforening, hvor stor er innovationslysten, har de fornyet sig over årene?

Det var DM - som mange måske stadig tænker på som et mere støvet Dansk Magisterforening – der samlet set ramte vores ønsker bedst. Og selvom vi har overvejet deres (tidligere) image, deres faglige ‘mudder’ og mindre synlige frivilligkultur, så er der et rigtig spændende match mellem vores vision, ønsket om at videreføre KS’s stærke faglige fællesskab, samt lade mange af vores erfaringer og måder at gøre tingene på, komme til deres ret i deres organisation.

En fusion bliver muligvis en slutning for Forbundet Kommunikation og Sprog i CVR-registret. Men det bliver ikke et farvel til dét som KS er, dét vi kan, dét vi står for eller dét vi har ambitioner om at opnå på medlemmernes og fagets vegne. I de kommende måneder vil jeg og hovedbestyrelsen fortælle meget mere om, hvordan fremtiden kunne tegne sig. Det glæder vi os til.

På KS hjemmeside er der en masse information om fusionen og tankerne bag. Læs her

Kommunikation

Du er fødselshjælper for ledelsens ambitioner

Kommunikatøren har en central rolle i at producere og stå på mål for budskabet, når ledelsen har besluttet, at organisationen står foran forandringer. Her får du strategiske værktøjer, der kan hjælpe dig til at håndtere opgaven med at være fødselshjælper for ledelsens ambitioner.

KS

Så er KS flyttet

KS’ sekretariat er nu på plads i Akademikerhuset på Frederiksberg. Læs her hvordan du kontakter os og hvordan du finder os.

Job og karriere

Det er i hverdagen, vi skal mærke, at vi har et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdsliv, trivsel, sundhed og arbejdsmiljø trækker næsten dagligt overskrifter i medierne, og de er sjældent domineret af succeshistorier. Arbejdsrelateret stress er et stort og alvorligt problem for alle parter. Som fagforening har KS en rolle at spille i at skabe rammer om et sikkert og sundt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Edit page