Stor fyringsrunde i staten i vente

/files/assets/news/christiansborg-1724845124.jpg
28. august 2024
Af Jacob Suhr

Der har igennem lang tid været blæst om antallet af offentligt ansatte i almindelighed, akademikere i særdeleshed og nogle gange med kommunikatører som særligt udvalgt gruppe. Nu forlyder det, at omkring 1.000 ansatte i den offentlige administration skal fyres, og det vil blive meldt ud i forbindelse med fremlæggelsen af regeringens finanslovforslag fredag den 30. august. KS’ jurister og karrierekonsulenter er der selvfølgelig for de KS-medlemmer, der måtte blive ramt.

KS’ forperson, Cathrine Holm-Nielsen anerkender, at det i sidste ende er en politisk beslutning, om der skal skæres blandt de administrativt ansatte i staten. Men hun efterlyser politisk ansvarstagen for konsekvenserne:

”Det er et vilkår både i den private og offentlige sektor, at der kan komme nedskæringer og at det kan medføre afskedigelser. Beslutningen om nedskæringer i staten er i sidste ende politisk. Men det virker som om man har haft et politisk kapløb om, hvor mange man kunne/burde afskedige, snarere end hvorfor – hvad er det der ikke længere skal laves? Og hvad er konsekvenserne? Det er ærlig talt en eklatant mangel på respekt for de hårdtarbejdende offentligt ansatte, der står for skud, for det arbejde de udfører og den faglighed, de udøver. Og i sidste ende også den service, der ydes overfor borgerne,” siger Cathrine.

I KS er vi selvfølgelig opmærksomme på hvem afskedigelserne mere specifikt kommer til at ramme.

”Vi har ofte set en unuanceret tilgang til at specifikke faggrupper, fx kommunikatørerne, udskammes eller skal holde for, når der tales om effektivitet og nødvendighed i administrationen. Dette dog som oftest baseret på selve antallet af ansatte snarere end en forståelse for, hvad fageksperterne bidrager med. Der er ganske rigtigt blevet ansat flere kommunikatører i det offentlige. Men det er fordi behovet for at informere og kommunikere, om stadig mere komplekse emner, i stadigt højere tempo og på flere og flere platforme er steget. Ikke af hensyn til ”det offentlige bureaukrati”, men af hensyn til borgerne og virksomhederne, som har et helt rimeligt krav om inddragelse, information, vejledning og forklaring. Jeg håber, politikerne vil tage nuancerne ift behovene i den offentlige sektor med, når de melder krav om nedskæringer i den offentlige sektor ud."

Hvis afskedigelsen rammer dig

På nuværende tidspunkt ved vi hverken hvor mange afskedigelser, der bliver tale om, hvor og hvem eller hvornår de rammer. Men hvis de rammer, kan det være godt at kende til reglerne i denne forbindelse. Nogle af disse ridser vi derfor op nedenfor:

  • I det offentlige skal der være en høring, inden en ansat kan fyres. Det betyder, at man som ansat skal have et (elektronisk) brev om, at ens arbejdsgiver påtænker at afskedige én, det skal angives, hvorfor valget er faldet på én, og man skal have mulighed for at komme med sine kommentarer til grundlaget. KS bliver ikke automatisk orienteret i forbindelse med høringen

  • Først når man har haft mulighed for at komme med sine kommentarer – det vil sige efter høringsfristen – kan man afskediges. Som udgangspunkt bliver KS orienteret om selve afskedigelsen, men det kan afhænge af ens uddannelsesmæssige baggrund og/eller om ens arbejdsgiver er vidende om, hvor man er organiseret

  • Er der en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, skal vedkommende inddrages i processen i forbindelse med en afskedigelsesrunde. I denne forbindelse aftales der ofte – men ikke nødvendigvis – kriterier for afskedigelserne og generelle vilkår i forbindelse med afskedigelserne.

  • Hvor langt opsigelsesvarsel, man har krav på, afhænger af, hvor længe, man har været ansat. Fra en måned til udløbet af en måned (når man har været ansat i 5 måneder) til 6 måneder til udgangen af en måned (når man har været ansat i 8 år og 7 måneder). Medmindre andet aftales, så er man forpligtet til at arbejde i opsigelsesvarslet

  • Man skelner mellem afskedigelser begrundet i arbejdsgivers forhold og afskedigelser begrundet i den ansattes forhold. Er der tale om nedskæringer (der skal spares penge og/eller der falder opgaver bort), så er det begrundet i arbejdsgivers forhold. Dette er som udgangspunkt en saglig begrundelse, som altså ikke handler om, at den ansatte ikke er ”god nok” eller ikke ”gør sit arbejde godt nok”. Men arbejdsgiver skal stadig og individuelt begrunde, hvorfor valget (”den påtænkte afskedigelse”) netop rammer den/de konkrete ansatte.

Der er naturligvis flere regler. Og alle afskedigelser skal vurderes konkret og individuelt. Og selvom en afskedigelse som led i en generel afskedigelsesrunde, som nævnt, netop ikke er begrundet i, at den enkelte ikke er god nok eller gør sit arbejde godt nok, så rammer en afskedigelse – eller nervøsiteten for samme – ofte hårdt.

Derfor sidder vi i KS klar med råd og vejledning. Eller bare til at lytte. Det gælder de juridiske vilkår og de karrieovervejelser, som en afskedigelsesrunde også kan sætte i gang. Uanset om afskedigelsesrunden rammer én selv. Du kan kontakte os her

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page