Sprognævn dropper nyt komma

/files/assets/news/comma.jpg
8. juni 2023
Af Anne Nimb

Efter 30 år opgiver Dansk Sprognævn at få danskerne til at elske nyt komma og vil ikke længere anbefale det frem for grammatisk komma i Retskrivningsordbogen.

Når den næste udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i november 2024, vil Danmark fortsat have to forskellige kommasystemer. Nemlig grammatisk komma og nyt komma.

Men Dansk Sprognævn vil ikke længere anbefale danskere at bruge nyt komma, der har betydet, at man kan udelade komma foran ledsætninger.

"Sprognævnet har lyttet til sprogbrugerne og taget til efterretning, at nyt komma ikke er slået bredt an, og det har vi taget konsekvensen af", siger direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen.

Allerede i 1918, da vi i Danmark fik de første officielle regler for tegnsætning, kunne vi vælge mellem to forskellige kommasystemer, grammatisk komma og pausekomma.

I 1996 blev nyt komma, som skulle erstatte pausekommaet, indført ved siden af grammatisk komma.

Nyt komma anbefalede, at der ikke skulle sættes komma foran ledsætninger, men siden 2004 har det været valgfrit, om man ville følge det.

Sådan er det stadig, understreger Dansk Sprognævn. Forskellen er anbefalingen, idet man ikke længere anbefaler, at man udelader komma foran ledsætninger. Den beslutning blev truffet på et møde i Dansk Sprognævns repræsentantskab for nylig.

"Med den hidtidige anbefaling har vi været ude af trit med befolkningen som helhed, for der har vi faktisk forsøgt at designe en adfærd i stedet for at følge en adfærd. Det retter vi op på nu. Og nøjes med at skrive i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen, at der er de her to systemer", lyder det fra Thomas Hestbæk Andersen.

Kunstig intelligens

6 AI-tip: Bliv teknologiens mestertræner

De nye AI-værktøjer skal løbende trænes for at udvikle sig. Lidt ligesom mennesker. Men hvordan gør du? Kommagasinet har søgt råd hos to profiler.

Kunstig intelligens

8 tip: Tættere på personlige e-commerce-oplevelser med AI

AI kan - i hvert fald på papiret - bidrage til stærkere personalisering, der kan forbedre kundetilfredshed, øge salget og styrke kundeloyaliteten.

Kunstig intelligens

8 AI-veje til bedre nyhedsbreve

Der er mange muligheder for at give nyhedsbrevet et boost. Vi har bedt to eksperter give deres bedste råd.

Edit page