Sprognævn dropper nyt komma

/files/assets/news/comma.jpg
8. juni 2023
Af Anne Nimb

Efter 30 år opgiver Dansk Sprognævn at få danskerne til at elske nyt komma og vil ikke længere anbefale det frem for grammatisk komma i Retskrivningsordbogen.

Når den næste udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i november 2024, vil Danmark fortsat have to forskellige kommasystemer. Nemlig grammatisk komma og nyt komma.

Men Dansk Sprognævn vil ikke længere anbefale danskere at bruge nyt komma, der har betydet, at man kan udelade komma foran ledsætninger.

"Sprognævnet har lyttet til sprogbrugerne og taget til efterretning, at nyt komma ikke er slået bredt an, og det har vi taget konsekvensen af", siger direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen.

Allerede i 1918, da vi i Danmark fik de første officielle regler for tegnsætning, kunne vi vælge mellem to forskellige kommasystemer, grammatisk komma og pausekomma.

I 1996 blev nyt komma, som skulle erstatte pausekommaet, indført ved siden af grammatisk komma.

Nyt komma anbefalede, at der ikke skulle sættes komma foran ledsætninger, men siden 2004 har det været valgfrit, om man ville følge det.

Sådan er det stadig, understreger Dansk Sprognævn. Forskellen er anbefalingen, idet man ikke længere anbefaler, at man udelader komma foran ledsætninger. Den beslutning blev truffet på et møde i Dansk Sprognævns repræsentantskab for nylig.

"Med den hidtidige anbefaling har vi været ude af trit med befolkningen som helhed, for der har vi faktisk forsøgt at designe en adfærd i stedet for at følge en adfærd. Det retter vi op på nu. Og nøjes med at skrive i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen, at der er de her to systemer", lyder det fra Thomas Hestbæk Andersen.

Job og karriere

Kompetenceudvikling er afgørende for KSerne og faget

Ny undersøgelse om kompeternceudvikling viser, at der er en række barrierer, som det er nødvendigt at adressere, hvis virksomhederne vil være konkurrencedygtige i for eksempel den grønne omstilling og i at arbejde med AI. ”Det er helt afgørende, at KS’erne, med de opgaver de sidder med, løbende opkvalificerer sig og får ny viden,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Fusion

Nu kan du deltage i kurser hos DM

Allerede nu har du som KS-medlem mulighed for at tilmelde dig flere af de kurser, DM afholder.

OK24

Urafstemningen om OK24 er åben. (Måske) mangler vi din stemme

Er du offentligt ansat, og har du endnu ikke stemt til urafstemningen om OK24? Så invester ét minut af (for eksempel) din påskeferie til at stemme.

Edit page