Slip arbejdet og kom godt ind i ferien

/files/assets/news/rafael-cisneros-mendez-y5pg8zecxqi-unsplash-1718795578.jpg
19. juni 2024
Af Bitten Kjærgaard

Sommerferien er lige om hjørnet og er for mange mennesker højdepunktet på året. Men det kan være svært at gå fra 100 til 30 km i timen på kort tid. KS karriere kommer her med nogle simple råd til, hvordan du kan gøre hjerne og krop klar til ferie.

Inden ferien 

Er du i job, er det vigtigt at få lukket ordentligt ned inden ferien. Lav en plan over de arbejdsopgaver, du skal have afsluttet, inden din ferie begynder. Et godt råd vil være at sætte minimum to dage af til det. Her skal du ikke have møder eller starte nye ting op. Her skal du afslutte og rydde op. Og lad være med at skrive post-its til dig selv med ting, du skal huske. Efter ferien vil du alligevel ikke kunne huske det. Løse ender vil rumstere bagerst i hovedet, så lav en liste over dem både arbejdsmæssigt og privat, og tag stilling til, hvad der skal ordnes inden ferien, og hvad der skal parkeres til efter ferien.  

Det kan også være en god ide at tænke over og notere for dig selv, hvilke arbejdsopgaver, du særligt har nydt eller lært noget af siden nytår. På den måde går du på ferie med dine succeser og en god følelse. En ekstra bonus er, at du har gjort forarbejdet til din næste MUS. 

Hvis du alligevel kommer til at tænke på arbejdet under ferien, kan det være en god idé at skrive dine tanker og idéer ned. Det hjælper dig ikke kun med at få ro i hovedet, men sikrer også, at du husker dine gode idéer, når du vender tilbage til arbejdet. På den måde kan du lettere slappe af og nyde din ferie fuldt ud. 

Skab en overgang mellem hverdag og ferie 

Hvis du skal ud at rejse, så begynd din ferie et par dage før du skal afsted, så du har tid til at pakke og geare ned. Det er ikke nogen god start på ferien, hvis du er stresset. Det tager lidt tid, før man kommer ned i gear, og adrenalinen forlader kroppen. Du kender nok selv, at det først er efter en uge, man rigtig kan mærke, at man holder fri. 

Slet din arbejdsmail fra telefonen og hold fri 

Et godt råd er at sørge for, at du ikke kommer til at tjekke din arbejdsmail under ferien. Du kan slette app’en, eller skjule dine mails i indbakken, for hvis du først har set en mail, kan du ikke gøre det om. Så vil den rumstere. Vi har så mange vaner, og en af dem er at tjekke mail, så sørg for, at det ikke er muligt. 

Det er livsnødvendigt for os at skifte mellem aktivitet og hvile, hvis vi ikke skal ende med at brænde ud, for mennesket er ikke bygget til at være i konstant aktivitet. Det slider på os og går ud over vores præstation på arbejdet, men jo også i familiesammenhænge. Vi har brug for at holde ordentligt fri og restituere, og det gør folk på forskellige måder. Overvej hvordan du selv gør det bedst. 

Jobsøgende skal også holde ferie 

Er du jobsøgende, skal du også huske at holde ferie. Du skal kunne lægge jobsøgningen fra dig, også selvom det kan være svært, når man bare gerne vil have et job. Du har nemlig også brug for restitution. Hvis du stadig gerne vil søge job, så sæt konkrete uger og dage af til det. Der er ofte lidt mere tid i virksomhederne til at svare på spørgsmål. Det er en myte, at der ikke er job at søge i sommerperioden, tværtimod viser det sig, at rigtig mange lægger nye job op. Du har derfor mulighed for at få et par uforpligtende møder ind i kalenderen. Læg dem gerne i samme uge, så du også har mulighed for uger med restitution. 

 Kom godt og roligt tilbage fra ferie 

Et andet godt råd kan være at lægge ferien forskudt. Så den ikke starter en mandag og slutter en fredag, men måske starter en onsdag og slutter en tirsdag. Så er den første uge, når du kommer tilbage, kort og nemmere at forholde sig til. For det er vigtigt med en blød opstart. Vores krop når kun lige at komme ned i gear, før den skal op igen, så en blød opstart vil være godt for krop og hjerne. Husk at afsætte tid i kalenderen til opstart, så du kan nå at danne dig et overblik og prioritere dine opgaver i ro og mag. 

God ferie. 

Foto Rafael Cisneros

KS

Kandidatreform kan ramme hver fjerde studerende

Det, der skulle være en omlægning af 10 % af de universitetsstuderendes uddannelse til en et-årig i stedet for en to-årig kandidat, kan ende med at blive en omlægning af op mod hver fjerde studerendes kandidatuddannelse. Det fremgår af Kandidatudvalgets delrapport.

KS

Arbejdsliv, AI og udfordringer som fagbevægelsen skal løfte i fremtiden

Folkemødet 2024 er overstået og følelsen af liv, gode møder med gode mennesker, skønne omgivelser og ny inspiration sidder stadig i kroppen. Det var 3 dage med et pakket program - for rækken af spændende og relevante debatter er næsten uendelig.

Fusion

Vil du sætte dit præg på de faglige tiltag efter fusionen?

Som KS-medlem kan du melde dig som deltager i en fokusgruppe, hvor du kan sige, hvad du ønsker dig af nye faglige tiltag efter fusionen med DM

Edit page