Leder i Kommagasinet

Samtalen om det bæredygtige arbejdsliv er kun lige begyndt

/files/assets/cathrine/Cathrine-Holm-Nielsen-Januar-2022-12_credits.jpg
10. april 2024
Af Cathrine Holm-Nielsen

Hvor starter og slutter man, når det moderne arbejdsliv skal defineres? Som Frederic LaLoux beskriver det i bogen Fremtidens Organisationer tager menneskeheden nogle gange et spring i sin udvikling. Og når det kommer til måden, vi strukturerer og indretter vores arbejdsliv på, synes vi at befinde os i en af disse overgangsperioder, hvor det gamle er begyndt at bryde sammen, mens det nye endnu ikke har taget endelig form.

Et af de steder, hvor KS har indflydelse på udviklingen af arbejdslivet, er ved overenskomstforhandlingerne. OK24-forhandlingerne er netop afsluttede, og som jeg skriver denne leder, ved jeg endnu ikke, om de offentligt ansatte KS’erne har stemt ja eller nej til forliget. Jeg håber de har stemt ja, for alt i alt har vi landet en god aftale, som opfylder nogle af de vigtigste ønsker, som medlemmerne har givet udtryk for, blandt andet lønstigninger, øget pensionssats, bedre barselsvilkår og tiltag inden for fleksibilitet, som for eksempel mulighed for at samle sammen til længere ferieperioder og en ny opsparingskonto. Men vi har – selvfølgelig – ikke fået alt på ønskelisten. Heller ikke de krav, som var – og er - rigtig vigtige og som peger fremad mod nye løsninger.

For resultatet af OK24 er jo ikke kun op til os, altså KS og de andre akademiske fagforeninger. Det er et forlig mellem to parter og på den anden side af bordet sidder arbejdsgiverne. Så resultatet præges også af den indstilling, som modparten har til tingene.

Et af de områder, hvor vi desværre opnåede de færreste resultater, var arbejdstid og arbejdsmiljø. I bund og grund drejer de to ting sig om, hvordan vi indretter måden, vi arbejder på, så vi skaber arbejdsforhold som man kan trives og være produktiv i igennem et langt arbejdsliv, samt hvordan vi designer et arbejdslivsforløb, som måske er mindre lineært end tidligere, hvor der er plads til kompetenceudvikling, sporskifter og pauser kontinuerligt undervejs.

Derfor ved vi også, at dette er et område, hvor vi skal bruge tiden frem til næste overenskomstforhandling rigtig godt og forberede os grundigt. Der er masser af dialog og diskussioner, som vi bør have, både på hver side og hen over forhandlingsbordet. Jeg tror, vi er nødt til at definere nogle fælles præmisser eller definitioner for, hvordan vi ser på det bæredygtige arbejdsliv. For eksempel, at det at skabe bæredygtige arbejdspladser er et win-win for begge parter.

Derfor synes jeg faktisk også, at det er overraskende at vi ikke nåede længere ved OK24. Alle tre offentlige sektorer giver udtryk for et ønske om at skabe attraktive arbejdspladser. Og når man som jeg har brugt +15 år i HR med at kommunikere om, hvad der gjorde mine tidligere arbejdsgivere til attraktive arbejdspladser, så ved man udmærket, at der er rigtig, rigtig mange parametre, der bidrager til at skabe netop det. Men jeg synes lidt, der manglede en åbenhed og villighed til investering i nye perspektiver og løsninger.

For tiden arbejder KS’ hovedbestyrelse med at forstærke vores politiske grundlag, både når det kommer til at skabe bæredygtige arbejdsliv for vores medlemmer. Men også inden for andre politikområder.

Grundlaget skal bæres med ind i DM, når vi fusionerer, for at sikre at KS’ og KS’ernes ønsker og syn på det moderne arbejdsliv bringes med videre i aktiviteter og samtaler. Mellem os og mellem os og modparten.

Næste gang vi går til OK-forhandlinger, bliver det som en del af en meget større organisation. Det er vildt spændende. Ønsket om et bæredygtigt arbejdsliv deler vi heldigvis med DM, og derfor er samtalen om, hvordan vi skaber fremtidens måde at arbejde på kun lige begyndt.

 

Citat

Bæredygtige arbejdspladser er et win-win for begge parter

KS mener

Vi har ansvaret for et hjernevenligt arbejdsliv

Det hjernevenlige arbejdsliv er udfordret. Der er masser af data, der påviser, at resultatet af, at arbejdspresset er øget, er et dårligere arbejdsliv, udbrændthed og arbejdsrelateret stress. Som fagforening har vi en rolle at spille, for vi har brug for en større samtale om fælles ansvar og nye løsninger. Den tager vi i KS på os, også i dag i anledning af 1. maj.

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Edit page