Mere hverdag ind i sproget

/files/assets/news/sven-brandsma-c5sukyzt7nu-unsplash.jpg
9. november 2023
Af Anne Nimb

Vores ordbøger er blevet opdateret og det er både med velkendte og almindelige hverdagsord, som man kan undre sig over, ikke var i ordbøgerne i forvejen. Og så er det med ord, der viser den tid vi er i, for eksempel er næstforperson nu optaget i Retskrivningsordbogen.

Den nye opdatering fra Den Danske Ordbog dykker ned i hverdagssproget med fokus på ord og udtryk der ved første øjekast kan virke upåfaldende. Det vækker nemlig indimellem undren. når hverdagsord som miljøskadelig, morgentrafik, musiksamling og målskive præsenteres som nye opslagsord i ordbogen, og indvendingen er typisk, at disse ord da ikke er nye.

Arbejdet med at genfinde hverdagssproget kræver assistance fra skræddersyede sprogteknologiske værktøjer. “Vi arbejder med meget store datamængder – millioner af ord og bøjningsformer – så uden computerens hjælp ville det tage redaktionen mange år at finde og udvælge disse almindelige ord,” siger redaktør Nathalie Hau Sørensen.

Og selvom mange af disse hverdagsord måske er umiddelbart forståelige, så kan både unge, gamle og helt nye danktalende have brug for at slå fx bakteriebombe, meningspoliti eller ålestram op, dels for at finde ud af hvad ordene betyder, dels for at finde oplysninger om bl.a. grammatisk køn, bøjning, udtale, sprogbrug og historie.

I Den Danske Ordbog er den primære betydning af ordet miljøskade: ‘skade på de fysiske omgivelser som påvirker menneskers og dyrs livsbetingelser’, mens forgængeren Ordbog over det danske Sprog kun nævnte psykiske skader, især af den type man har pådraget sig under opvæksten. Klimabetydningen er altså kommet til senere.

Den nye opdatering rummer dog ikke kun upåfaldende, velkendte og almindelige hverdagsord. Ud over de i alt 427 ord der er helt nye i ordbogen, byder opdateringen på større revisioner af 255 opslagsord.

Også Retskrivningsordbogen er kommet med 56 nye opslagsord. Det er ord som dametur, djøffer, dockingstation, fløjkrig, gruppeforperson, næstforperson, overskudsagtig og boldpige.

Foto Sven Brandsman

Fusion

Vi er begyndt at tegne stregerne til det nye

En række arbejdsgrupper på tværs af sekretariaterne i KS og DM er i gang med at forberede, hvad den nye organisation skal kunne gøre for medlemmerne. Ambitionsniveauet er højt, for der skal bygges et stærkt fagligt fællesskab med masser af attraktive medlemstilbud.

Nyuddannet

SU-reform: Vælg rigtigt fra begyndelsen

En bebudet SU-reform, som er lige på trapperne, vil rive tæppet væk under studerende, der skifter uddannelse.

Løn og ansættelse

Godt at lønaftalen kom i mål

Lettelse hos Akademikerne over, at løntreparten kom i mål før overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor begynder kort før jul. Det mest positive er, at der igangsættes et arbejde om et nyt lønsystem med fokus på lokal løn.

Edit page