Må chefen flytte din ferie?

12. juni 2024
Af Jette Snoer

Ferien nærmere sig og dermed også en række spørgsmål om forskellige regler i forbindelse med afholdelse af ferie. Her får du svar på de mest almindelige.

Kan min arbejdsgiver ændre/aflyse min ferie?

Hvis din ferie allerede er varslet eller aftalt, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke ændre eller aflyse den senere hen. Din arbejdsgiver kan kun ændre på din ferie, hvis der sker væsentlige og uforudsete driftssituationer, hvor det er nødvendigt, at du kommer på arbejde. Det betyder, at situationen skal være uden for din arbejdsgivers kontrol og samtidig skal det være absolut nødvendigt, at det er lige netop dig, der skal udføre arbejdet.

Der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det er fx ikke nok, at dine kollegaer bliver syge, har sagt op eller skal på barsel.

Hvis din ferie i en sådan situation flyttes, har du ret til at få en kompensation for et eventuelt økonomisk tab – fx udgifter til betalt til ferien.

Er du gået på ferie kan din arbejdsgiver ikke afbryde den. Det kan kun ske, hvis du og din arbejdsgiver bliver enige om det. Husk i givet fald at aftale kompensation herfor.

 Sygdom

Bliver du syg, inden du går ferie, er det en såkaldt feriehindring, og du vil derfor ikke kunne starte på ferien – medmindre du selv ønsker det. Du vil derfor skulle holde ferien på et andet tidspunkt – inden udløbet af året som udgangspunkt.

Bliver du syg under din ferie, har du mulighed for at få erstattet ferien efter de første 5 sygedage. Det er vigtigt, at du sygemelder dig på sædvanlig vis til din arbejdsplads, og du er forpligtet til, for egen regning, at sende lægelig dokumentation til din arbejdsgiver, hvis denne anmoder om det i forhold til, at du skal have erstatningsferie.

 Får jeg løn i ferien?

Er du månedslønnet og har optjent ret til ferie med løn, får du løn under din ferie. Er du timelønnet fx i et studiejob, har du ikke ret til løn under ferien, men i stedet har du ret til feriepenge, der svarer til 12,5 % af din løn. Feriepengene bliver sat ind på din FerieKonto hver måned af din arbejdsgiver. Når du skal holde ferie, skal du selv huske at bestille din feriepenge på borger.dk, for at få pengene udbetalt.

Jeg arbejder deltid – hvad med min ferie?

Deltidsansatte optjener samme antal feriedage som fuldtidsansatte, nemlig 2,08 feriedage pr. hele kalendermåned (i alt 25 feriedage pr. ferieår). 

Når du som deltidsansat holder ferie, sker det også på samme måde, som var du fuldtidsansat. Det betyder fx, at du holder 5 dages ferie på en hel uge, også selvom du har aftalt en ugentlig fridag pga. din nedsatte arbejdstid.

 

Foto Jessica Kongow

Fusion
Job og karriere

Deltag i fokusgruppe og få et gavekort

Vi har brug for jeres input til at forme fremtidige arrangementer, der er relevante og spændende efter fusionen med DM.

Job og karriere

Er du også en af dem der arbejder i pausen? 3 tips til at sikre balance i dit arbejdsliv

Det stigende tids- og arbejdspres påvirker ofte KS’ernes arbejdsglæde. Her giver KS’ karriereteam dig et par tips til at navigere i det, plus et par anbefalinger til, hvordan du kan sikre en bedre work-life balance – alene og i samarbejde med din chef.

Fusion

Glæd dig til K-dagen 2025

I marts 2025 kan du som medlem af DM deltage i et nyt konferencekoncept, K-dagen 2025, som er skabt i forbindelse med fusionen mellem KS og DM.

Edit page