Må chefen flytte din ferie?

/files/assets/news/ferie-jessica-rockowitz-5nlcaz2wjxe-unsplash-1718192593.jpg
12. juni 2024
Af Jette Snoer

Ferien nærmere sig og dermed også en række spørgsmål om forskellige regler i forbindelse med afholdelse af ferie. Her får du svar på de mest almindelige.

Kan min arbejdsgiver ændre/aflyse min ferie?

Hvis din ferie allerede er varslet eller aftalt, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke ændre eller aflyse den senere hen. Din arbejdsgiver kan kun ændre på din ferie, hvis der sker væsentlige og uforudsete driftssituationer, hvor det er nødvendigt, at du kommer på arbejde. Det betyder, at situationen skal være uden for din arbejdsgivers kontrol og samtidig skal det være absolut nødvendigt, at det er lige netop dig, der skal udføre arbejdet.

Der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det er fx ikke nok, at dine kollegaer bliver syge, har sagt op eller skal på barsel.

Hvis din ferie i en sådan situation flyttes, har du ret til at få en kompensation for et eventuelt økonomisk tab – fx udgifter til betalt til ferien.

Er du gået på ferie kan din arbejdsgiver ikke afbryde den. Det kan kun ske, hvis du og din arbejdsgiver bliver enige om det. Husk i givet fald at aftale kompensation herfor.

 Sygdom

Bliver du syg, inden du går ferie, er det en såkaldt feriehindring, og du vil derfor ikke kunne starte på ferien – medmindre du selv ønsker det. Du vil derfor skulle holde ferien på et andet tidspunkt – inden udløbet af året som udgangspunkt.

Bliver du syg under din ferie, har du mulighed for at få erstattet ferien efter de første 5 sygedage. Det er vigtigt, at du sygemelder dig på sædvanlig vis til din arbejdsplads, og du er forpligtet til, for egen regning, at sende lægelig dokumentation til din arbejdsgiver, hvis denne anmoder om det i forhold til, at du skal have erstatningsferie.

 Får jeg løn i ferien?

Er du månedslønnet og har optjent ret til ferie med løn, får du løn under din ferie. Er du timelønnet fx i et studiejob, har du ikke ret til løn under ferien, men i stedet har du ret til feriepenge, der svarer til 12,5 % af din løn. Feriepengene bliver sat ind på din FerieKonto hver måned af din arbejdsgiver. Når du skal holde ferie, skal du selv huske at bestille din feriepenge på borger.dk, for at få pengene udbetalt.

Jeg arbejder deltid – hvad med min ferie?

Deltidsansatte optjener samme antal feriedage som fuldtidsansatte, nemlig 2,08 feriedage pr. hele kalendermåned (i alt 25 feriedage pr. ferieår). 

Når du som deltidsansat holder ferie, sker det også på samme måde, som var du fuldtidsansat. Det betyder fx, at du holder 5 dages ferie på en hel uge, også selvom du har aftalt en ugentlig fridag pga. din nedsatte arbejdstid.

 

Foto Jessica Kongow

Kunstig intelligens

6 AI-tip: Bliv teknologiens mestertræner

De nye AI-værktøjer skal løbende trænes for at udvikle sig. Lidt ligesom mennesker. Men hvordan gør du? Kommagasinet har søgt råd hos to profiler.

Kunstig intelligens

8 tip: Tættere på personlige e-commerce-oplevelser med AI

AI kan - i hvert fald på papiret - bidrage til stærkere personalisering, der kan forbedre kundetilfredshed, øge salget og styrke kundeloyaliteten.

Kunstig intelligens

8 AI-veje til bedre nyhedsbreve

Der er mange muligheder for at give nyhedsbrevet et boost. Vi har bedt to eksperter give deres bedste råd.

Edit page