Jo før, I får fastlagt sommerferie, jo bedre

/files/assets/news/rafael-cisneros-mendez-y5pg8zecxqi-unsplash.jpg
11. april 2024
Af Jette Snoer

Selv om det ikke helt kan ses på vejrudsigten, skal du snart på sommerferie og det er på høje tid, at du og dine kollegaer får planlagt den.

Ferieplanen er som bekendt et stort puslespil med mange interessenter og hvor der så vidt muligt skal kordineres med ægtefællens, børnenes og måske flere andres ferieplaner.

I nogle virksomheder er der faste uger, hvor der er sommerferielukket og så giver planlægningen jo sig selv – men selv her vil der ofte være nogle uger i starten eller slutningen af perioden, der kan fordeles.

Her får du en kort gennemgang af reglerne for planlægning og optjening af ferie.

Planlægning af sommerferien

Sommerferieperioden, hvor du har ret til at afholde dine 3 ugers sammenhængende ferie (hovedferie), starter 1. maj og løber indtil 30. september. Det er muligt at aftale en kortere sommerferieperiode på 2 uger, hvis du selv ønsker det. Du har ikke ret til at holde en længere sommerferie end de 3 uger, medmindre det kan aftales individuelt med arbejdsgiver.

I skal blive enige om, hvordan ferien placeres, og din arbejdsgiver bør så vidt muligt tage dine ønsker til efterretning, medmindre der er en driftsmæssig begrundelse for at afvise dem.

Hvis I ikke kan blive enige om, hvornår ferie skal placeres, har din arbejdsgiver ret til ensidigt at bestemme placeringen, så længe du får 3 måneders varsel inden den første feriedag.

Når I har indgået en aftale, er det altid godt at bekræfte den på skrift, og her er en simpel e-mail tilstrækkelig, således der ikke senere opstår tvivl om aftalen. Som udgangspunkt er en aftale om ferie bindende, både for dig og din arbejdsgiver, og der skal meget tungtvejende grunde til, hvis din arbejdsgiver ønsker at aflyse eller rykke din ferie. Hvis du oplever at din arbejdsgiver aflyser eller rykker den aftale ferie, bør du straks kontakte os. Hvis du selv ønsker at ændre i en ferieaftale, kan det kun ske med din arbejdsgivers samtykke.

Optjening af ferie

Du optjener ferie i perioden 1. september - 31. august (12 måneder). Dette kaldes ferieåret.

Den ferie, du optjener i ferieåret, kan afvikles i ferieafholdelsesåret, der starter samtidig med ferieåret 1. september, men som løber helt indtil 31. december i det følgende år. Altså har du 16 måneder til at holde ferie i.

Du optjener 2,08 dages betalt ferie for hver måned, du er ansat. Ferie der er optjent i en måned, kan først afholdes i den næste måned. Er du ansat i et helt ferieår giver det dig altså ret til 5 ugers ferie, svarende til 25 feriedage med løn. Ved mindre end en måneds beskæftigelse optjener du ret til 0,07 dages betalt ferie for hver kalenderdag, du har været ansat. Du kan højst optjene 2,08 feriedag. I den situation, hvor du ønsker at holde mere ferie, end du har optjent, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du holder betalt ferie på forskud – og du så senere modregnes.

Når du holder ferie med løn, har du også krav på ferietillæg, svarende til minimum 1 % af den ferieberettigede løn. Du kan også være berettiget til et højere ferietillæg enten via den overenskomst, du er ansat efter eller fordi du har aftalt det ved din ansættelse og det fremgår af din kontrakt. Ferietillægget bliver udbetalt senest samtidig med, at du afholder ferie med løn, eller alternativt to gange årligt i maj og august. Hvis der udbetales fast to gange årligt, så vil udbetalingen i maj dække over optjeningen fra september til maj, og udbetalingen i august er så for perioden juni til august.

Er du timelønnet eller løstansat får du ikke løn under ferie. Du får i stedet feriegodtgørelse på 12,5 procent af din løn.

Er du ansat på deltid, er din løn under ferien den samme, som når du går på arbejde.

Er du i perioden mellem optjeningstidspunktet og afholdelsestidspunktet gået ned eller op i tid skal dette reguleres.

Den 6. ferieuge

Cirka 85 % af alle KS medlemmer har feriefridage også kaldet den 6. ferieuge. Feriefridage er ikke en del af ferieloven, og du har kun ret til feriefridage, hvis det står i din ansættelseskontrakt eller i den overenskomst, du er omfattet af.

Som offentligt ansatte bestemmer du selv i stor udstrækning over den 6. ferieuge. Du skal så tidligt som muligt give din arbejdsgiver besked om, hvornår du ønsker at holde den 6. ferieuge. Din arbejdsgiver kan nægte dig ferien, hvis der er noget driftsmæssigt, der forhindrer dig i, at du holder din 6. ferieuge.

For privatansatte KSere findes ingen generelle regler om, hvordan du skal holde dine feriefridage. Ofte er der i kontrakten mv. henvist til ferielovens regler. Er det tilfældet kan feriefridagene blive varslet med en måneds varsel.

På vores hjemmeside kan du også læse mere om ferie – fx også hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver syg før din ferie eller under din ferie.

Foto Rafael Cisneros

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Karriererådgiverens blog

Forestil dig, at du allerede har jobbet

Er du som jobsøgende i tvivl om du får dig selv bragt nok i spil, hvordan du får fremhævet dine kompetencer, eller hvordan du ville løse en opgave? Så er mit bedste trick til både ansøgning og jobsamtale, at du forestiller dig, at du allerede har jobbet. Så kan du nemlig bedre beskrive det hele for dig selv.

Edit page