En særlig folkegave: Nu skal danskerne lære at sætte komma

/files/assets/news/kommakurset.jpg
10. maj 2023
Af Anne Nimb

SDU har sammen med Dansk Sprognævn sat sig for at hjælpe danskerne med at sætte komma korrekt. Det sker med lanceringen af et nyt, gratis kommakursus, som kan tages online på et par timer.

Kurset kan tilgås af alle danskere når-som-helst og hvor-som-helst, og det består af flere hundrede korte forklaringsvideoer og praktiske øvelser. Brugerne skal dog ikke nødvendigvis gennemgå hele kurset. Efter en kort starttest bliver brugerne introduceret for lige præcis den viden og de færdigheder, som de mangler. Og kan undlade resten.

Afhængigt af ens evner kan kurset vare fra 45 minutter til tre timer. Kurset bliver afsluttet med et diplom – og alle kan tage kurset flere gange, hvis man gerne vil lære endnu mere – eller blive mindet om vigtige ting.

- ”Hvor mange tror du bliver glade for den gave?” er jeg blevet spurgt om flere gange i projektet. Men jeg tror, at vi er mange sprogbrugere – både øvede og mindre øvede – som har en oplevelse af, at vi ikke helt mestrer et af de vigtigste tegn i vores skriftsprog. Det problem vil vi gerne afhjælpe, og så er dette projekt med til at markere, at vi som universitet også gerne vil tage et ansvar for den livslange læring for danskerne. Dette er blot det første forsøg på at højne vores fælles viden og færdigheder her i landet, siger Peter Bro, leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet.

Folkegaven består af op imod 300 såkaldte nano-moduler (videoer, som varer fra få sekunder til 4-5 minutter), og her bliver brugerne blandt andet introduceret til øvelser og mange sproglige tips og tricks, der kan hjælpe med kommateringen. Man lærer blandt andet at spejde efter signalord, lave ekko i sætningen og flytte rundt på ordene, så det hurtigt står klart, hvor kommaet skal stå.

Gå til kommakurset her

Kommunikation

Vi skal organisere os med teknologien - ikke på baggrund af den

Hvis ny teknologi ikke skal blive en hindring for et bæredygtigt arbejdsliv, bliver man nødt til at organisere sig med teknologien og ikke på baggrund af den, mener co-founder af IIH Nordic, der de seneste år har høstet mange roser, når det handler om work-life-balance.

KS mener

Teknologien skal bruges til at opnå det, vi drømmer om i arbejdslivet 4.0

Nu skal vi finde svarene på, hvordan vi bedst håndterer den 4. industrielle revolution. Dér, hvor teknologien ikke bare er en fast bestanddel af vores måde at arbejde og løse vores opgaver på, men hjælper os med at udforme og omstrukturere hele vores arbejdsliv, skriver KS forperson Cathrine Holm-Nielsen i denne kommentar om teknologien og det bæredygtige arbejdsliv i fremtiden.

Kommunikation

Gik du glip af K-Spejlet?

Hvis du gik glip af live-udsendelsen ’K-Spejlet’, som KS sendte tirsdag, har du mulighed for at se en optagelse af programmet når det passer dig. Linket er nederst i denne artikel.

Edit page