3 måder, du kan bruge ChatGPT til din jobsøgning

8. juni 2023
Af Ask Lehrmann

Har du overblik over alle de forskellige måder, du kan bruge ChatGPT i din jobsøgning? Hvis ikke, så får du her 3 måder, du måske ikke lige havde overvejet, med konkret vejledning i, hvordan du gør. Du kan for eksempel bruge den som sparringspartner inden en jobsamtale.

Generativ AI kan bruges til meget andet end ’bare’ at læse et stillingsopslag eller rette kommaer i en ansøgning. Det kan også hjælpe med sparring, idéer og inspiration til processen som helhed. Og selv om ChatGPT ikke kan erstatte specialiseret vejledning, kan den stadig hjælpe på rigtig mange måder.

Her kommer Kommunikation og Sprogs karriereteam med 3 tips til måder du kan bruge ChatGPT til at hjælpe dig med jobsøgning, som du måske ikke havde overvejet. Så hop ind på chat.openai.com, opret en gratis profil, og brug mulighederne i generativ AI til at gøre din jobsøgningsproces lidt nemmere.

1. Brug den til at opdatere dine keywords, så du bliver fundet mere på sociale medier

Eksempel på en prompt: Følgende er min nuværende overskrift og titel på LinkedIn. Jeg vil gerne optimere teksterne, så den inkluderer flere almindelige søgeord og så jeg får bedre synlighed på platformen. Jeg vil gerne være mere synlig for dem der ansætter indenfor X og Y.

Min overskrift:

Min om mig:

Noget som computere er gode til, men som mennesker kan have svært ved, er at skrive tekster der både er rare at læse, men som en computer også nemt kan finde gennem søgeordsoptimering. Og det er her at ChatGPT som værktøj virkelig kan hjælpe med at optimere dine tekster på LinkedIn og andre sociale platforme, så de er SEO-optimeret og rammer de rigtige nøgleord til at blive fundet på platformen. Det kan være en rigtig god måde at finde inspiration til sine beskrivelser, så de både taler til målgruppen og algoritmen.

2. Brug den som sparringspartner inden en jobsamtale

Eksempel 1 på en prompt: Jeg skal til jobsamtale på følgende job. Ager som en kritisk ansættelsesansvarlig, og stil mig spørgsmål omkring stillingen ét ad gangen. Giv mig sparring på om mine svar er gode, og hvad jeg eventuelt burde fokusere på: [Jobopslag]

Eksempel 2 på en prompt: Jeg skal til jobsamtale på følgende job, og følgende tekst er først jobopslaget og så hele teksten fra mit CV. Stil mig spørgsmål ét ad gangen, hvor du uddyber, hvordan jeg vil løse opgaven. Kvalificer mine svar ved at inddrage erfaringer fra mit CV, og giv dine bud på, hvordan mit svar kunne være skarpere eller inddrage flere relevante erfaringer: [Jobopslag] og [Indhold fra dit CV]

Det kan altid være intimiderende at skulle til en jobsamtale, fordi der er så mange ubekendte og forskellige typer spørgsmål, man kan blive stillet. Det kan derfor være både betryggende og en hjælp til forberedelse, hvis man får noget direkte sparring – og her kan ChatGPT være en kæmpe hjælp. Få den til at agere som en ansættelsesansvarlig, hvor du har mulighed for at svare på spørgsmålene og få sparring på din forberedelse til stillingen, og stil gerne kritiske spørgsmål og refleksioner tilbage.

3. Brug den som inspiration til mulige typer efteruddannelse

Eksempel på en prompt: Jeg vil gerne forbedre mine evner indenfor X, så jeg kan indtage en rolle som projektleder indenfor området. Hvilke kompetencer, egenskaber og værktøjer bør jeg arbejde på for at skabe værdi i den kontekst, og kan du linke mig nogle gode gratis ressourcer?

ChatGPT har ikke bare en enorm mængde viden om forskellige fagligheder, den kender også en masse muligheder for at opkvalificere sig og dygtiggøre sig. Hvis du gerne vil blive bedre til en arbejdsopgave, så prøv at beskrive opgaven, hvad det er du gerne vil blive bedre til, hvad den vil anbefale du skal gøre bedre, og om den vil linke til videoer, ressourcer eller andre ting som vil kunne hjælpe dig med at optimere din proces.

Du har sikkert allerede læst tusind artikler om, hvordan man kan bruge ChatGPT til at hjælpe med at skrive ansøgninger og CV – hvis ikke, har vi da også tidligere skrevet om det her: Sådan kan du bruge ChatGPT i din jobsøgning

Foto: Mohammed Nohasssi

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page