Her på siden kan du læse om de vigtigste regler og love på barselsområdet.
Med vores barselsberegner, kan du hurtigt og nemt få et overblik over din barselsperiode.
Du kan også booke os til en samtale, hvis du har brug for lidt grundigere vejledning.
Planlæg din barsel sammen med os
Beregn barsel
Barselsberegneren hjælper med at give et overblik over retten til fravær, løn og barselsdagpenge, når orloven skal planlægges.
Beregneren kan kun anvendes for børn født fra 2. august 2022. Børn født før denne dato er stadig omfattet af de tidligere regler, og vi anbefaler at I kontakter KS direkte for rådgivning i dette tilfælde.
Få styr på begreberne, inden du beregner din barsel
-
Angiver hvor mange uger I har ret til at modtage barselsdagpenge i forbindelse med orloven.
Reglerne følger barselsloven.
Hver forælder har ret til barselsdagpenge i 24 uger efter fødslen, og 11 af ugerne er øremærkede. Særligt for de øremærkede uger gælder, at dagpengene i disse uger ikke kan overføres til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan frit overføres imellem forældrene.
Hvis de øremærkede uger ikke er afholdt inden barnet fylder 1 år, bortfalder retten til barselsdagpengene.
Bemærk at reglerne omkring øremærkning gælder kun for lønmodtagere, hvilket betyder at ledige, selvstændige eller studerende (uden studiejob) frit kan overføre op til 22 ugers dagpenge til den anden forælder.
-
Angiver hvor mange uger I har ret til at få udbetalt hel eller delvis løn under orloven.
Reglerne følger af ansættelseskontrakten, overenskomst, personalehåndbog eller funktionærloven.
Som hovedregel er hel eller delvis løn under orlov betinget af, at arbejdsgiveren kan få fuld refusion i barselsdagpengene svarende til det antal uger der udbetales løn. Lønnen kan også være betinget af refusion fra en barselsfond, fx barsel.dk.
Hvis din lønnede ret er længere end 24 uger efter fødslen, er det vigtigt at være særlig opmærksom på eventuel overførsel af barselsdagpenge fra den anden forælder, hvis lønnen er betinget af refusion til arbejdsgiveren i hele perioden.
Der er en forskel på retten til fravær og retten til barselsdagpenge, hvilket er illustreret nedenfor.
-
Efter de første 10 uger efter fødslen har begge forældre ret til fravær fra arbejdet i 32 uger. Far/medmor kan godt påbegynde sine 32 ugers fravær inden udløbet af de første 10 uger. Dermed har I altså flere ugers ret til fravær, end der er barselsdagpenge/ løn til.
Nye barselsregler fra 2. august 2022
Der er vedtaget nye regler for barselsdagpenge til forældre til børn, der bliver født 2. august 2022 eller senere. Det er det faktiske fødselstidspunkt - ikke din termin - der er afgørende for, om dine/jeres rettigheder følger de nye eller gamle regler.
Kontakt os under alle omstændigheder, hvis du eller din partner har termin op til eller efter 1. august 2022.
Dine rettigheder til løn er ikke ændret som følge af de nye regler om barselsdagpenge. Hvad der gælder for din ret til løn under barsel følger af din overenskomst, kontrakt, personalepolitik eller lignende, lige som der er uændrede regler for løn under barsel til kvinder i funktionærloven.
Ofte stillede spørgsmål.
-
Du har først pligt til at fortælle din arbejdsgiver, at du er gravid tre måneder før din terminsdato. Da graviditeten i de fleste situationer vil være synlig før, vælger mange at fortælle det tidligere.
Der er ikke nogen gylden regel for, hvornår det er et godt tidspunkt at fortælle det på.
Men du kan tage følgende med i dine overvejelser:
Efter nakkefoldsscanningen ved du noget mere konkret og føler dig måske mere tryg ved at fortælle den gode nyhed.
Har du mange graviditetsgener, kan det være en fordel at sige det tidligt i forløbet for at undgå spørgsmål omkring dit fravær. Herudover gælder der særlige regler for graviditetsbetinget sygdom, hvorfor det er vigtigt at din arbejdsgiver er vidende om graviditeten.
Så snart, at du har fortalt det til din arbejdsgiver, omfattes du af de særlige beskyttelsesregler i ligebehandlingsloven, hvilket sikrer dig bedre, hvis du skulle blive opsagt. Kontakt altid KS i denne situation.
Vi anbefaler, at du skriftligt meddeler din arbejdsgiver om din graviditet. Det kan du for eksempel gøre i forlængelse af, at du mundtligt har fortalt det til din arbejdsgiver.
-
Under graviditeten bliver du tilbudt en række forebyggende obligatoriske graviditetsundersøgelser, der foregår hos din praktiserende læge, hos en jordemoder og eventuelt en fødselslæge.
De obligatoriske graviditetsundersøgelser skal som hovedregel søges placeret uden for arbejdstiden. Er det imidlertid ikke muligt, har du ret til at gå til disse undersøgelser, også selvom de ligger i arbejdstiden. De skal dog søges placeret til mindst mulig gene for din arbejdsgiver.
Som privatansat funktionær vil du ved forebyggende graviditetsundersøgelser, hvis dette ikke kan placeres uden for arbejdstiden, have ret til fravær med løn i forbindelse med undersøgelsen.
Som offentlig ansat har du ret til løn for det antal timer, du er fraværende.
Du skal være opmærksom på, at det altså alene er de obligatoriske undersøgelser, der giver dig ret til frihed og aflønning. Ønsker du eksempelvis af egen vilje ekstra scanninger, skal du aftale spillereglerne for fri og aflønning med din arbejdsgiver.
-
Under din graviditet kan du blive syg på helt almindelig vis, eller sygdommen kan skyldes graviditeten – også kaldet graviditetsbetinget sygdom.
Uanset om sygdommen er graviditetsbetinget eller ej, har du ret til fravær.
Som funktionæransat har du ret til løn, og ikke-funktionærer har ved graviditetsbetinget sygdom som minimum ret til barselsdagpenge.
Det vil være din egen læge, som kan give dig besked om sygdom er graviditetsbetinget eller ej.
Da din arbejdsgiver kan få refusion fra første fraværsdag ved graviditetsbetinget sygdom, er det vigtig, at du giver din arbejdsgiver besked om, om sygdommen skyldes graviditeten eller ej. Du er derudover ikke forpligtet til at oplyse nærmere om sygdommen.
-
Du kan godt følge et kursus eller deltage i arrangementer under din barsel, så længe det ikke sker som led i dit arbejde.
Hvis kurset eller arrangementet er arbejdsrelateret, skal du afbryde din barsel helt eller delvist. Det skal derfor aftales med din arbejdsgiver. Vær opmærksom på, at du som mor inden for de første to uger efter fødslen ikke må genoptage dit arbejde.
-
For at lægge den bedste plan, har vi i første omgang brug for følgende oplysninger:
Det forventede fødselstidspunkt
Antal ferie- og feriefridage du forventer at have tilbage i dette ferieår, og inden du går på barsel samt til det næste ferieår.
Om du har andre fridage med løn – eksempelvis omsorgsdage
Hvad din arbejdsgiver yder dig i løn under barslen - se f.eks. din ansættelseskontrakt og/eller personalepolitik herom
Samtidig er det en god idé at tænke over, hvad der er vigtigt for dig og familien under orloven:
Skal der udelukkende fokuseres på, at der er aflønning under alle orlovsugerne?
Skal fokus være på at afholde mest mulig orlov, uanset om der er aflønning til alle ugerne?
Hvornår tænkes barnet at skulle starte i institution/dagpleje?
Hvor lang en indkøringsperiode ønskes?
Hvem skal stå for indkøringen?
Hvor meget ferie/feriedage ønskes der at blive gemt til efter orloven?
Ønskes delvis genoptagelse af arbejdet til blød opstart?
Ønskes der at gemmes orlovsuger til senere brug, inden barnet er fyldt 9 år?
Skal der holdes noget fravær sammen?
Skal noget orlov holdes i udlandet og i så fald hvornår?
Nedsat kontingent
Du kan få nedsat kontingentet på dit medlemskab hos Kommunikation og Sprog, når du er på barsel. Du skal blot sende en anmodning om at nedsætte kontingentet.