Arbejdspladskultur er vigtigt: Sådan finder du ud af om den passer til dig

/files/assets/news/samtale.jpg
23. marts 2023
Af Bitten Kjærgaard

KS Karrierekonsulenter kommer her med 5 bud på, hvad du kan spørge om til jobsamtalen for at få indblik i arbejdspladskulturen. At trives i et job er nemlig andet og mere end blot at have fede arbejdsopgaver. Kulturen og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen kan have stor betydning for, hvor glad man er for at gå på arbejde og ikke mindst, hvor godt man lykkes i arbejdet.

Nogle ansøgere føler et stort pres i forbindelse med jobsamtalen. De kan føle, at de bare gerne vil have jobbet, koste hvad det vil. Men skal ansættelsen blive en god og langsigtet oplevelse, så gør dig selv en tjeneste ved at få afklaret de elementer, der betyder noget for dig i et job.

Ordet ”jobsamtale” indikerer, at du som jobsøger skal deltage aktivt i samtalen. Det er ikke et forhør eller et interview, men en samtale. Selvom situationen kan føles ulige, fordi du er blevet nøje udvalgt blandt en masse ansøgere og inviteret til samtale, så skal du stadig overveje, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Det er nemlig ikke kun arbejdsgiver der skal finde ud af, om du er den rette kandidat – du skal også finde ud af, om det er den rette arbejdsplads for dig.

Hvis du for eksempel har siddet alene i dit første job som kommunikationsblæksprutte i en start up, så er det måske afgørende for dig at være en del af et team i dit næste job. Her vil det være relevant til en samtale at spørge ind til, hvordan de arbejder i teams. Er der tradition for sparring og samarbejde? Et godt job er nemlig mere end arbejdsopgaver. Og for de fleste vil der være nogle dealbreakers. Så sørg for at få spurgt ind til dem.

Indikatorer på kultur

Man kommer ofte ikke så langt med at spørge: Hvordan er kulturen? For langt de færreste vil komme med et negativt svar her. Men når du sidder til samtalen, kan du prøve at lægge mærke til interaktionen i ansættelsesudvalget. Er der kommende kolleger til stede, og hvordan interagerer de med lederen? Er der en uformel tone, eller virker situationen mere opsat og aftalt på forhånd? Tonen og stemningen kan fortælle dig meget om, hvordan der vil være på kontoret – forudsat at det ikke er HR, du er til samtale med.

Spørgsmål, du med fordel kan stille

Dine dealbreakers kan handle om forskellige ting. Det kan være hvor meget selvbestemmelse, du har i opgaveløsningen, hvor stor fleksibilitet, der er i arbejdet, det kan handle om ledelsesstil eller noget helt fjerde.

Her er vores bud på, hvilke spørgsmål, du kan stille for at få åbnet op for, hvordan kulturen er på arbejdspladsen, og hvordan den influerer på dagligdagen:

  • Hvordan reagerer I på noget uforudset? Hvordan tacklede I Corona?

  • Praktiserer I 1:1 med jeres leder?

  • Hvordan er jeres samarbejde? Har I for eksempel intern vidensudvikling? Sparrer I på daglig basis?

  • Hvordan sætter I et team til en opgave? Får man opgaver via interesser og ikke kun kompetencer?

  • Hvordan får jeg succes i arbejdet her?

Det er også en god ide at hive elementer frem fra jobopslaget, hvis der er noget, der har givet anledning til undren. Hvis der står at man skal være robust, kan man spørge til, hvad det betyder for dem? Eller man kan spørge til, hvordan det kommer til udtryk i hverdagen, at man løfter i samlet flok, hvis der står sådan i opslaget. Under alle omstændigheder er det vigtigt at få afklaret tvivl, der sidder og nager eller, hvis der er elementer, du simpelthen ikke kan leve med/uden. Det er den bedste start på et nyt arbejdskapitel.

Bliv en haj til at gå til samtale

Hvis du vil høre mere om, hvordan du forbereder dig til samtalen, og hvilke spørgsmål du ellers kan stille, så deltag i vores jobsøgningsbooster om jobsamtalen. Meld dig til her

Foto Unsplash

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Karriererådgiverens blog

Forestil dig, at du allerede har jobbet

Er du som jobsøgende i tvivl om du får dig selv bragt nok i spil, hvordan du får fremhævet dine kompetencer, eller hvordan du ville løse en opgave? Så er mit bedste trick til både ansøgning og jobsamtale, at du forestiller dig, at du allerede har jobbet. Så kan du nemlig bedre beskrive det hele for dig selv.

Edit page