Karriererådgiverens blog

Sporskifte: Er du vej væk fra noget eller på vej hen til noget nyt?

/files/assets/Bitten-hoj-1650533584.jpg
24. januar 2024
Af Bitten Kjærgaard

Går du med tanker om at skifte spor i arbejdslivet, så er første skridt at overveje hvorfor. Hvad har sat disse tanker i gang? Er det fordi, du vil væk fra noget, eller er det fordi, du vil hen til noget nyt. Det er der nemlig stor forskel på. I denne artikel får du hjælp til at finde ud af, hvad du skal gøre, når du gerne vil skifte spor.

Jeg taler ofte med medlemmer, der af forskellige årsager gerne vil lave et karriereskift, som ikke handler om at blive inden for samme fagområde, men om at skifte til noget (helt) andet. Nogle har haft en dårlig oplevelse på en arbejdsplads og tror derfor, at de ikke passer til at arbejde med kommunikation. Andre har opdaget et nyt (fag)område, som de brænder for.

Omkring årsskiftet gør mange sig ligeså status om arbejdslivet, og flere kommer frem til, at der er noget, der ikke fungerer. Mange drømmer om at træde ud af hamsterhjulet og sammensætte deres arbejdsliv på en anden måde.

Uanset hvad der er baggrunden, er det altid sundt at kigge sit arbejdsliv efter i sømmene. Du skal bare huske på, at det er mest konstruktivt og langsigtet at bevæge sig hen mod noget i stedet for væk fra noget. Og det kan være rigtig svært at finde retning, hvis man bare vil væk fra noget. Og så står man der, måske mere eller mindre desillusioneret og forvirret.

Måske har du fuldstændig styr på, hvad det er, du gerne vil og mangler at finde ud af, hvordan du kommer derhen. Så kan du læse videre her.

Er du i tvivl, skal du starte et andet sted. Find ud af, hvad der har fungeret godt gennem dit arbejdsliv. Hvilke arbejdsopgaver har du haft? Hvilke elementer af dem kunne du bedst lide? Hvordan var rammerne? Hvad handlede emnet om? Arbejdede du sammen med nogen? Hvad arbejdede du hen mod? Hvem gjorde det en forskel for?

Det er vigtigt at zoome ind og blive ret specifik her, så du kan blive klogere på, hvornår du har følt dig som en fisk i vandet, og i hvilke stillinger eller funktioner, du vil kunne føle mere af det. Det kan være, at skiftet vil være større eller mindre. Vil du have mere at gøre med mennesker? Hvordan skal det så være? Er det en til en, eller er det for eksempel undervisning af flere? Hvem kunne du tænke dig at undervise og i hvad? Mange stillinger indeholder elementer af workshops eller arrangementer, men det kan også være, at du vil gå efter en fuld underviser-stilling.

Hvad skal der være mindre af?

Når vi gerne vil videre i arbejdslivet, er det tit fordi, der er noget, der ikke fungerer. Også her er det vigtigt at stille skarpt på hvad. Ikke for at dvæle ved alt, hvad der er dårligt, men hvis vi ikke bliver specifikke, kan vi komme til at give de forkerte ting ’skylden’.

For eksempel taler jeg med en del, der er i deres første job, men ikke tror, at de kan finde ud af at arbejde med kommunikation. Ofte skyldes det, at rammerne ikke har været der for, at de kunne udføre deres arbejde. Her er det vigtigt at blive klar på, at det har handlet om arbejdspladsen, ledelsen eller branchen, og at man derfor godt kan trives og lykkes som kommunikationsmedarbejder et andet sted.

Hvad skal der være mere af?

Når du pejler dig hen mod, hvad der skal mindre af, bliver du også klogere på, hvad der skal være til stede.

Er det arbejdsopgaverne du er gået død i, så find ud af hvorfor. Er det blevet for trivielt? Kræver de for meget af dig? Er det branchen, der ikke længere er interessant?

Hvis du gerne vil have færre timer foran skærmen, så skal du finde ud af, hvad du har lyst til at lave, som ikke har noget at gøre med en computer.

Vil du gerne have mindre dårlig ledelse? Så find ud af, hvad god ledelse er for dig.

Vil du gerne væk fra at føle, at du sælger et produkt, som du ikke har interesse i, så find ud af hvilke produkter, ydelser og brancher, der kunne give mere mening for dig.

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page