Hvad hører til i et CV, og hvad hører til i en ansøgning?

18. april 2024
Af Ask Lehrmann

Hvis du er i tvivl, om noget hører til i CV eller ansøgning, så får du her en checkliste og en tommelfingerregel, så du sikrer, at du ikke gentager dine pointer unødigt, at dit CV fremstår skarpt og at din ansøgning taler direkte til modtageren.

Jobsøgningsmateriale kan se ud på mange forskellige måder i forhold til form, design, længde og indhold. Men alligevel kan man nemt blive i tvivl om en pointe, en observation eller en handling egentlig bedst hører hjemme i ens CV eller i ens ansøgning. I denne artikel vil Kommunikation og Sprogs karriereteam give dig en hurtig checkliste for, om noget information typisk hører bedst til i en ansøgning eller et CV, hvis du vælger at inkludere det.

CV

Dit CV er et bagudrettet, reflekterende dokument, hvis formål er at give en arbejdsgiver et retvisende billede af dig, din fagprofil, din uddannelse, erhvervserfaring samt faglige og personlig kompetencer. Dit CV bør være på 1-3 sider. Dit CV bør have den vigtigste information på side 1 – aktuel erhvervserfaring, uddannelsestitel, og central faglighed.

Dit CV kan inkludere:

  • Kontaktoplysninger og formalia (Telefon, Email, LinkedIn)

  • Et professionelt billede

  • En kort profiltekst, som kan lægge en rød tråd for din faglighed.

  • En kompetenceliste, hvor du giver et overblik over dine mest relevante faglige kompetencer

  • En liste over sprogkompetencer – hvad er dit niveau

  • En omvendt kronologisk beskrivelse af din erhvervserfaring – typisk med størst fokus på dine nyeste stillinger, og stillinger hvor erfaringen er mest relevant for modtager.

  • En omvendt kronologisk beskrivelse af din uddannelse – typisk fra din bachelor og frem, og altså uden ungdomsuddannelser og lignende.

  • En liste over dine relevante kurser og efteruddannelse

  • En personlig profil, hvor du fortæller lidt om dig selv, dine interesser, hobbyer og baggrund.   

Ansøgning

Din ansøgning er en fremadrettet, målrettet dokument hvis formål er at vise en arbejdsgiver, hvorfor du er den rigtige kandidat til en bestemt stilling. Din ansøgning bør ikke komme med ny baggrundsinformation, men skal vinkle dine kompetencer mod kravene i stillingsopslaget og på andre måder positionerer dig i forhold til jobbet. Din ansøgning bør være på maks 1 side.

Din ansøgning kan inkludere:

  • En beskrivelse af din motivation for at tage stillingen – hvad der fangede dig, da du så stillingsopslaget.

  • En beskrivelse af din interesse for virksomheden, deres branche, arbejdsområde, kunder, samarbejder eller andet

  • En beskrivelse af, hvordan dine vigtigste kompetencer spiller ind i forhold til at løse kerneopgaver i stillingen – gerne med eksempler.

  • En beskrivelse af din personlige interesse for at være en del af virksomheden, deltage i deres teams og løse deres kerneopgave

 Tommelfingerreglen

Hvis du er i tvivl om noget hører til i CV eller ansøgning, så brug denne tommelfingerregel:

  • Hvis det drejer sig om en praktisk beskrivelse af en stilling, kompetence, uddannelse eller andet baggrundsviden om dig som person, hører det typisk til i dit CV.

  • Hvis det drejer sig om en konkret, fremadrettet beskrivelse af din motivation for stillingen eller virksomheden, din tilgang til opgaveløsning eller beskrivelser om hvordan du vil løse bestemte arbejdsopgaver, hører det typisk til i din ansøgning.

Foto Roman Dancre

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page