Hvad hører til i et CV, og hvad hører til i en ansøgning?

/files/assets/news/romain-dancre-doplsdelx7e-unsplash.jpg
18. april 2024
Af Ask Lehrmann

Hvis du er i tvivl, om noget hører til i CV eller ansøgning, så får du her en checkliste og en tommelfingerregel, så du sikrer, at du ikke gentager dine pointer unødigt, at dit CV fremstår skarpt og at din ansøgning taler direkte til modtageren.

Jobsøgningsmateriale kan se ud på mange forskellige måder i forhold til form, design, længde og indhold. Men alligevel kan man nemt blive i tvivl om en pointe, en observation eller en handling egentlig bedst hører hjemme i ens CV eller i ens ansøgning. I denne artikel vil Kommunikation og Sprogs karriereteam give dig en hurtig checkliste for, om noget information typisk hører bedst til i en ansøgning eller et CV, hvis du vælger at inkludere det.

CV

Dit CV er et bagudrettet, reflekterende dokument, hvis formål er at give en arbejdsgiver et retvisende billede af dig, din fagprofil, din uddannelse, erhvervserfaring samt faglige og personlig kompetencer. Dit CV bør være på 1-3 sider. Dit CV bør have den vigtigste information på side 1 – aktuel erhvervserfaring, uddannelsestitel, og central faglighed.

Dit CV kan inkludere:

  • Kontaktoplysninger og formalia (Telefon, Email, LinkedIn)

  • Et professionelt billede

  • En kort profiltekst, som kan lægge en rød tråd for din faglighed.

  • En kompetenceliste, hvor du giver et overblik over dine mest relevante faglige kompetencer

  • En liste over sprogkompetencer – hvad er dit niveau

  • En omvendt kronologisk beskrivelse af din erhvervserfaring – typisk med størst fokus på dine nyeste stillinger, og stillinger hvor erfaringen er mest relevant for modtager.

  • En omvendt kronologisk beskrivelse af din uddannelse – typisk fra din bachelor og frem, og altså uden ungdomsuddannelser og lignende.

  • En liste over dine relevante kurser og efteruddannelse

  • En personlig profil, hvor du fortæller lidt om dig selv, dine interesser, hobbyer og baggrund.   

Ansøgning

Din ansøgning er en fremadrettet, målrettet dokument hvis formål er at vise en arbejdsgiver, hvorfor du er den rigtige kandidat til en bestemt stilling. Din ansøgning bør ikke komme med ny baggrundsinformation, men skal vinkle dine kompetencer mod kravene i stillingsopslaget og på andre måder positionerer dig i forhold til jobbet. Din ansøgning bør være på maks 1 side.

Din ansøgning kan inkludere:

  • En beskrivelse af din motivation for at tage stillingen – hvad der fangede dig, da du så stillingsopslaget.

  • En beskrivelse af din interesse for virksomheden, deres branche, arbejdsområde, kunder, samarbejder eller andet

  • En beskrivelse af, hvordan dine vigtigste kompetencer spiller ind i forhold til at løse kerneopgaver i stillingen – gerne med eksempler.

  • En beskrivelse af din personlige interesse for at være en del af virksomheden, deltage i deres teams og løse deres kerneopgave

 Tommelfingerreglen

Hvis du er i tvivl om noget hører til i CV eller ansøgning, så brug denne tommelfingerregel:

  • Hvis det drejer sig om en praktisk beskrivelse af en stilling, kompetence, uddannelse eller andet baggrundsviden om dig som person, hører det typisk til i dit CV.

  • Hvis det drejer sig om en konkret, fremadrettet beskrivelse af din motivation for stillingen eller virksomheden, din tilgang til opgaveløsning eller beskrivelser om hvordan du vil løse bestemte arbejdsopgaver, hører det typisk til i din ansøgning.

Foto Roman Dancre

Kommunikation

Du er fødselshjælper for ledelsens ambitioner

Kommunikatøren har en central rolle i at producere og stå på mål for budskabet, når ledelsen har besluttet, at organisationen står foran forandringer. Her får du strategiske værktøjer, der kan hjælpe dig til at håndtere opgaven med at være fødselshjælper for ledelsens ambitioner.

KS

Så er KS flyttet

KS’ sekretariat er nu på plads i Akademikerhuset på Frederiksberg. Læs her hvordan du kontakter os og hvordan du finder os.

Job og karriere

Det er i hverdagen, vi skal mærke, at vi har et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdsliv, trivsel, sundhed og arbejdsmiljø trækker næsten dagligt overskrifter i medierne, og de er sjældent domineret af succeshistorier. Arbejdsrelateret stress er et stort og alvorligt problem for alle parter. Som fagforening har KS en rolle at spille i at skabe rammer om et sikkert og sundt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Edit page