Helligdage skal ikke afskaffes

/files/assets/news/raj-rana-zcqsbi7zltq-unsplash.jpg
12. januar 2023

Men hvis regeringen alligevel beslutter at afskaffe for eksempel store bededag, skal de ansatte naturligvis kompenseres, og det er et spørgsmål, der skal afklares mellem arbejdsmarkedets parter.

Ud af de mange emner, man kunne diskutere om det nye regeringsgrundlag, har debatten omkring store bededag i den grad taget fart. Det er mildt sagt noget, der har fået mange op af stolene. Både den almene dansker, arbejdsgiverne og selvfølgelig fagforeningerne.

Skal store bededag afskaffes? Svaret på spørgsmålet er fra vores side et klart: Nej.

Hvorfor?

I en tid, hvor vi i den grad diskuterer, hvordan vores arbejdsliv skal forme sig, giver det ikke mening at fjerne en helligdag. Vi er i gang med at overveje og afprøve løsninger for 4-dages arbejdsuger, øget fleksibilitet, pauser midtvejs i et langt arbejdsliv, og har kæmpe fokus på trivsel og stress problematikker på arbejdspladserne. I KS mener vi, at restitution og frihed også er en del af et bæredygtigt arbejdsliv. Det står og falder naturligvis ikke med én fridag. Men det er ikke mindre vigtigt, når det vi ser, er et stigende arbejdstempo og længere tid på arbejdsmarkedet. Så fjernelse af store bededag giver måske mening i en finansiel kalkule, men slet ikke når vi kigger på det med trivselsbrillerne.

Vi anerkender naturligvis, at antallet af helligdage er et lovgivningsspørgsmål. Der er således ikke tvivl om, at hvis et flertal på Christiansborg vil ændre antallet af helligdage, så kan de gøre det.

Når vi som fagbevægelse alligevel ”råber op”, skyldes det imidlertid, at hvis man sløjfer en helligdag, så hænger det også sammen med løn- og ansættelsesvilkår. Og dét er ikke et anliggende for Christiansborg. Med forslaget om at sløjfe en helligdag og ligeledes udmeldinger om, hvorledes dette skal håndteres, fortsætter den nye regering dermed linjen fra den tidligere S-regering, hvor man ikke veg tilbage for at pille ved den danske model. Det ser vi på med stor bekymring.

Vores pejlemærker i debatten om store bededag er derfor:

1. Nej, helligdage skal ikke afskaffes

2. Hvis lovgiver alligevel beslutter dette, skal de ansatte naturligvis kompenseres

3. Hvordan kompenseringen skal ske, er et spørgsmål, som må afklares mellem arbejdsmarkedets parter – og gerne med inddragelse af trepartsforhandlinger. Og kompensationen skal også være sikret for de mange – herunder flertallet af akademikere på det private arbejdsmarked – som ikke er ansat på overenskomst.

Job og karriere

Skal vi arbejde mere eller skal vi arbejde smartere?

Vi skal ikke hylde at hente børn sent eller at arbejde til sent. Vi skal heller ikke hylde at hente tidligt. Det er ikke alle, der har mulighed for det. Vi skal derimod hylde et arbejdsmarked og en arbejdsplads, hvor der er plads til fleksibilitet og til at arbejde smartere.

KS

Socialdemokraterne har glemt noget vigtigt

I et åbent brev til fremtrædende socialdemokrater minder Akademikerne om de højtuddannedes bidrag til det danske samfund. ”Der er grund til at huske socialdemokraterne på den værdi, akademiske medarbejdere bidrager med, samt betydningen af et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse i det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Kunstig intelligens

Fire roller: Her kan AI bidrage til intern kommunikation

Introduktionen af nye generative AI-værktøjer kan over tid ændre den interne kommunikation radikalt, mener Jonas Bladt Hansen (billedet), der er rådgiver i intern kommunikation. Han peger selv på fire forskellige roller, hvor AI kan gøre den interne kommunikation hurtigere, bedre og endda mere inkluderende.

Edit page