Folketinget skal vurdere om vi skal have en stor dansk sprogmodel

/files/assets/news/victor-malyushev-ia3v19knd0o-unsplash.jpg
3. januar 2024
Af Anne Nimb

To folketingsmedlemmer fra SF har fremsat et forslag til folketingsbeslutning om at skabe en stor dansk sprogmodel.

Kort før jul fremsatte Lisbeth Bech-Nielsen og Karina Lorentzen Dehnhardt, begge fra SF et forslag til en folketingsbeslutning om at skabe en stor dansk sprogmodel.

Forslagsstillerne ønsker, at Danmark udvikler en stor dansk sprogmodel, også kaldet Large Language Model, LLM, som vi kender fra bl.a. OpenAI's ChatGPT.

Både i EU-regi og nationalt i Danmark har vi nogle særlige værdier og regelsæt, som de amerikanske sprogmodeller ikke tager højde for. Derfor mener forslagsstillerne, at vi nationalt bør arbejde for at være uafhængige af udenlandske kommercielle interesser og have fokus på datasikkerhed, transparens og dansk indhold i en dansk sprogmodel.

Forslagsstillerne forestiller sig, at modellen skal udvikles i et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, lex.dk eller andre relevante.

Læs mere om forslaget, der i første omgang skal til 1. behandling i Folketinget, dernæst i udvalgsbehandling og derefter til 2. behandling, her.

Foto Victor Malyus

Job og karriere

4 trin til at håndtere nervøsiteten når du skal præstere

Hvis du synes det er svært for dig, når du bliver udfordret følelsesmæssigt eller professionelt på arbejdspladsen, får du her 4 værktøjer, der kan hjælpe dig med at styre situationen.

KS

Fem studerende får KS legat

Fem heldige studerende skal på studieophold eller i praktik med KS legater i Barcelona, Milano, USA og Wien.

Job og karriere

Lær at designe en stærk og effektiv stemme til dit brand

To webinarer lærer dig at designe en stærk brand tone of voice og at bruge brandstemmen bedre i praksis. ”En genkendelig og stærk brandstemme er en lige så vigtig og effektfuld markør i vores overkommunikerede samfund, som jeres visuelle identitet er det,” siger underviseren, Marta Karolina Olsen.

Edit page