Folketinget skal vurdere om vi skal have en stor dansk sprogmodel

/files/assets/news/victor-malyushev-ia3v19knd0o-unsplash.jpg
3. januar 2024
Af Anne Nimb

To folketingsmedlemmer fra SF har fremsat et forslag til folketingsbeslutning om at skabe en stor dansk sprogmodel.

Kort før jul fremsatte Lisbeth Bech-Nielsen og Karina Lorentzen Dehnhardt, begge fra SF et forslag til en folketingsbeslutning om at skabe en stor dansk sprogmodel.

Forslagsstillerne ønsker, at Danmark udvikler en stor dansk sprogmodel, også kaldet Large Language Model, LLM, som vi kender fra bl.a. OpenAI's ChatGPT.

Både i EU-regi og nationalt i Danmark har vi nogle særlige værdier og regelsæt, som de amerikanske sprogmodeller ikke tager højde for. Derfor mener forslagsstillerne, at vi nationalt bør arbejde for at være uafhængige af udenlandske kommercielle interesser og have fokus på datasikkerhed, transparens og dansk indhold i en dansk sprogmodel.

Forslagsstillerne forestiller sig, at modellen skal udvikles i et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, lex.dk eller andre relevante.

Læs mere om forslaget, der i første omgang skal til 1. behandling i Folketinget, dernæst i udvalgsbehandling og derefter til 2. behandling, her.

Foto Victor Malyus

Kommunikation

Du er fødselshjælper for ledelsens ambitioner

Kommunikatøren har en central rolle i at producere og stå på mål for budskabet, når ledelsen har besluttet, at organisationen står foran forandringer. Her får du strategiske værktøjer, der kan hjælpe dig til at håndtere opgaven med at være fødselshjælper for ledelsens ambitioner.

KS

Så er KS flyttet

KS’ sekretariat er nu på plads i Akademikerhuset på Frederiksberg. Læs her hvordan du kontakter os og hvordan du finder os.

Job og karriere

Det er i hverdagen, vi skal mærke, at vi har et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdsliv, trivsel, sundhed og arbejdsmiljø trækker næsten dagligt overskrifter i medierne, og de er sjældent domineret af succeshistorier. Arbejdsrelateret stress er et stort og alvorligt problem for alle parter. Som fagforening har KS en rolle at spille i at skabe rammer om et sikkert og sundt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Edit page