Karriererådgiverens blog

Du behøver ikke en karriereplan – men du må gerne vide hvad der er vigtigt

/files/assets/news/ask.jpg
11. januar 2023
Af Ask Lehrmann

Kringlede karrierespor er mere normen end undtagelsen blandt KS-medlemmerne. Vi ser utallige typer sporskifter, faglige omvæltninger og brancheskift. Mulighederne er mange, og vejene derhen er flere.

”Lær at lave en karriereplan”. ”Lær at designe dit arbejdsliv”. ”Kom i gang med at lægge mål for din fremtid på arbejdsmarkedet”.

Der mangler ikke velmenende artikler, workshops, coaches, mentorordninger og andet, som kan hjælpe den forvirrede akademiker til at finde sin egen vision for en afklaret fremtid. Vi er endda selv leveringsdygtige i meget af det her i Kommunikation og Sprog, og det er kurser og tilbud, som jeg tror hjælper rigtig mange til at finde afklaring i deres karriere.

For det er en god idé at tænke på, hvad fremtiden bringer. At man ikke overlader det hele til tilfældigheder, eller i årevis sidder i en stilling man ikke kan spejle sig i. Men den forkromede karriereplan – den færdige idé om, hvor man skal sidde om 5 eller 10 år for at man har opnået sine mål – tror jeg ikke meget på. Og dog møder jeg den fortsat ofte i vejledningsrummet, hvor medlemmer kan være nervøse eller kede af det over, at de ikke har nogen klar vision for deres fremtidige karriere.

Men arbejdslivet er fyldt med usikkerhed og tilfældigheder. Nedskæringer og fyringer, man ikke så komme, som smider karrieren ud i total usikkerhed. Jobsamtaler på stillinger, man aldrig havde forestillet sig at blive kaldt til samtale på, som alligevel føles helt rigtige. Anbefalinger i netværket, som flytter én væk fra en tryg branche og over i noget ukendt. Eller bare dem der rent faktisk opnår drømmejobbet efter 5 år, men hurtigt forstår, at det måske ikke var drømmejobbet alligevel.

Som karrierevejleder forstod jeg hurtigt, at de kringlede karrierespor nok nærmere var normen end undtagelsen. Jeg så også, at der blandt vores medlemmer foregik utallige typer sporskifter, faglige omvæltninger og brancheskift. Mulighederne var kort sagt mange, og vejene derhen var flere.

Og når fremtiden er så usikker, er det måske en bedre idé at omfavne usikkerheden end at kæmpe imod den. Måske bedre ikke bør se karriere som en linje med én start og ét slutmål, men som en iterativ proces. Måske bedre at spørge hvad man nyder i sit arbejdsliv lige nu, end drømme en stilling der måske ikke findes.

Så min anbefaling er: Drop tankerne om den forkromede karriereplan, og husk i stedet evaluere på din karriere og hvad du har lært indtil videre løbende. Er der opgaver du nyder, og gerne vil lave mere af? Er der opgaver der tager for meget energi, som du gerne vil lægge fra dig? Trives du i en virksomhed af den størrelse du sidder i, eller ville du gerne prøve noget større eller mindre? Leder du efter mere mening, og hvad betyder ’mening’ egentligt for dig?

Brug de spørgsmål til udvikling i både dit nuværende og kommende job. For det er den type åbne spørgsmål og overvejelser som sikrer, at dit arbejdsliv som helhed bliver fyldt med det niveau af udfordring, udvikling, mening og kollegaskab, som netop du trives i.

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page