Det nye OK23-forlig kan sætte niveauet for lønudviklingen

/files/assets/news/ok23-jpeg-1677154905.jpg
23. februar 2023
Af Jette Snoer

Denne uges gennembrudsforlig på industriens område ved OK23 og de efterfølgende lokale lønforhandlinger kan blive afgørende for den samlede lønudvikling, og dermed også for KS’ernes løn i den kommende periode. Men først skal det godkendes.

For få dage siden blev der indgået forlig mellem DI og CO-Industri på industriens område, som er det man kalder minimallønsområdet. Forliget er toårigt og danner rammen for de kommende forhandlinger på timelønsområdet, hvor særligt transportsektoren, byggeriet og Dansk Erhverv/HK er centrale aftaler.

De nye overenskomster gælder i to år frem til den 1. marts 2025. De indeholder en lang række forbedringer, hvor her blot skal nævnes de, der direkte har noget økonomisk indhold:

  • Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 7 til 9 procent i 2024.

  • Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Medarbejderne opsparer det samme – men det gør altså, at de får to procent mere ud sammen med lønnen.

  • Mindstelønnen stiger med 9 kroner i timen.

  • Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger – fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.

Økonomien siger således 4% i lønstigning, der er garanteret. Men det helt store spørgsmål bliver, hvad de lokale lønforhandlinger på de enkelte virksomheder kommer til at give af resultater. For det bliver i sidste ende afgørende for den samlede lønudvikling.

Og det kan også blive af betydning for dig, der er ansat som KS´er på en individuel kontrakt og med individuel lønforhandling. Det vender vi tilbage til, når vi ved, om resultaterne bliver godkendt.

Indtil da – husk du altid kan kontakte os, hvis du har brug for råd og vejledning om din ansættelsessituation – herunder løn

KS

Frivilligdagen 2023: Kommunikationsfolket i en verden fuld af opgaver

Mere end 40 frivillige fra alle dele af KS dukkede op til en dag fuld af oplæg, workshops og networking til Frivilligdagen den 18. marts 2023. Se billeder fra og hør om de frivilliges dag i artiklen her.

KS

KS Prisen 2023: Når frivillige kræfter gør en forskel for K-branchen

Kommunikation og Sprog uddeler hvert år KS Prisen til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for at synliggøre KS eller KS’ernes faglighed. I år går prisen til en flok KS’ere, der har gjort noget særligt for kommunikationsfolk, der arbejder alene i deres organisation.

CV og ansøgning

Arbejdspladskultur er vigtigt: Sådan finder du ud af om den passer til dig

KS Karrierekonsulenter kommer her med 5 bud på, hvad du kan spørge om til jobsamtalen for at få indblik i arbejdspladskulturen. At trives i et job er nemlig andet og mere end blot at have fede arbejdsopgaver. Kulturen og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen kan have stor betydning for, hvor glad man er for at gå på arbejde og ikke mindst, hvor godt man lykkes i arbejdet.

Edit page