Det nye OK23-forlig kan sætte niveauet for lønudviklingen

/files/assets/news/ok23-jpeg-1677154905.jpg
23. februar 2023
Af Jette Snoer

Denne uges gennembrudsforlig på industriens område ved OK23 og de efterfølgende lokale lønforhandlinger kan blive afgørende for den samlede lønudvikling, og dermed også for KS’ernes løn i den kommende periode. Men først skal det godkendes.

For få dage siden blev der indgået forlig mellem DI og CO-Industri på industriens område, som er det man kalder minimallønsområdet. Forliget er toårigt og danner rammen for de kommende forhandlinger på timelønsområdet, hvor særligt transportsektoren, byggeriet og Dansk Erhverv/HK er centrale aftaler.

De nye overenskomster gælder i to år frem til den 1. marts 2025. De indeholder en lang række forbedringer, hvor her blot skal nævnes de, der direkte har noget økonomisk indhold:

  • Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 7 til 9 procent i 2024.

  • Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Medarbejderne opsparer det samme – men det gør altså, at de får to procent mere ud sammen med lønnen.

  • Mindstelønnen stiger med 9 kroner i timen.

  • Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger – fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.

Økonomien siger således 4% i lønstigning, der er garanteret. Men det helt store spørgsmål bliver, hvad de lokale lønforhandlinger på de enkelte virksomheder kommer til at give af resultater. For det bliver i sidste ende afgørende for den samlede lønudvikling.

Og det kan også blive af betydning for dig, der er ansat som KS´er på en individuel kontrakt og med individuel lønforhandling. Det vender vi tilbage til, når vi ved, om resultaterne bliver godkendt.

Indtil da – husk du altid kan kontakte os, hvis du har brug for råd og vejledning om din ansættelsessituation – herunder løn

Kommunikation

Bestyrelsen for DM Kommunikation er nu på plads

De ni medlemmer af bestyrelsen for DM Kommunikation, der bliver en realitet, når KS fusionerer med DM 1. november, er nu udpeget. Der er seks tidligere medlemmer af KS’ hovedbestyrelse og tre medlemmer er udpeget af DM. KS’ forperson Cathrine Holm-Nielsen bliver forperson for en fagligt stærk sektorbestyrelse med bred repræsentation, siger hun.

KS

Ekstra penge på din pensionsopsparing i PFA Pension

Hvis du har KundeKapital på din ordning i PFA, så har du fået ekstra penge ind på din pensionsopsparing den 1. april 2024.

Kommunikation

HA Kom overlever

CBS lukker ikke fem HA-uddannelser, som de havde varslet. De lukker tre og to bevares, heriblandt HA Kom. Det er glædelige nyheder. Flere uddannelser skal dog igennem en omfattende revision i forbindelse med kandidatreformen. Det meddeler CBS.

Edit page