Bredt flertal bag ny arbejdsmiljøaftale

/files/assets/news/psykisk-am.jpg
19. april 2023
Af Anne Nimb

Et samlet Folketing har indgået en aftale om bevilling til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats. Det skal bl.a. give en bedre indsats mod stress, psykisk arbejdsmiljø og social dumping.

Der bliver givet en "historisk stor bevilling" til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og indsatsen mod social dumping over de næste fire år.

Sådan lyder en af overskrifterne i en ny aftale, der er landet for arbejdsmiljøområdet de kommende fire år.

Der er afsat 1,3 milliarder kroner til aftalen, som bevilges fra 2023 til 2027.

Bag aftalen står et samlet Folketing - regeringen (S, V og M), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige - indgået en aftale om.

Det psykiske arbejdsmiljø og forebyggelse af arbejdsrelateret stress har fået et selvstændigt fokus i aftalen.

Arbejdstilsynet får med aftalen 4 millioner kr. årligt, dvs. i alt 16 millioner kr. til at styrke indsatsen for psykisk arbejdsmiljø. Pengene skal gå til at Arbejdstilsynet kan lave en indsats målrettet lederes rolle i det psykiske arbejdsmiljø og til en styrket indsats mod forebyggelse af arbejdsrelateret stress.

Et ønske fra KS og de øvrige akademikerorganisationer, der ikke blev indfriet i den nye aftale, var, at der blev øremærket midler til lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø i form af en større pulje penge, som virksomheder og arbejdspladser kunne søge. I stedet har Arbejdstilsynet fået midler til et øget fokus på vejledning af ledere, bl.a. gennem oprettelsen af en hotline, samt igangsættelsen af en afdækning af danske arbejdspladsers brug af lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

Løn og ansættelse

Fra 1. juli 2024 skal du have registreret din arbejdstid

Den nye registrering skal sikre, at regler om maksimal ugentlig arbejdstid og hviletid bliver overholdt. Det er den enkelte arbejdsgiver, der skal finde en metode, der passer til den pågældende virksomhed.

Job og karriere

Lytter du til dine kolleger?

I en travl og stresset hverdag, kan tidspres og mange opgaver få os til at fokusere mere på at svare eller afslutte samtaler hurtigt, end faktisk at forstå indholdet og intentionerne bag det, der bliver sagt. Husk derfor at lytte til dine kolleger. Når du gør det, er du med til at skabe et inkluderende og støttende arbejdsmiljø.

Job og karriere

4 trin til at håndtere nervøsiteten når du skal præstere

Hvis du synes det er svært for dig, når du bliver udfordret følelsesmæssigt eller professionelt på arbejdspladsen, får du her 4 værktøjer, der kan hjælpe dig med at styre situationen.

Edit page