Bredt flertal bag ny arbejdsmiljøaftale

/files/assets/news/psykisk-am.jpg
19. april 2023
Af Anne Nimb

Et samlet Folketing har indgået en aftale om bevilling til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats. Det skal bl.a. give en bedre indsats mod stress, psykisk arbejdsmiljø og social dumping.

Der bliver givet en "historisk stor bevilling" til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og indsatsen mod social dumping over de næste fire år.

Sådan lyder en af overskrifterne i en ny aftale, der er landet for arbejdsmiljøområdet de kommende fire år.

Der er afsat 1,3 milliarder kroner til aftalen, som bevilges fra 2023 til 2027.

Bag aftalen står et samlet Folketing - regeringen (S, V og M), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige - indgået en aftale om.

Det psykiske arbejdsmiljø og forebyggelse af arbejdsrelateret stress har fået et selvstændigt fokus i aftalen.

Arbejdstilsynet får med aftalen 4 millioner kr. årligt, dvs. i alt 16 millioner kr. til at styrke indsatsen for psykisk arbejdsmiljø. Pengene skal gå til at Arbejdstilsynet kan lave en indsats målrettet lederes rolle i det psykiske arbejdsmiljø og til en styrket indsats mod forebyggelse af arbejdsrelateret stress.

Et ønske fra KS og de øvrige akademikerorganisationer, der ikke blev indfriet i den nye aftale, var, at der blev øremærket midler til lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø i form af en større pulje penge, som virksomheder og arbejdspladser kunne søge. I stedet har Arbejdstilsynet fået midler til et øget fokus på vejledning af ledere, bl.a. gennem oprettelsen af en hotline, samt igangsættelsen af en afdækning af danske arbejdspladsers brug af lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

Job og karriere

Skal vi arbejde mere eller skal vi arbejde smartere?

Vi skal ikke hylde at hente børn sent eller at arbejde til sent. Vi skal heller ikke hylde at hente tidligt. Det er ikke alle, der har mulighed for det. Vi skal derimod hylde et arbejdsmarked og en arbejdsplads, hvor der er plads til fleksibilitet og til at arbejde smartere.

KS

Socialdemokraterne har glemt noget vigtigt

I et åbent brev til fremtrædende socialdemokrater minder Akademikerne om de højtuddannedes bidrag til det danske samfund. ”Der er grund til at huske socialdemokraterne på den værdi, akademiske medarbejdere bidrager med, samt betydningen af et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse i det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Kunstig intelligens

Fire roller: Her kan AI bidrage til intern kommunikation

Introduktionen af nye generative AI-værktøjer kan over tid ændre den interne kommunikation radikalt, mener Jonas Bladt Hansen (billedet), der er rådgiver i intern kommunikation. Han peger selv på fire forskellige roller, hvor AI kan gøre den interne kommunikation hurtigere, bedre og endda mere inkluderende.

Edit page