Karriererådgiverens blog

Bør du bruge ChatGPT til at skrive din jobansøgning?

/files/assets/news/ask-1694681818.jpg
14. september 2023
Af Ask Lehrmann

Kun du kender alle aspekter af din faglighed og person. Det er en af grundene til, at det er en dårlig idé at du får en kunstig intelligens til at skrive dine jobansøgninger. Men brug den endelig til research og ideer.

ChatGPT er et fantastisk værktøj med nærmest uanede muligheder. Det inviterer derfor også nogle gange til, at man bruger det som den ’nemme’ løsning, og hopper over hvor gærdet er lavest. Også i jobsøgning, hvor generativ AI nemt kan skrive en hel ansøgning fra bunden, formatere et CV og forberede spørgsmål til en jobsamtale. Altså nærmest automatisere processen, så en ansøger bare skal kopiere et jobopslag ind i ChatGPT, og så klarer den resten.

Flere arbejdsgivere der derfor begyndt at blive opmærksomme på de muligheder, og begyndt at arbejde imod dem. Den seneste rekrutteringsanalyse fra konsulenthuset Ballisager viser, at 78 % af arbejdsgivere ’lidt’ eller ’slet ikke’ vil anbefale, at man bruger ChatGPT til sin jobansøgning, når man søger hos dem. Mange mener også, at en ansøgning mister værdi, hvis en kunstig intelligens har skrevet den. Og så er der også flere og flere tilgængelige værktøjer på markedet, som mener at kunne gennemskue, hvis en ansøgning er skrevet af en AI.

Så det store spørgsmål er: Er det overhovedet risikoen værd, hvis arbejdsgivere er skeptiske, og man kan blive ’afsløret’ i ikke at have skrevet sin egen ansøgning?

Mit svar vil nok være, at det er en dårlig idé at få en kunstig intelligens til at gøre alt arbejdet for en. Men ikke fordi man er i fare for at blive ’afsløret’.

Det er en dårlig idé, fordi din research, dit forarbejde og din motiverede ansøgning er det der forbereder dig på jobbet du skal til at søge.

Herudover kan ChatGPT fortsat ikke skrive perfekte ansøgninger. Den kan skrive kompetente, faktuelle ansøgninger, som rammer skarpt ned i mange af virksomhedernes behov – men den er dårlig til at vise det skarpe match, fordi kun du kender alle aspekter af din faglighed og person. Den er dårlig til at signalere ægte motivation, for kun du er helt skarp på dine ønsker for din hverdag, fremtid, kollegaer med mere. Den er dårlig til at komme med den helt gode og nyskabende idé, for det er en kompleks analyse som kræver at din faglighed kommer i spil. Og så er den bare dårlig til at være dig – til at fange din tone og måde at være på.

Så brug endelig ChatGPT til at hjælpe dig med din proces som jobsøgende – få den til at researche på virksomheder, til at hjælpe dig med formuleringer og omskrivninger, idéer til at fremhæve dine kompetencer eller motivation, eller emner du bør prioritere i din ansøgning. Brug den til at løfte en god ansøgning til en fremragende ansøgning. Men lad være med at få den til at skrive hele din ansøgning og dit CV for dig – for du vil sjældent komme i toppen af bunken.

Læs flere tips om ChatGPT til jobsøgning her

Job og karriere

Stå stærkt i jobsøgningen med en tydelig rød tråd

En tydelig profil kan få dig langt i din jobsøgning. Byg din profil op over tre til fem spidskompetencer og lad dem gå igen igennem dit materiale. Så kommer du til at fremstå troværdig og tiltrækkende. Læs her, hvordan du kan få dine kompetencer til at gå igen i forskellige dele af din jobsøgning.

Løn og ansættelse

Jo før, I får fastlagt sommerferie, jo bedre

Selv om det ikke helt kan ses på vejrudsigten, skal du snart på sommerferie og det er på høje tid, at du og dine kollegaer får planlagt den.

Kommunikation
Sprog

Flere DM-kurser er nu gratis for KS-medlemmer

Emnerne spænder vidt, fra sprog og videnskab til employer branding, krisekommunikation og community management, når KS-medlemmerne nu kan få pladser på en række spændende kurser og arrangementer i DM.

Edit page