Bevar SUen – alt andet er generationstyveri

/files/assets/news/brooke-cagle--uhvrvdr7pg-unsplash-(1)-1703075566.jpg
20. december 2023
Af Anne Nimb

Regeringens udspil om at skære et helt år af SU’en er både urimelig overfor ungdommen og en dårlig forretning for Danmark. Men værst af alt er det socialt skævt og vil særligt ramme unge fra ikke-akademiske hjem.

Regeringen har opsagt det gældende SU-forlig for at kunne gennemtvinge ønsket om at skære et år af SU’en med henblik på at opnå et øget arbejdsudbud på 4.600 fuldtidspersoner. Konkret betyder det, at SU-klipperammen reduceres fra 70 SU-klip til 58 SU-klip.

”Regeringen er slået ind på kortsigtet og problematisk vej for Danmark. En fattig vision og et generationstyveri, der vil få konsekvenser både for den enkelte og for vores børn, der vil være stillet ringere i fremtiden og samfundet som helhed. Regeringen burde investere i viden, uddannelse og de unge, også på langt sigt,” siger KS forperson Cathrine Holm-N Nielsen.

En ny analyse fra Akademikerne viser, at 72 pct. af de studerende, der benytter det fleksible SU-år, kommer fra ikke-akademiske hjem. Derfor får det især konsekvenser for den gruppe unge at skrotte det 6. SU-år.

”Investeringer i uddannelse og mennesker er kerneværdier i det danske velfærdssamfund, men også formlen bag Danmarks succes. Uanset social baggrund bør alle blive ved med at have mulighed for at tage den uddannelse, man ønsker, så man lander på rette hylde. Her spiller SU’en en enormt vigtig rolle. Derfor er det både til skade for velfærdssamfundet og hamrende asocialt. Det kan et ønske om at skaffe mere arbejdsudbud ikke bortforklare,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Tilbage i 2016 indførte regeringen under Lars Løkke Rasmussens ledelse et uddannelsesloft. Allerede i 2017 blev det fjernet, fordi det skabte utryghed, mistrivsel og unødigt pres på de studerende.

Med de kommende SU-forringelser frygter Akademikernes formand Lisbeth Lintz, at regeringen skaber et nyt uddannelsesloft:

”Man får jo lyst til at udbryde ’gå aldrig tilbage til en fuser’. Men det er, hvad regeringen gør ved at skære et år af SU’en. I praksis skyder regeringen et nyt uddannelsesloft ind, som vil betyde, at flere falder fra uddannelsessystemet, fordi de aldrig får lavet et studieskifte. De unge kommer under endnu mere pres med større usikkerhed og mistrivsel til følge. De skal nemlig ikke blot skynde sig at blive færdige. De skal også vælge rigtigt i første forsøg. Stop med at slå på de unge og bevar SU’en, siger Lisbeth Lintz.

KS mener

Vi har ansvaret for et hjernevenligt arbejdsliv

Det hjernevenlige arbejdsliv er udfordret. Der er masser af data, der påviser, at resultatet af, at arbejdspresset er øget, er et dårligere arbejdsliv, udbrændthed og arbejdsrelateret stress. Som fagforening har vi en rolle at spille, for vi har brug for en større samtale om fælles ansvar og nye løsninger. Den tager vi i KS på os, også i dag i anledning af 1. maj.

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Edit page