Alt for mange dimittender risikerer at blive ramt af dagpengeforringelserne

/files/assets/news/tetiana-shyshkina-qcddqyiemdc-unsplash.jpg
3. maj 2023
Af Anne Nimb

Fra 1. maj blev dagpengeperioden for dimittender ændret fra to til et år. Ifølge en ny analyse fra Akademikerne står op mod 5.000 dimittender årligt til at falde ud af dagpengesystemet som følge af forkortelsen af perioden. ”5.000 er alt for mange”, siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Regeringens dagpengeforringelser kommer med en meget høj pris for de unge. Forkortelsen af dagpengeperioden rammer både dimittender fra erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter.

Nu er der for første gang blevet regnet på konsekvenserne ved dagpengeforringelserne for dimittenderne. Hverken i det lovforberedende arbejde eller inden ikrafttrædelsen har beskæftigelsesministeren villet se på, hvor mange personer, der vil være i risiko for at miste dagpengeretten.

Det er KS’ hovedorganisation Akademikerne, der sætter tal på hvor mange dimittender, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, og de kommer frem til omkring 5.000.

”5.000 er alt for mange, og det bør regeringen kigge på igen, så dagpengeforringelserne ikke får så voldsomme konsekvenser, ” KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

”Nogle dimittender går direkte i job efter uddannelsen, andre er lidt længere om det. Sådan har det altid været. Jobsøgning er nemlig et udfordrende felt, og det er det også for dem, der har været længe på arbejdsmarkedet. Men det giver ikke mening med et system, der presser ledige med en nyerhvervet uddannelse i rygsækken ind i det første, det bedste job bare fordi det er ledigt – ofte er de heller ikke velkomne. I stedet synes jeg, vi skal bruge de kvalifikationer, som samfundet har betalt for, også selvom det i nogle tilfælde kræver lidt tålmodighed” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Rigtig mange nyuddannede melder sig ind i a-kasserne for en sikkerheds skyld, så de er forsikrede mod eventuel ledighed. Hvis de ikke får tilstrækkelig hjælp, når de har brug for det, kan man risikere, at de vil opgive dagpengesystemet helt. En tidligere analyse fra Akademikerne viser, at dimittender med en videregående uddannelse i dag har den højeste tilslutning til a-kassesystemet ti år efter dimission.

” Den tilslutning skal vi helst ikke risikere ved at forringe dagpengene, idet det kan få store konsekvenser for det solidariske dagpengesystem som helhed,” påpeger Cathrine Holm-Nielsen.

Foto Tetiana Shyskina

CV og ansøgning

3 måder, du kan bruge ChatGPT til din jobsøgning

Har du overblik over alle de forskellige måder, du kan bruge ChatGPT i din jobsøgning? Hvis ikke, så får du her 3 måder, du måske ikke lige havde overvejet, med konkret vejledning i, hvordan du gør. Du kan for eksempel bruge den som sparringspartner inden en jobsamtale.

Sprog

Sprognævn dropper nyt komma

Efter 30 år opgiver Dansk Sprognævn at få danskerne til at elske nyt komma og vil ikke længere anbefale det frem for grammatisk komma i Retskrivningsordbogen.

KS

Netværksfacilitatorer i KS mødes i netværk

Nyt netværk for netværksfacilitatorer skal give ny inspiration, mulighed for at videndele med andre og sparring på din rolle som frivillig netværksfacilitator.

Edit page