Alt for mange dimittender risikerer at blive ramt af dagpengeforringelserne

/files/assets/news/tetiana-shyshkina-qcddqyiemdc-unsplash.jpg
3. maj 2023
Af Anne Nimb

Fra 1. maj blev dagpengeperioden for dimittender ændret fra to til et år. Ifølge en ny analyse fra Akademikerne står op mod 5.000 dimittender årligt til at falde ud af dagpengesystemet som følge af forkortelsen af perioden. ”5.000 er alt for mange”, siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Regeringens dagpengeforringelser kommer med en meget høj pris for de unge. Forkortelsen af dagpengeperioden rammer både dimittender fra erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter.

Nu er der for første gang blevet regnet på konsekvenserne ved dagpengeforringelserne for dimittenderne. Hverken i det lovforberedende arbejde eller inden ikrafttrædelsen har beskæftigelsesministeren villet se på, hvor mange personer, der vil være i risiko for at miste dagpengeretten.

Det er KS’ hovedorganisation Akademikerne, der sætter tal på hvor mange dimittender, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, og de kommer frem til omkring 5.000.

”5.000 er alt for mange, og det bør regeringen kigge på igen, så dagpengeforringelserne ikke får så voldsomme konsekvenser, ” KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

”Nogle dimittender går direkte i job efter uddannelsen, andre er lidt længere om det. Sådan har det altid været. Jobsøgning er nemlig et udfordrende felt, og det er det også for dem, der har været længe på arbejdsmarkedet. Men det giver ikke mening med et system, der presser ledige med en nyerhvervet uddannelse i rygsækken ind i det første, det bedste job bare fordi det er ledigt – ofte er de heller ikke velkomne. I stedet synes jeg, vi skal bruge de kvalifikationer, som samfundet har betalt for, også selvom det i nogle tilfælde kræver lidt tålmodighed” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Rigtig mange nyuddannede melder sig ind i a-kasserne for en sikkerheds skyld, så de er forsikrede mod eventuel ledighed. Hvis de ikke får tilstrækkelig hjælp, når de har brug for det, kan man risikere, at de vil opgive dagpengesystemet helt. En tidligere analyse fra Akademikerne viser, at dimittender med en videregående uddannelse i dag har den højeste tilslutning til a-kassesystemet ti år efter dimission.

” Den tilslutning skal vi helst ikke risikere ved at forringe dagpengene, idet det kan få store konsekvenser for det solidariske dagpengesystem som helhed,” påpeger Cathrine Holm-Nielsen.

Foto Tetiana Shyskina

Job og karriere

Kandidatreformen rykker tættere på

Omfanget af de besparelser og nedskæringer, der skal foregå på universiteterne i forbindelse med kandidatreformen, er nu kendt. DTU skal med 6,5 % skære færrest pladser, RUC skal med 14,1 % skære flest. ”Reformen er desværre en realitet, og nu må vi sætte fokus på at bevare kvaliteten i uddannelserne, så vi får det bedste ud af det,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Løn og ansættelse

Fra 1. maj får tvillingeforældre ekstra orlov

Den nye orlov gælder for børn født d. 1. maj 2024 eller senere, og skal afholdes, inden børnene fylder et år. Her kan du læse om de nye regler, og om finansiering af den nye barselsorlov.

Karriererådgiverens blog

Forestil dig, at du allerede har jobbet

Er du som jobsøgende i tvivl om du får dig selv bragt nok i spil, hvordan du får fremhævet dine kompetencer, eller hvordan du ville løse en opgave? Så er mit bedste trick til både ansøgning og jobsamtale, at du forestiller dig, at du allerede har jobbet. Så kan du nemlig bedre beskrive det hele for dig selv.

Edit page