Adgangen til efteruddannelse bør være lige for alle

17. august 2023
Af Anne Nimb

Alle på arbejdsmarkedet har behov for øget kompetenceudvikling - fra ufaglærte til akademikere. Derfor bør mulighederne for at få tilskud til kompetenceudvikling gennem efter- og videreuddannelsessystemet, også gælde dem, der har en videregående uddannelse.

Nye trepartsforhandlingerne om efter- og videreuddannelse går i gang nu. Regeringen har både i regeringsgrundlaget og med disse forhandlinger sat fokus på livslang læring og på nødvendigheden af at styrke mulighederne for opkvalificering og efteruddannelse for hele arbejdsstyrken.

Det sidste er en vigtig pointe for alle med en lang videregående uddannelse. Vi har nemlig et arbejdsmarked, hvor kompetencekravene forandrer sig med rivende hast, og hvor alle i arbejdsstyrken får brug for løbende at udvikle deres kompetencer. Det er en forudsætning for, at virksomheder og medarbejdere kan omstille sig og skabe resultater, når grøn omstilling, digitalisering og brug af kunstig intelligens konstant skaber nye kompetencebehov.

Produktion og innovation i virksomheder og velfærdsorganisationer sker i et samarbejde mellem flere faggrupper, og alle i teamet skal have de rigtige kompetencer for at kunne skabe resultater i fællesskab.

Set i det lys foreslår KS’ hovedorganisation Akademikerne, at VEU, dvs. efter- og videreuddannelsessystemet, udvides, så alle uanset uddannelsesniveau kan bruge ordningen. Gennem Omstillingsfonden har ufaglærte og faglærte i dag mulighed for at tage moduler på akademi- eller diplomuddannelser, uden at de skal have penge op af lommen. Fonden har på den måde stor succes med at understøtte mobiliteten på arbejdsmarkedet ved at give en lang række ufaglærte og faglærte mulighed for et forløb på en videregående uddannelse.

Akademikerne mener, at Omstillingsfonden også fremover skal indgå som en del af den offentlige efter- og videreuddannelsesindsats, og at den bør blive en varig ordning, hvor alle på arbejdsmarkedet, og det vil også sige dem med en lang videregående uddannelse, efter aftale med deres arbejdsgiver, får mulighed for at søge og opnå et tilskud fra fonden.

Som det fremgår af dagens artikel i nyhedsbrevet om KS’ernes efteruddannelsesønsker, er der stort behov for efteruddannelse for os som akademikere.

Læs artiklen her

Det første forhandlingsmøde i trepartsforhandlingerne går i gang i morgen.

Foto Unsplash

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page