Karriererådgiverens blog

3 nye værktøjer til din kompetenceafklaring

4. juni 2024
Af Ask Lehrmann

En kompetence er en erfaring, der bliver sat i spil og/eller sat i perspektiv. Her får du tre værktøjer til at tænke anderledes om, hvad du kan – for du har sikkert mange flere kompetencer, end du tror.

Et af de måske mest almindelige spørgsmål, vi får i Kommunikation og Sprogs karriereafdeling er, hvordan man bliver klogere på sine kompetencer i forbindelse med jobsøgning, og hvordan man formidler dem bedst muligt. Hvad enten man skal til at skrive en jobansøgning, gå til en jobsamtale eller bare tage en uformel kaffesamtale, kan det være vigtigt, at man kan fortælle, hvad man kan byde ind med hos en virksomhed.

Der er heldigvis mange måder at gøre det på – og de har typisk det til fælles, at de handler om at tænke over og bruge sine erfaringer, så man kan få et nyt og anderledes perspektiv, på hvad man kan byde ind med. Lidt malerisk sagt, hjælper det at ‘ryste posen’ og udfordre ens eksisterende forståelser.

 

Værktøj nr 1: Skil dine erfaringer fra hinanden

Et af værktøjerne er, at du skal skille dine erfaringer fra hinanden, så du fjerner potentielt forvirrende kontekst (både for en selv og for en arbejdsgiver). “Jeg hjalp min kollega med at forbedre virksomhedens eksterne kommunikation på tværs af vores digitale platforme” kan betyde mange ting – men hvis vi skiller det ad ned til de enkelte opgaver, står vi måske med “Skrev artikler til nyhedsbrev”, “Dialog med samarbejdspartnere”, “Opdaterede hjemmeside”, “Deltog i projektgruppe”, ”Lavede content til Instagram” og meget andet. Prøv at udvælge en arbejdsopgave fra din nuværende eller tidligere stilling, og skriv alle de opgaver, metoder og samarbejder ned, som der lå i stillingen. Du vil med garanti finde frem til noget, du ikke har tænkt på før.

Værktøj nr 2: Forestil dig, at du skal løse de opgaver, der er beskrevet i jobopslaget

En anden metode er at sætte sig med jobopslaget, og forestille sig, at du skulle løse opgaverne. Prøv at forestille dig, at du har første dag på jobbet, og at du skal løse en opgave fra stillingsopslaget – at skrive et indlæg, lave noget grafik, forberede et projekt, eller noget tredje. Og så tag opgaven fra bunden – hvad vil du gøre dig af tanker om metode, tidsplan, målgruppe og indhold? Hvad er du i tvivl om, hvor kunne du få mere viden om emnet, hvem ville du snakke med? Du vil ofte opleve, at du i forvejen har en masse relevante erfaringer og gode perspektiver, hvilket kan give noget tryghed (og gode perspektiver til en ansøgning eller jobsamtale).

Værktøj nr 3: Grav i dine tidligere erfaringer

Et tredje værktøj er at grave i dine tidligere erfaringer. Når vi skal analysere hvad vi kan, har vi ofte en voldsom ’recency bias’ – vi fokuserer i meget høj grad på kompetencer fra helt aktuelle erfaringer, og glemmer hurtigt de ting vi har lavet tidligere, selv om kompetencerne selvfølgelig stadig findes. Så prøv at flytte fokus fra din aktuelle erfaring og stil spørgsmål som: Hvad var det for projekter jeg havde det første år i mit nuværende arbejde? Er der arbejdsopgaver, jeg har glemt fra mit tidligere job? Hvad havde jeg egentlig af fag under min uddannelse? Brug eksempelvis dit CV som hjælp og inspiration.

Foto Unsplash

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page