Huskeliste: Dette skal du gøre som nyuddannet
Der er mange ting at holde styr på, når man står over for at skulle lægge studiebøgerne på hylden og springe ud på ”det rigtige” arbejdsmarked. KS har lavet en tjekliste til dig, der snart skal ud på arbejdsmarkedet, så du er sikker på at have de praktiske ting i orden.
Meld dig ledig på Jobnet
Du skal melde dig ledig på jobnet.dk på den første dag, du er ledig. Det vil som regel være den dag, du modtager din sidste karakter, eller den dag, hvor du har din sidste eksamen.
Det er vigtigt at melde dig ledig med det samme, da du ellers ikke har mulighed for at modtage dagpenge fra din a-kasse, hvis du står uden arbejde.
Du skal senest melde dig ledig 14 dage efter, at du har fået din sidste karakter, for at opnå dimmitendrettigheder – dvs. retten til dagpenge efter endt uddannelse.
Søg dagpenge
Når du har meldt dig ledig, skal du søge dagpenge hos din a-kasse. Det gøres ved at kontakte din a-kasse og udfylde en ledighedserklæring. Din a-kasse kan ikke udbetale dagpenge, før du har meldt dig ledig, og du kan ikke få udbetalt dagpenge før den dag, hvor du faktisk er ledig – dvs. ikke længere studerende.
Kommunikation og Sprog samarbejder med AJKS, som er a-kassen for journalistik, kommunikation og sprog. Du kan læse meget mere om, hvordan du søger dagpenge, på AJKS’ hjemmeside.
Ændr dit skattekort
Det er vigtigt at ændre din forskudsopgørelse, så den stemmer overens med din nuværende og kommende indkomst. Hvis du f.eks. overgår fra kun at modtage SU til at modtage dagpenge, skal du selv angive det i din forskudsopgørelse for at undgå skattesmæk.
Husk igen at opdatere din forskudsopgørelse, når du senere finder job. Læs mere om, hvorfor det er vigtigt at rette sin forskudsopgørelse, på skat.dk.
Opdatér din LinkedIn-profil
Du er færdiguddannet – tillykke! Opdatér din LinkedIn-profil med dine uddannelse og, hvad den gør dig i stand til at løse af opgaver. Få sat ord på dine kompetencer, og hvad du kan bringe i spil hos en kommende arbejdsgiver, så de ikke kan undgå at vælge dig som deres næste kommunikations- eller marketingsmearbejder. Du vil blive overrasket over, hvor langt man kan nå ud på en platform som LinkedIn, hvis blot man er villig til at bryde barrieren. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal opdatere din LinkedIn-profil, så husk at tjekke vores online webinar ud, hvor du får tips og tricks til, hvordan du får en skarp LinkedIn-profil.
Har du brug for hjælp til at præcisere dine kompetencer? Book en samtale med én af vores dygtige karriererådgivere og bliv skarpere til at sætte ord på din værdi over for en kommende arbejdsgiver.
Orientér dig i stillingsopslag
Læs masser af stillingsopslag, så du ved, hvad der er brug for på arbejdsmarkedet. Bliv afklaret med, hvilke job du synes er spændende, hvilket organisationer du kunne tænke dig at være en del af, og hvilke opgaver du tænker, at du vil have fingrene i.
Selvom det første job ikke altid rammer helt plet i forhold til de tanker, du havde gjort dig om ovenstående, er det en mulighed for at prøve noget af og se, om du trives med den slags opgaver.
Husk, at KS-medlemmer har adgang til KS Job, som er en unik jobdatabase skræddersyet til kommunikation-, sprog- og marketinguddannede jobsøgende.
Udforsk dit nuværende netværk
Du har allerede et fagligt netværk bestående af studiekammerater, tidligere kollegaer eller personer, du har mødt og interesseret dig for i faglige sammenhænge. Udnyt disse kontakter til at blive klogere på, hvad man kan bruge kommunikationsfaget til. Hvem ved, måske gemmer der sig et job bag en dør, du endnu ikke har åbnet i dit netværk?
Husk, at KS har en lang række netværk, som du kan engagere dig i, hvis du savner sparring og nye perspektiver på dit arbejdsliv.
Få feedback på CV og ansøgning
Det kan være svært at skrive et målrettet CV og ansøgning. Både fordi det et nyt format, man skal blive fortrolig med, og fordi man skal øve sig i at fortælle, hvad man kan med det, man har lært både på uddannelse, studiejob og frivilligt arbejde.
Du kan derfor lige så godt komme godt fra start med dit materiale. Du kan både se på vores guides og booke en feedback på Cv og ansøgning til et specifikt job her.
Er du nyuddannet?
Vi har samlet værktøjer, tips og råd, du kan bruge som nyuddannet