Færdiguddannet kvinde sidder og er i gang med jobsøgningsprocessen

Færdiguddannet? 8 gode råd til efter uddannelsen

At blive færdiguddannet er en stor milepæl i dit liv, og nu venter både en spændende og udfordrende tid som jobsøgende. Det kan være frustrerende at være dimmittend og kaste sig ud i konkurrencen om det første job. Det er også en tid hvor du kan lære din faglighed bedre at kende og få et overblik over arbejdsmarkedet. Her kommer Kommunikation og Sprogs 8 tips til, hvordan du som færdiguddannet får den bedste periode som nyuddannet jobsøgende. 

Start med det praktiske - dagpenge efter uddannelse 

Hvis du ikke har et job linet op, vil du som færdiguddannet typisk gå fra SU til at modtage dagpenge. Og det er vigtigt at sikre sig, at du har en indkomst umiddelbart efter endt uddannelse, så du har mere tid til at fokusere på jobsøgningen. Det er en god ide allerede inden du har færdiggjort uddannelse at du sætter dig ind i dimittendreglerne og dagpengesatsen for dimittender, så du er sikret dine dagpenge efter uddannelse.  

Vores A-kasse, AJKS, har udfærdiget en guide og en dimittendpakke, hvor du kan få svar på mange af de spørgsmål du har om dagpenge, dagpengesatser og reglerne for at modtage dagpenge.

Få styr på dit jobsøgningsmateriale: CV, din ansøgning og LinkedIn-profil 

Dit CV, din ansøgning og din LinkedInprofil er vigtige elementer i arbejdet med at finde dit første job. Et af de første skridt på vejen mod det første job er at få udarbejdet et opdateret CV – det er ofte det første, arbejdsgivere ser, når de søger efter potentielle kandidater. Det er også en god idé at begynde at skrive jobansøgninger, arbejde med din LinkedIn profil, og generelt få opdateret og pudset dit materiale af.  

Du kan få flere tips og tricks til dit CV og ansøgning her, hvor du også kan downloade vores jobsøgningsskabeloner, som gennemgår hvordan du bedst formidler din faglighed i din ansøgning og CV.  

Som færdiguddannet er der mange måder at søge job på 

Det kan være fristende at vente på, at drømmejobbet dukker op på jobportaler eller i avisannoncer, opslåede stillinger tiltrækker ofte mange kandidater og konkurrence er derfor ofte høj. Du skal selvfølgelig være aktiv på jobportalerne, men tænk også ud af boksen og find karrieremuligheder alle de steder du kan komme i nærheden af dem. 

Du kan starte med at tilmelde dig KS-Job og få jobtilbud fra en lang række platforme direkte ind i din mailboks, målrettet netop dine ønsker. Du kan også følge virksomheder og søge efter jobs på LinkedIn, hvor mange stillinger bliver opslået uden nogensinde at nå Jobindex. Og så kan du selvfølgelig søge uopfordret – du kan her læse en masse tips til, hvordan du griber det an.

Kompetenceafklaring som færdiguddannet 

På studiet har du gennem din studieretning og dine fag tilegnet dig solid faglig viden og metoder. Måske har du også haft et job ved siden af studiet, arbejdet frivilligt, været i praktik og på andre måde opnået både mange relevante kompetencer og erfaring i at omsætte din akademiske viden og metoder til praksis. Som færdiguddannet kan det være svært at sætte ord på sine kompetencer, men første skridt er at forstå, hvad du kan og hvad du vil. Det kan være en god ide at booke en karriererådgiver til at hjælpe med dette. Du kan altid starte med at sætte dig ned og lave en liste over de kompetencer du har fået under studiet, hvordan du har brugt dem i de opgaver du har løst i dine fritids- og studiejobs og andet. Disse kompetencer danner dit grundlæggende faglige fundament, når du skal skrive en motiveret ansøgning, formidle din faglighed til en jobsamtale, går til faglige arrangementer og netværker.  

Du kan læse mere om tips til kompetenceafklaring på følgende links, hvor du også kan downloade både vores kompetenceskemaer og vores oversigt over personlige og faglige kompetencer.

Prøv at udvikle dine kompetencer, så du adskiller dig fra andre færdiguddannede 

Selvom du har en uddannelse i bagagen, er der stadig meget, du kan lære. Det er vigtigt at fortsætte med at udvikle dine færdigheder og lære nye ting, som kan gøre dig mere attraktiv for arbejdsgivere. Kommunikation og Sprog tilbyder en lang række kurser, webinarer og workshops, som er relevante for dit fagområde, og som kan forberede dig på en række af de krav og opgaver du vil møde i dit første job. KS har også kurser indenfor karriereudvikling, jobsøgning og kompetenceafklaring, så du kan klare dig godt og trygt gennem din tid som nyuddannet jobsøgende.   

Du har også adgang til en masse gratis digitale ressourcer, blandt andet igennem Kommunikation og Sprog. Vi har lavet en liste over en håndfuld brugbare steder hvor du kan få gratis undervisning i værktøjer du som færdiguddannet har god brug for. Du finder listen her.

At netværke er et vigtigt værktøj som færdiguddannet 

Et godt netværk kan åbne døre for dig og hjælpe dig med at finde dit første job. Dit netværk består sikkert af studiekammerater, nuværende og tidligere kollegaer, bekendte fra kollegiet eller sportsklubben. I princippet alle dem, du har en relation til. Dit netværk kan ikke skaffe dig et drømmejob uden videre. Til gengæld kan du få adgang til essentiel viden om brancher, arbejdspladser og fagligheder. Den viden kan du bruge til at opdatere dit jobsøgningsmateriale og finde den rigtige indgangsvinkel på et kaffemøde, jobansøgning eller netværksarrangement. Du kan læse flere tips til at komme i gang med at netværke her.

LinkedIn er netværk og faglig profilering, og med en opdateret LinkedIn-profil er du parat til at finde virksomheder og personer, der kunne være relevante at tale med. Husk også at du, når du er færdiguddannet, har noget af den vigtigste netværks-valuta, som er viden. Og som nyuddannet står du med den nyeste og mest aktuelle viden, brug den til at lave egne opslag, stil fagligt relevante spørgsmål, del interessante artikler (husk at skrive en kort begrundelse for hvorfor de er interessante) tilbyd eventuelt interesserede virksomheder at komme ud og fortælle om dit speciale og hvad det kan bruges til. 

Vores A-kasse AJKS har skrevet en guide til LinkedIn, som kan hjælpe dig igennem processen fra A til Z

Vær tålmodig og optimistisk 

At finde sit første job kan tage tid, og der kan være mange afvisninger og afslag undervejs. Men husk på, at det er ikke fordi der er noget galt med dig eller dine kompetencer – det er en del af jobsøgningsprocessen. Som færdiguddannet konkurrerer du både mod de andre dimittender og mere erfarne kandidater, og det kan derfor godt tage noget tid at finde det første job. Så bevar optimismen og sørg for at du kontinuerligt sender ansøgninger afsted, udvikler på dine jobsøgningsmaterialer, laver kaffeaftaler og husker at gøre noget, som du synes er sjovt og rart. Fortsæt dit frivillige arbejde, dyrk din hobbies og dine venner, der skal være tid til det hele.  

Søg også de jobs, hvor du kommer i tvivl om du nu kan nok. Undersøgelser blandt danske virksomheder viser, at på landsplan har 24 % af virksomhederne indenfor arbejdsmarkedet for kommunikation og marketing svært ved at få besat deres opslåede stillinger med den kandidat de leder efter, og 14 % ender med at ansætte en kandidat, der ikke lever op til de efterspurgte kvalifikationer. Det arbejdsgiverne hyppigst går på kompromis med er relevant erhvervserfaring og særlige faglige kvalifikationer, og det er godt nyt for dig der lige er blevet færdiguddannet. 

Dit første job som færdiguddannet er sjældent det sidste 

Det er vigtigt at huske på, at dit første job ikke er dit sidste. Et godt råd er derfor, at du som nyuddannet er åben overfor forskellige jobmuligheder. Der hvor du kan bruge din faglighed vil du kunne opbygge erfaring og netværk, som kan åbne døre til andre muligheder og give en større indsigt i, hvad du virkelig ønsker dig i dit arbejdsliv. Rigtig mange tænker i ”drømmejobbet”, men det er ofte en ret diffus størrelse og du vil opleve at dit drømmejob ændrer sig sammen med dig og de erfaringer du gør dig og de nye og måske overraskende muligheder du støder på undervejs. Så vær ikke nervøs for at vælge forkert, vælg i stedet for at være nysgerrig og følg med i dit fag og dets udvikling, så står du stærkere på den lange bane. 

Få mere nyttig viden og hjælp som nyuddannet her.  

Edit page