Få et overblik over retten til fravær, løn og barselsdagpenge, når orloven skal planlægges.
Vi linker til barselsberegneren på DM.dk (KS fusionerer med DM 1/11 2024)
Vi linker til barselsberegneren på DM.dk (KS fusionerer med DM 1/11 2024)
Angiver hvor mange uger I har ret til at modtage barselsdagpenge i forbindelse med orloven.
Reglerne følger barselsloven.
Hver forælder har ret til barselsdagpenge i 24 uger efter fødslen, og 11 af ugerne er øremærkede. Særligt for de øremærkede uger gælder, at dagpengene i disse uger ikke kan overføres til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan frit overføres imellem forældrene.
Hvis de øremærkede uger ikke er afholdt inden barnet fylder 1 år, bortfalder retten til barselsdagpengene.
Bemærk at reglerne omkring øremærkning gælder kun for lønmodtagere, hvilket betyder at ledige, selvstændige eller studerende (uden studiejob) frit kan overføre op til 22 ugers dagpenge til den anden forælder.
Angiver hvor mange uger I har ret til at få udbetalt hel eller delvis løn under orloven.
Reglerne følger af ansættelseskontrakten, overenskomst, personalehåndbog eller funktionærloven.
Som hovedregel er hel eller delvis løn under orlov betinget af, at arbejdsgiveren kan få fuld refusion i barselsdagpengene svarende til det antal uger der udbetales løn. Lønnen kan også være betinget af refusion fra en barselsfond, fx barsel.dk.
Hvis din lønnede ret er længere end 24 uger efter fødslen, er det vigtigt at være særlig opmærksom på eventuel overførsel af barselsdagpenge fra den anden forælder, hvis lønnen er betinget af refusion til arbejdsgiveren i hele perioden.
Der er en forskel på retten til fravær og retten til barselsdagpenge, hvilket er illustreret nedenfor.
Efter de første 10 uger efter fødslen har begge forældre ret til fravær fra arbejdet i 32 uger. Far/medmor kan godt påbegynde sine 32 ugers fravær inden udløbet af de første 10 uger. Dermed har I altså flere ugers ret til fravær, end der er barselsdagpenge/ løn til.