10. april 2019

Tips til uopfordret ansøgning

/files/assets/news/warren-wong-238678-unsplash.jpg

Det gode ved at søge job uopfordret er, at du rent faktisk har mulighed for at vælge hvilke virksomheder og brancher, du vil søge job i og ikke kun lade dig dirigere af opslagene på Jobindex, fortæller kommunikationsrådgiver.

At søge et job er en aktiv indsats, hvor du tager kontrollen, og det kan være givtigt i en ledighedsperiode. At søge uopfordret er en langsigtet proces og strategi, og det kræver derfor vilje og tålmodighed.

Kunne du godt tænke dig at gøre en uopfordret jobsøgningsindsats, men ved ikke helt hvordan? Sune Bang, der er selvstændig kommunikationsrådgiver, tidligere direktør i Kommunikationsbureauet København, og har 25 år på bagen i branchen, kommer her med sine bud på, hvordan du skal bære dig ad.

Det nytter ikke noget at skyde med spredehagl

At søge uopfordret kræver en fokuseret og målrettet indsats.

”Langt de fleste af de uopfordrede ansøgninger jeg har modtaget, har været upersonlige, generiske og startet med ”Hej. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i kommunikationsbranchen.” Og det bliver man altså træt af. Langsomt holder man op med at læse dem,” fortæller Sune Bang.

Derfor anbefaler han, at man skal finde ud af hvem det er man skal henvende dig til og skriv personligt til denne. Sæt dig ind i virksomheden, dens kunder, profil, kerneydelser, målgruppe osv. På den måde kan du målrette det tilbud, du skal komme med. For det skal du nemlig.

Husk motivationen! Indled med at fortælle, hvorfor du henvender dig lige netop her. Hvad er det vi, kan, som du synes, er spændende. Så undgår du også følelsen af spredehagl.

Fokus på værdi for arbejdspladsen

Hvis en virksomhed skal bruge tid på at læse din uopfordrede ansøgning og have lyst til at mødes med dig, så skal de ret hurtigt kunne se, hvad de får ud af det.

”Så er vi igen tilbage til det med ’Jeg vil gerne arbejde i kommunikationsbranchen’. Ja, du er ikke den eneste. Det er en grotesk måde at score på. Også lidt som at møde en facer på gaden, der egentlig er ligeglad med hvem du er. Jeg vil gerne vide, hvad min virksomhed kan få ud af det,” fortæller Sune Bang.

Sune Bang anbefaler, at du allerede i begyndelsen af din ansøgning skriver, hvordan du kan tilføre en værdi, gerne med specifikke eksempler:

”Det er langt bedre at satse og mene noget, også hvis du ikke rammer plet.” Mange kan være bange for at virke bedrevidende, men det mener Sune Bang er et spørgsmål om at kunne kommunikere. ”Du kan jo skrive noget i stil med: Det der var super godt, eller jeg hæftede mig ved det her. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvad det næste nyhedsbrev kunne være, eller lave event til den her kampagne.”

Det er altså en ikke nok bare at sende dit CV af sted, med mindre, du har været på lignende bureauer. Du skal være konkret på, hvad du kommer med hos netop dette bureau. Det regner arbejdsgiver ikke selv ud ved at kigge på dit CV.

Menneskekontakt er altid det bedste

Det er svært at mærke folk, man ikke kender, på mail. Det er svært at gøre et mindeværdigt indtryk. Derfor er det altid mest givtigt at henvende sig personligt eller over telefonen.

Sune Bang kan godt lide, når folk kommer forbi kontoret, så længe de ikke har noget mod at vente eller komme tilbage senere. Det viser en vilje, proaktivitet og motivation. Næstbedst er det at ringe og få en snak, inden man sender en mail. Sender man en mail til at starte med, er det nærmest et krav at følge op. Du kan måske være nervøs over, om arbejdsgiver bliver irriteret over, at du følger op.

Det mener Sune Bang ikke er et problem:

”Der er ikke nogen, der bliver sure over, at du gerne vil dem. Du siger bare noget med: Jeg kan godt forstå, du har travlt, men jeg har også overdrevet travlt med at komme til at arbejde hos jer. Det er også noget med at have timing. Hvis vi vitterligt ligger vandret, er det fedt, hvis folk vender tilbage senere.”

Målet med en uopfordret ansøgning, er at få et møde op og stå, hvor I kan se hinanden an. Der er ikke nogen, der bare svarer ”ansat” på en uopfordret henvendelse. Se om det kan blive til noget på sigt.

”Derfor er det også en god ide at henvende sig flere steder, så man ikke lægger alle æg i en kurv,” slutter Sune Bang.

Læs her vores generelle tips til ansøgninger og CV.

Edit page