SU-reform: Vælg rigtigt fra begyndelsen

/files/assets/news/annie-spratt-qckxruozjrg-unsplash-1400.jpg
6. december 2023
Af Anne Nimb

En bebudet SU-reform, som er lige på trapperne, vil rive tæppet væk under studerende, der skifter uddannelse.

Hvis regeringen beslutter at fjerne det sjette SU-år, som de studerende lige nu har ret til, vil det gå ud over de studerende, der vælger at skifte spor.

Ny analyse fra Akademikerne viser, at det er de studerende, der skifter uddannelse, der bruger det sjette SU-år mest. De fleste universitetsuddannelser er normeret til at tage fem år, og det er med de nuværende regler muligt at få SU i op til seks år, hvis man for eksempel udskyder sin uddannelse eller skifter uddannelse.

”Det sjette SU-år støtter de knap 34 % af de studerende, der skifter fra en uddannelse til en anden. Det giver ro og finanser til at finde den rette hylde og er en investering i veluddannet arbejdskraft i Danmark,” mener KS-forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Ændringen presser unge endnu mere til at vælge rigtigt i første omgang. Ellers får det økonomiske konsekvenser for dem, der har valgt galt og skifter uddannelse.

Regeringens udspil til en SU-reform skulle være lige på trapperne, men nogle af de overordnede tanker bag er allerede blevet luftet, blandt andet i regeringsgrundlaget, hvor der står, at det sjette SU-år skal fjernes.

Job og karriere

Brug din energi rigtigt, når du gerne vil have nyt job

Er du ked af dit arbejde, og vil du gerne have et nyt? Finder du det svært at jonglere fuldtidsarbejde og intensiv jobsøgning? KS Karriere kommer her med fem gode råd til, hvordan du bruger din energi bedst muligt.

OK24

Aftale på plads for KSerne i staten, mens vi knokler videre i kommuner og regioner

KS’ forperson er tilfreds med resultatet i staten, som imødekommer vores hovedkrav. Det har været komplicerede forhandlinger, og de fortsætter i kommuner og regioner. Men Cathrine Holm-Nielsen tror på, at vi også når i mål her.

Fusion

Vi har fået flere legekammerater

Forbundet Kultur og Information (KI), det tidligere Bibliotekarforbundet, fusionerede med DM den 1. november 2023. Vi har talt med Tine Segel, der var formand for KI og nu sidder i spidsen for det nye initiativ DM Digi, om hvordan det har været for KI og medlemmerne at blive en del af DM.

Edit page