Socialdemokraterne har glemt noget vigtigt

/files/assets/news/kaare_dybvad-fotograf_steen_brogaard.jpg
30. november 2023
Af Anne Nimb

I et åbent brev til fremtrædende socialdemokrater minder Akademikerne om de højtuddannedes bidrag til det danske samfund. ”Der er grund til at huske socialdemokraterne på den værdi, akademiske medarbejdere bidrager med, samt betydningen af et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse i det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Kære Mette Frederiksen, Kaare Dybvad og Socialdemokratiet, I har glemt noget vigtigt.

Sådan indleder Akademikerne et åbent brev til socialdemokraterne, som i den seneste tid har åbnet en debat om arbejde og sikring af fremtidens velfærd, hvor kritikken især rettes mod de højtuddannede. For eksempel, da en udflytter til det syd-fynske øhav blev gjort til udtryk for, at højtuddannede vægrer sig imod at bidrage til fællesskabet.

En ny analyse, der evaluerer forskellige uddannelsesgruppers indflydelse på den offentlige økonomi, viser at det først og fremmest er de højtuddannede, der finansierer velfærdsstaten. Knap 600.000 akademikere yder samme bidrag til fællesskabet som 2,7 millioner faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser tilsammen.

Andre tal fra analysen fra Akademikerne viser, at

• Højtuddannede går gennemsnitligt på pension som 69-årige, to år senere end andre grupper i samfundet.

• 65 pct. af akademikerne arbejder i den private sektor.

• De 20 pct. af virksomhederne, der står for hele 60 pct. af værdiskabelsen i eksportindustrien, er domineret af højtuddannede.

Se analysen af akademikernes nettobidrag til de offentlige finanser her

”Vi må ikke glemme, at vi i Danmark i høj grad lever af viden og kompetencer, men når vi iagttager disse signaler og samtidig oplever regeringens initiativer på uddannelsesområdet, hvor man forringer mulighederne for at tage en lang videregående uddannelse, så skal vi huske at værne om den værdi som akademiske medarbejdere bidrager med og hvilken betydning et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse har for det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Foto af Kaare Dybvad: Steen Brogaard

Kunstig intelligens

6 AI-tip: Bliv teknologiens mestertræner

De nye AI-værktøjer skal løbende trænes for at udvikle sig. Lidt ligesom mennesker. Men hvordan gør du? Kommagasinet har søgt råd hos to profiler.

Kunstig intelligens

8 tip: Tættere på personlige e-commerce-oplevelser med AI

AI kan - i hvert fald på papiret - bidrage til stærkere personalisering, der kan forbedre kundetilfredshed, øge salget og styrke kundeloyaliteten.

Kunstig intelligens

8 AI-veje til bedre nyhedsbreve

Der er mange muligheder for at give nyhedsbrevet et boost. Vi har bedt to eksperter give deres bedste råd.

Edit page