Kære Mette Frederiksen, Kaare Dybvad og Socialdemokratiet, I har glemt noget vigtigt.
Sådan indleder Akademikerne et åbent brev til socialdemokraterne, som i den seneste tid har åbnet en debat om arbejde og sikring af fremtidens velfærd, hvor kritikken især rettes mod de højtuddannede. For eksempel, da en udflytter til det syd-fynske øhav blev gjort til udtryk for, at højtuddannede vægrer sig imod at bidrage til fællesskabet.
En ny analyse, der evaluerer forskellige uddannelsesgruppers indflydelse på den offentlige økonomi, viser at det først og fremmest er de højtuddannede, der finansierer velfærdsstaten. Knap 600.000 akademikere yder samme bidrag til fællesskabet som 2,7 millioner faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser tilsammen.
Andre tal fra analysen fra Akademikerne viser, at
• Højtuddannede går gennemsnitligt på pension som 69-årige, to år senere end andre grupper i samfundet.
• 65 pct. af akademikerne arbejder i den private sektor.
• De 20 pct. af virksomhederne, der står for hele 60 pct. af værdiskabelsen i eksportindustrien, er domineret af højtuddannede.
Se analysen af akademikernes nettobidrag til de offentlige finanser her
”Vi må ikke glemme, at vi i Danmark i høj grad lever af viden og kompetencer, men når vi iagttager disse signaler og samtidig oplever regeringens initiativer på uddannelsesområdet, hvor man forringer mulighederne for at tage en lang videregående uddannelse, så skal vi huske at værne om den værdi som akademiske medarbejdere bidrager med og hvilken betydning et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse har for det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.
Foto af Kaare Dybvad: Steen Brogaard