13. september 2020

Ferieloven er ny, men meget er som du kender det

/files/assets/news/strand-credits.jpg

Du har stadig 5 ugers ferie (og den 6. ferieuge), og på rigtig mange punkter er feriereglerne uændrede. Men der er også kommet nogle helt nye regler i den nye Ferielov, der trådte i kraft 1. september. De betyder blandt andet, at du kan optjene og afholde ferie samtidigt. 

Her er 5 ting, du bør være opmærksom på om din ferie:

1. Samtidighedsferie fra 1. september 2020
Med den nye ferielov kan du som lønmodtager holde betalt ferie inden for samme år, som ferien optjenes. Ferien optjenes over 12 måneder, og optjeningsåret går fra den 1. september til den 31. august.
 
2. Optjeningsåret og ferieafholdelsesperiode
Ferien optjenes over 12 måneder (1. september til 31. august), men kan afholdes over en periode på 16 måneder (fra den 1. september til den 31. december året efter). Det vil sige, at ferie kan afholdes i hele optjeningsåret - plus de følgende fire måneder. Det hedder ferieafholdelsesperioden. Du kan kræve, at minimum fire uger placeres inden for optjeningsårets 12 måneder.
 
3. Stadig fem ugers ferie
I den nye ferielov har du, ligesom tidligere, ret til 25 dages ferie om året. Det svarer til, at du optjener 2,08 feriedage om måneden eller 0,07 feriedag pr. dags beskæftigelse.
 
4. Forskudsferie
Du kan holde ferie på forskud. Hvis du vil holde ferie på et tidspunkt, hvor du ikke har optjent tilstrækkeligt med feriedage, er der mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du ’låner’ feriedage til at afholde betalt ferie.

5. Beregning af ferie - hvis dit timeantal ændrer sig (Differenceafregning)
Du har krav på løn under ferie i forhold til din arbejdstid på optjeningstidspunktet. Det vil altså sige, at hvis du ændrer timetal imellem at ferie optjenes og afholdes, skal differencen udbetales eller fratrækkes lønnen, når du afholder ferien. Du har ret til din sædvanlige almindelige timeløn, når ferie holdes – så hvis du har fået en lønstigning, siden ferien blev optjent – skal den altså ikke modregnes. 
Det vil altså sige, at der skal laves en (Difference)beregning af ferielønnen, så du under ferien får den aktuelle løn på ferietidspunktet, men med den arbejdstid, du havde da du optjente ferien.

Den 6. ferieuge / de særlige feriedage - behandles anderledes end ferie!
Som offentligt ansat skal du være opmærksom på, at reglerne om de særlige feriefridage / den 6. ferieuge ikke følger ferieloven, men overenskomsterne og således forsætter som hidtil. Det har den konsekvens, at der er forskellige regler for de 5 ugers ferie efter ferieloven og den 6. ferieuge/de særlige feriedage – som blandt andet forsat optjenes i et kalenderår, og så først kan holdes forskudt i det efterfølgende ”ferieår” fra d. 1. maj til 30. april.

Læs mere om den nye Ferielov og hold dig opdateret her
Ferievejledning – Staten
Ferievejledning – Danske Regioner og Kommuner

Edit page