Dimittender skal have et mere fair dagpengesystem

/files/assets/news/frank-mckenna-qrorwat_wy8-unsplash.jpg
21. juni 2023
Af Jette Snoer

Når man forringer dagpengene for dimittender, er det kun rimeligt, at man sætter a-kassekontingentet ned og gør, hvad man kan for at hjælpe dem hurtigt i job. Det mener en samlet fagbevægelse og Danske A-kasser.

Den 1. maj trådte en række forringelser af dimittenders ret til dagpenge i kraft.

Det betyder, at man nu kun kan få dagpenge et enkelt år efter afsluttet uddannelse, og at satsen er blevet sænket til bare 9.700 kroner for de fleste dimittender. Men man betaler fortsat det samme som alle andre for sit a-kassemedlemskab. Det skaber stor bekymring for, hvor mange dimittender, der fortsat vil melde sig ind dagpengesystemet.

Akademikerne err derfor sammen med FH og Danske A-kasser kommet et udspil, der skal sikre, at dagpengesystemet bliver mere fair for dimittenderne.

Formanden for Akademikerne Lisbeth Lintz siger:

”Hele dagpengesystemet er sat under pres med dimittendforringelserne, som regeringen har indført fra 1. maj i år. Det skal løses, og derfor kommer vi med en række målrettede forslag, som kan råde bod på nogle af problemerne. Dimittenderne skal stilles bedre vilkår i sigte, og robustheden i dagpengesystemet skal genoprettes. Det er det eneste ansvarlige at gøre”.

Kontingent ned med over 60 procent

Mest markant er forslaget om at sænke kontingentet med 2741 kroner årligt, sådan at dimittender fremover kun skal betale 137 kroner om måneden til staten frem for de nuværende godt 364 kroner, som en konsekvens af den nedsatte dagpengeperiode.

Med i pakken er også forslag om at droppe karensdage i dimittenders ret til dagpenge, samt at gøre det muligt at få supplerende dagpenge i hele den et-årige dagpengeperiode frem for de nuværende 30 uger.

En styrket beskæftigelsesindsats rettet mod ledige dimittender

Det er vigtigt, at ledige dimittender får samme håndsrækning som andre ledige til at komme tilbage i job. Derfor kommer Akademikerne, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Danske A-kasser også med en række forslag, som skal understøtte dimittenderne i at finde vej ud på arbejdsmarkedet, for eksempel gennem en trainee-indsats og vækstpilotordningen.

Vil du læse det samlede forslag til dimittendpakke ”et mere fair dagpengesystem for dimittender, juni 2023” kan du bruge dette link.

Foto Frank McKenna

Kunstig intelligens

6 AI-tip: Bliv teknologiens mestertræner

De nye AI-værktøjer skal løbende trænes for at udvikle sig. Lidt ligesom mennesker. Men hvordan gør du? Kommagasinet har søgt råd hos to profiler.

Kunstig intelligens

8 tip: Tættere på personlige e-commerce-oplevelser med AI

AI kan - i hvert fald på papiret - bidrage til stærkere personalisering, der kan forbedre kundetilfredshed, øge salget og styrke kundeloyaliteten.

Kunstig intelligens

8 AI-veje til bedre nyhedsbreve

Der er mange muligheder for at give nyhedsbrevet et boost. Vi har bedt to eksperter give deres bedste råd.

Edit page