Det er både sundt og nødvendigt at holde fri

/files/assets/news/haley-phelps-s-llxyh3gzi-unsplash.jpg
21. juni 2023
Af Bitten Kjærgaard

På rigtig mange måder er det sundt at holde fri. Det er godt for det fysiske og mentale velvære, og vi bliver endda bedre medarbejdere af det. Så hvis du har tendens til at have svært ved at holde fri på grund af dårlig samvittighed eller følelse af stress, kommer KS Karriere her med en lille huskeliste om, hvorfor ferie er en god idé.

Heldigvis lever vi i et land, hvor det er ret almindeligt at holde tre ugers sommerferie, men der er alligevel nogle, som har svært ved at få sig selv til det. Måske fordi de føler sig skyldige over at være væk - mange er meget loyale over for deres arbejde. Men her skal man huske sig selv på, at man bliver en bedre medarbejder af at holde ferie og fri jævnligt.

Det er nemlig sundt for hjernen at holde fri. Hvis den skal præstere bedst muligt har den brug for en pause, hvor den kobler af en gang i mellem.

Lad os kigge på, hvad der sker med os, når vi holder fri:

Vi booster hjernekapaciteten

Normalt, når vi er hjemme og går på arbejde, har de fleste svært ved at koble hjernen fra. Den kører ganske enkelt hele tiden. Når vi er på ferie, begynder hverdagstankerne at fylde mindre og mindre. Vi får slappet ordentligt af og når vi slapper af, forbinder vores hjerne nuværende ideer med tidligere viden, og på den måde skaber den nye idéer.

Vi bliver sundere

Når vi holder fri, opbygger vi et bedre immunforsvar, og undersøgelser viser at vi lever længere. Det er livsnødvendigt for os at skifte mellem aktivitet og hvile, hvis vi ikke skal ende med at brænde ud, for mennesket er ikke bygget til at være i konstant aktivitet. Det slider på os og går ud over vores præstation. Derfor skal vi også huske at holde fri jævnligt. Hvis vi kører i for højt et tempo i for lang tid, bliver det også sværere at slappe af, når vi rent faktisk holder fri. Stresshormonerne skal nemlig først forlade kroppen.

Vi får gjort flere og bedre ting

Når vi lader os selv holde fri og restituerer, forbedres vores performance og kvaliteten af vores arbejde. Når vi rejser væk eller oplever nye ting, har vi lettere ved at arbejde mere kreativt, fordi vi bliver inspireret. De fleste kender følelsen af at komme tilbage fra ferie med nye input. Selvom vores hjerne godt kan lide rutiner, fordi det gør os effektive og trygge, så skaber det måske ikke så mange nye indsigter. Når man holder ferie og laver nogle andre ting, måske endda et nyt sted, så stimulerer vi hjernen.

Vi styrker vores mentale velvære

Vi er mindre udsat for at få depression eller depressive tanker, når vi husker at holde ferie. Det hænger også sammen med, at det forbedrer vores søvn, når vi holder fri. Hvis vi altså sørger for at vores hjerne også holder fri.

Det er ok at læse krimier

Hvis du har lyst til og set frem til at læse faglitteratur, mens du holder ferie, skal du endelig ikke holde dig tilbage. Men det er altså ok, at krimien trækker mere. Vi har som sagt brug for at koble af. Måske fagbogen kan vente til du kommer hjem? Hvis din arbejdsplads har downperiode om sommeren, så er det jo oplagt at bruge tiden der til at catche op på det faglige.

Foto Haley Phelps

Job og karriere

4 trin til at håndtere nervøsiteten når du skal præstere

Hvis du synes det er svært for dig, når du bliver udfordret følelsesmæssigt eller professionelt på arbejdspladsen, får du her 4 værktøjer, der kan hjælpe dig med at styre situationen.

KS

Fem studerende får KS legat

Fem heldige studerende skal på studieophold eller i praktik med KS legater i Barcelona, Milano, USA og Wien.

Job og karriere

Lær at designe en stærk og effektiv stemme til dit brand

To webinarer lærer dig at designe en stærk brand tone of voice og at bruge brandstemmen bedre i praksis. ”En genkendelig og stærk brandstemme er en lige så vigtig og effektfuld markør i vores overkommunikerede samfund, som jeres visuelle identitet er det,” siger underviseren, Marta Karolina Olsen.

Edit page