/files/assets/16-bedste-rad---unsplash.PNG

5 gode råd til lønforhandling

Står du overfor at skulle forhandle løn, måske endda for første gang nogensinde? - Bare rolig du er ikke alene, og på denne side har vi samlet vores 5 bedste råd til en vellykket lønforhandling.  

1. Brug KS' lønberegner

Lønberegneren giver dig et indblik i, hvad andre med samme uddannelse som dig får i løn i lignende stillinger indenfor samme branche.

Det er vigtigt at huske på, at lønberegneren ikke er en facitliste, men den er et godt redskab til at give en indikation af, hvad du kan kræve i løn ved en ansættelsessamtale, eller til at tjekke om din løn ligger langt under det andre får indenfor branchen.

I sidstnævnte tilfælde kan lønberegneren også bruges som et argument for en lønstigning.

2. Forbered dig grundigt

Det er sjældent din chef selv vil tage initiativ til at give dig en lønstigning, og derfor er det også dig, der skal gøre forarbejdet, hvis du skal have en.

Du kan heller ikke forvente, at din chef har det fulde indblik i alle dine arbejdsopgaver, eller det ekstra ansvar du påtager dig løbende. Derfor er du nødt til at være grundig, når du forbereder dine argumenter for en lønstigning. Det er vigtigt at være konkret om de opgaver, du har haft succes med, og det ansvar du påtager dig - også selvom det kan føles som om du praler.

Eksempler på gode argumenter kan være:

  • Nye arbejdsopgaver

  • Du har påtaget dig et større ansvar

  • Du har skabt resultater/ indtjening til virksomheden

  • Din løn ligger under markedsværdien

3. Accepter din nervøsitet

De fleste studerende som forhandler løn ved en nyansættelse, eller undervejs i sit studiejob, vil enten gøre det for første gang, eller med meget lidt erfaring. Derfor er det også helt normalt at føle sig meget nervøs.

Husk at nervøsitet ikke er en dårligt ting, så længe du har gjort dit forarbejde godt. I det tilfælde kan nervøsiteten faktisk hjælpe dig til at være mere fokuseret og klar til at præstere, præcis som du kender det ved en eksamen.

Hvis du har svært ved at kontrollere din nervøsitet, er det en god idé at træne samtalen igennem med en, du er tryg ved, lidt på samme måde som du forbereder dig til en mundtlig eksamen.

4. Tænk kreativt

Nogle gange vil du opleve, at din chef simpelthen ikke vil give dig mere i løn, uanset hvor gode dine argumenter og resultater er. Hvis det sker, kan du med fordel tænke kreativt, da din lønpakke er meget mere end bare kroner og ører.

Du kan fx overveje at forhandle dig til flere fridage med løn, fri telefon eller betalt internet. Det kan også være betalt tog/ buskort eller betalt fitness eller avis har en værdi for dig.

Du kan også forsøge at forhandle dig til betalt efteruddannelse. Det vil samtidig give dig nye kompetencer, som er til fordel for din arbejdsgiver, og derfor vil det nogle gange være nemmere at opnå end mere i lønposen.

5. Vær professionel

Det er helt normalt at føle skuffelse og frustration, hvis du ikke får den lønforhøjelse, du havde sat dig i vente. Det kan føles som et stort nederlag, især når du har brugt lang tid på at forberede dig.

Men husk at du stadig er på arbejde, og at det ikke kan nytte noget at bebrejde din chef eller skabe dårlig stemning efterfølgende. Hold i stedet hovedet højt og hav en konstruktiv indstilling.

Selvom det kan synes svært, kan det være en god idé at spørge ind til, hvordan du kan opnå din ønskede lønstigning i fremtiden, eller måske lave en konkret aftale om, hvilke udviklingspunkter du skal opfylde, for at stige i løn. På den måde har du også noget konkret at arbejde videre med indtil den næste lønforhandling.

Til sidst skal det siges, at du desværre kan møde en virksomhed, som aldrig kommer til at betale dig en løn svarende til din markedsværdi, og i det tilfælde er du nødt til at overveje, om et jobskifte er bedre for dig.

Edit page