Gruppearbejde
Essentielle tips til gruppearbejdet
Her kommer vores bud på, hvordan du kommer (mere) gnidningsfrit igennem gruppearbejdet.
Som studiemedlem hos Kommunikation og Sprog har du adgang til mange fordele.
Forventningsafstemning
Husk at afstemme forventningerne til jeres samarbejde. Lav eventuelt en gruppekontrakt, hvor I sætter ord på, hvor meget og hvornår I regner med at mødes og i hvilket tidsrum på dagen. Skriv under på kontrakten alle sammen.
Selvom det kan virke lidt formelt med en kontrakt, så er det smart at have et papir at hive frem, når alle er pressede eller hvis samarbejdet begynder at smuldre.
Hver gang I mødes, bør I også aftale samt skrive ned, hvornår I mødes næste gang og hvad I har lavet til I ses igen.
Ambitionsniveau
Det er altid en god idé at drøfte ambitionsniveauet, inden I går i gang. Det er ikke det fedeste at sige, at man ikke stræber efter topkarakter, men der kan være mange grunde til, at ens ambitioner ikke nødvendigvis er tårnhøje – eksempelvis arbejde, fritidsaktiviteter eller personlige omstændigheder.
Ved at sætte ord på det hver især, kan I nå frem til en løsning, hvor alles ambitionsniveau forhåbentlig kan tilgodeses.
Ærlighed
Overordnet set er ærlighed et vigtigt redskab i gruppearbejdet. Det er okay, hvis der er for meget at se til, eller hvis man ikke har nået at færdiggøre et stykke arbejde — det er bare vigtigt at sige det til hinanden.
Ligesom det er vigtigt at sige det, hvis man synes, at et gruppemedlem laver for lidt (eller for meget). Husk, at I er sammen om det. Alle skal kunne være med på de betingelser, I sætter for hinanden.
Tal pænt
I forlængelse af ovenstående er det vigtigt at huske på, at selvom ærlighed er utrolig vigtigt for en god relation, er det også vigtigt, at man taler pænt. De fleste af os bliver korte for hovedet, når vi bliver pressede, og kan komme til at sige noget, der bliver opfattet som vredt eller uhøfligt.
Træk vejret, I er sammen om det. Hvis du kommer til at vrisse af nogen, så husk at sige undskyld, og hvis nogen siger noget, du ikke bryder dig om, så sig det højt – de har med al sandsynlighed ikke gjort det med vilje.
Det er okay, at det ikke altid går godt
Hvis det er det første gruppearbejde, eller hvis de andre gruppemedlemmer er dine venner, så kan det være svært at erkende, hvis gruppearbejdet ikke går godt. Men det er altså helt normalt.
Derfor er det godt at tale om det, også selvom det kan virke grænseoverskridende at skulle sige det højt. For hvis du har tænkt det, er der sikkert også andre i gruppen, der kan nikke genkendende til det.
Hvis det ikke hjælper at tale om det indbyrdes, skal I ikke være bange for at bede om hjælp fra en vejleder.
Nogle gange er det de mindste ting, der er gået skævt, og så kan det hjælpe med et par øjne udefra til at finde hoved og hale i problemerne.
Husk også at bruge din tid på andre ting – og andre mennesker
Når man arbejder sammen over længere tid, kan det føles, som om man ikke ser andre mennesker end sin gruppe. Derfor er det vigtigt at se sine venner eller sin familie, så man kan få et afbræk fra gruppen og tænke på noget helt andet.
Planlægningen af gruppearbejdet er også vigtig, fordi I på den måde kan sætte tid af til at holde pause fra hinanden.
Hyg jer sammen
Det kan være godt med noget hygge i gruppen. For eksempel kageordninger, en fyraftensøl en gang imellem eller noget helt andet.
Når man lærer hinanden at kende i andre sammenhænge end diskursanalyser og indholdsfortegnelser forbedrer det både samarbejdet og opgaven.
Hold pauser
Lidt i forlængelse af det ovenstående punkt er det også vigtigt at holde pauser i gruppearbejdet. Det bliver typisk nogle lange dage, når man skal have læst eller skrevet mange sider. Her er det rart at tage en walk-and-talk, en kop kaffe eller en god frokost for lige at samle tankerne og komme lidt væk fra opgaven eller eksamenslæsningen.
Tålmodighed
Væbn dig med tålmodighed i gruppearbejdet. Der er mange forskellige måder at arbejde og skrive på, og det tager altså bare længere tid, når man er flere mennesker, der skal læse alle afsnit igennem.
Tålmodighed er virkelig en dyd i gruppearbejdet, men i langt de fleste tilfælde lærer I alle sammen mere af at have talt tingene igennem.
Forskellighed
I et gruppearbejde er det en gave, hvis gruppemedlemmerne har forskellige kompetencer – også selvom det kan betyde, at I ikke altid er enige om, hvordan tingene skal gøres. Udvis her respekt for hinandens kompetencer og se indad og mærk efter, om du reagerer, som du gerne vil, og om du kan genkende den rolle, du har i gruppearbejdet. Så lærer du også noget om dig selv.
Som studerende ...
Kan et medlemskab hos Kommunikation og Sprog styrke dine kompetencer og øge dine karrieremuligheder – både mens du studerer og i dit kommende arbejdsliv.
Få adgang til:
- 400 gratis kurser om året.
- Gratis og anonym adgang til psykolog
- Billig forsikring hos TRYG
...og meget, meget mere