KS' lønstatistik for offentligt ansatte
Sådan bruger du lønstatistikken
I tallene for de offentligt ansatte indeholder ”nettolønnen” alene lønnen, og er derfor uden pensionsbidrag og ferietillæg.
Det skyldes at pension og ferietillæg er fastlagt i de offentlige overenskomster.
Tallene bygger på lønninger fra september 2023.
Kontakt os gerne, hvis du har brug for at få mere præcis information, inden du spiller ud med dit lønforslag!
Ofte stillede spørgsmål
-
Lønningerne i tabellerne, som du finder her på siden, er angivet i forhold til en 37 timers arbejdsuge.
Ønsker du at beregne månedslønnen ved deltid, altså ved en ugentlig arbejdstid på mindre end 37 timer, skal du dividere månedslønnen med 37 og gange med timerne på deltid.
Ønsker du eksempelvis at finde månedslønnen ved en 20 timers stilling, så finder du først den forventede løn ved fuld tid i tabellen. Denne månedsløn dividerer du med 37 og ganger derefter med 20. Resultatet er lønnen for en 20 timers stilling.
-
Gennemsnittet er summen af alles løn divideret med alle, imens fraktiler er et begreb, der ser på alle tallene i rækkefølge.
Hvis der er 00 løntal i en række, er løn nr. 50 = 50 %-fraktilen, løn nr. 90 = 90 %-fraktilen og så videre.
Medianen er det samme som 50 %-fraktilen.
Hvis der er enkelte, der har meget høje lønninger, vil det trække gennemsnittet op, mens fraktilerne er upåvirkede heraf.
Tallene er fremkommet på baggrund af en statistisk beregning – kaldet en regressionsanalyse – som gør, at statistikken bliver lige troværdig for store og små grupper.
-
Det er almindeligt accepteret, at et rimeligt lønniveau ligger et sted mellem medianen og gennemsnittet. Men det er kun et udgangspunktudgangspunkt.
Der kan være personlige forhold hos dig, der gør, at et fokus på gennemsnit og/ eller median ”prissætter” dig for lavt. Det kan for eksempel være, hvis du har særligt tunge ansvarsområder, har en meget specifik erfaring i forhold til dit aktuelle jobindhold, eller hvis du har anden erfaring og/eller uddannelse, som er relevant for dit job. Sådanne faktorer bør - alt andet lige - trække op i dit lønudspil og -niveau.