/files/assets/big_promo/ksdame.png

5 gode råd til lønforhandling

Som offentlig ansat er det som hovedregel din tillidsrepræsentant eller KS, der forhandler din løn for dig. Derfor er det vigtigt, at du "klæder" din forhandler godt på med gode argumenter for en lønstigning til dig.

1. Find ud ud, hvordan og hvornår, der forhandles løn på din arbejdsplads

I den offentlige sektor er der faste rammer for hvornår og hvordan, de lokale lønforhandlinger finder sted. Har du en tillidsrepræsentant, vil hun kontakte dig, når det er ved at være tid til at forberede lønforhandlingen.

Hvis du ikke har en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, kan KS forhandle på dine vegne.

Det er en god idé, du selv holder øje med, hvornår der skal forhandles løn på din arbejdsplads og kontakter KS så vi kan forberede os bedst muligt sammen. Jo før jo bedre.

2. Vær skarp på din lønforventning og smertegrænse

Når du går til jobsamtale i det offentlige, kan du sagtens blive spurgt til, hvad dine lønforventninger er. Det samme spørgsmål vil du blive mødt med, når du taler med en tillidsrepræsentant eller forhandler fra KS. Derfor skal du være parat til at give et svar.

I det offentlige er lønnen inddelt i basisløntrin og tillæg. En del af din løn vil være fastlagt i overenskomsten, men der vil også være en del, der er til forhandling for eksempel kvalifikationstillægget.

Du behøver ikke overveje, hvordan lønnen skal være sammensat, men du skal vide hvad du samlet set har en forventning om at få i løn. Husk i den sammenhæng at pensionen i det offentlige lægges oveni den løn, I aftaler. Det er en væsentlig forskel fra det private arbejdsmarked, hvor de fleste selv skal sørge for at få aftalt en pensionsordning i deres kontrakt.

3. Brug KS' lønberegner og book en lønvejledning

Inden du laver dit oplæg til lønforhøjelse er det en god idé at få et indblik i, hvordan din løn ligger i forhold til resten af sektoren. Et godt redskab til det formål er KS' lønberegner.

Husk at lønberegneren ikke er en facitliste, men den kan give dig en indikation af, hvor du ligger lønmæssigt i forhold til din markedsværdi, og måske er der her et ekstra argument for en lønstigning.

Ud over KS’ egen lønstatistik er følgende statistikker meget brugbare:

Ansatte i staten: loenoverblik.dk

Ansatte i kommuner og regioner: krl.dk

Husk at kontakte os så tidligt i forhandlingssituationen som muligt, da vi enten skal forhandle for dig, eller hjælpe dig med argumenter til din tillidsrepræsentant.

4. Forbered de bedste argumenter til din forhandler

Selvom du ikke selv skal forhandle er forberedelsen i forhold til dine argumenter for en lønstigning faktisk den samme.

Din forhandler har naturligvis styr på overenskomstens regler og forhandlingsstrategien, men det er dig, der er nærmest til at finde de stærkeste argumenter for en lønstigning.

Vi anbefaler, at du skriver dine 3 bedste argumenter ned, så du kan forklare dem til din forhandler.

Det kan for eksempel være at du har en specialviden indenfor et område, som kun du kan varetage, eller du er kommet i mål med et stort projekt eller har bidraget i særlig grad på en anden måde. Vigtigt kan også være ændret jobindhold, nye kompetencer, større ansvar.

Når du forbereder dine argumenter, er det en god idé at hægte dem op på arbejdsgivers strategi, planer og fokusområder. På den måde flytter du argumenterne over på din arbejdsgivers ”banehalvdel”, hvilket gør det sværere at afvise dem.

Husk, at der er forskel på, om du er på vej ind i et job, eller det er den årlige lønforhandling.

5. Erfaring betyder noget

Selvom et studiejob ikke tæller med i din anciennitet, kan det stadig være et godt argument for et kvalifikationstillæg Det samme gælder fx efteruddannelse, Husk derfor altid at nævne hele din arbejdshistorik for din forhandler.

Edit page