/files/assets/big_promo/ksdame.png

10 gode råd til lønforhandling

Skal du forhandle løn, og er du i tvivl om, hvordan du opnår det bedste resultat? Bare rolig du er ikke alene.

Vi har samlet vores 10 bedste råd til en vellykket lønforhandling.  

Det er for mange grænseoverskridende at tale om løn, og i særdeleshed at forhandle sig til en højere løn. Det kan føles meget personligt, og nogle føler endda ubehag ved at stille krav til sin chef omkring lønnen.

Når det er sagt er det meget vigtigt, at du finder modet til at tage forhandlingen, så du kan få en løn, som du er tilfreds med. Hvis du er frustreret over din løn, eller synes den er for lav, kan det på sigt påvirke både din arbejdsglæde og dit engagement.

Her får du hjælp og værktøjer til at komme i mål med din næste lønforhandling.

1. Forbered dig grundigt

For at opnå et godt resultat til en lønforhandling kræver det en meget grundig forberedelse, og ikke kun lige op til selve samtalen. Faktisk er forberedelsen noget der foregår hele året imellem lønforhandlingerne.

Det bedste råd er at føre en form for logbog over de daglige/ månedlige opgaver og projekter, du har ansvaret for samt notere ned, hver gang du lykkes med noget eller får ros.

Husk også din chef kan konfrontere dig med de ting der måske er gået mindre godt i løbet af året, som du også bør være forberedt på at tale om.

2. Brug KS' lønberegner og book en lønvejledning

Inden en lønforhandling er det vigtigt at have et indblik i, hvordan din løn ligger i forhold til resten af arbejdsmarkedet (og din branche). Et godt redskab til det formål er KS' lønberegner.

Husk at lønberegneren ikke er en facitliste, men den kan give dig en indikation af, om du halter langt bagefter lønmæssigt i forhold til din markedsværdi, hvilket i så fald kan bruges som et ekstra argument for en lønstigning.

Vi giver råd om teknik og psykologi ved lønforhandlingen, og vi tager udgangspunkt i din særlige situation og KS' lønberegner.

3. Nervøsitet er normalt

Lønforhandlingen skal til at starte, og du mærker dine hænder ryste under bordet, og din puls når højder, du ikke troede var muligt.

Bare rolig, det er helt normalt at være nervøs, og selvom nervøsiteten kan føles ubehagelig, kan den faktisk også være en hjælp til at du kan præstere endnu bedre.

Så træk vejret dybt og stol på dine egen forhandlingsevner, og at du har gjort din forberedelse godt nok.

4. Beslut dig for dit lønønske

Inden forhandlingen skal du have besluttet dig for det tal, du vil smide på bordet når din chef spørger dig.

Når først du har spillet dit tal ud, skal du turde lade det hænge i luften, også selvom din chef måske reagerer med overraskelse.

Mange har en tilbøjelighed til at trække i land, så snart stemningen bliver trykket, og simpelthen reducere kravet inden chefen når at kommentere, i håb om den gode stemning genoprettes.

Husk at I er ligeværdige forhandlere, og at en lønforhandling er en professionel situation. En stor del af din styrke ligger derfor også i at turde blive i forhandlingen, også selvom stemningen ændrer sig.

5. Løn er mere end kroner og ører

Hvis du slet ikke kan forhandle dig til en højere basisløn, kan det måske være på tide at udforske andre løndele.

Det er ikke usædvanligt at arbejdsgivere vil tilbyde at dække udgifter til fx bus/ togkort, avisabonnementer, fitnessabonnement eller fri telefon og internet.

Det kan også være du er et sted i dit liv, hvor du prioriterer mere tid udenfor arbejdspladsen, og måske ville sætte større pris på flere fridage med løn, eller nedsat arbejdstid til sammen månedsløn.

Pointen er, at alle disse elementer er en del af din samlede lønpakke, og derfor også har en økonomisk værdi.

6. Tal om din løn

Du må godt snakke åbent om din løn med kollegaer, og du må faktisk også godt nævne deres løn overfor din chef - men tjek lige de er indforstået med det, inden du gør det.

Det kan især have en værdi hvis du oplever, at andre på arbejdspladsen har en meget højere løn end dig, selvom I varetager de samme opgaver, og har samme erfaring og uddannelse.

Kontakt altid KS, hvis du har mistanke om, at lønforskellen er diskriminerende, fx begrundet i køn.

7. Fasthold dine argumenter

Under forberedelsen til din lønsamtale har du fundet de bedste argumenter, der støtter dit ønske om en bestemt lønstigning. Når du fremfører dine argumenter, vil du med stor sandsynlighed opleve, at din chef forsøger at tale din argumenter ned, eller ligefrem modargumenterer.

Det er vigtigt, du tror på dine argumenter og holder fast i dem, og kun giver efter meget langsomt i forhold til at nå et kompromis.

8. Et "nej" betyder ikke nødvendigvis at forhandlingen er slut

Det første nej kan for mange føles ubehageligt, og mange kan endda føle sig uretfærdig behandlet, da de jo har brugt lang tid på at finde et, efter deres opfattelse, rimeligt lønkrav.

Det er dog vigtigt at huske på, at et hurtigt ja i en forhandling ikke nødvendigvis er et godt tegn, da det kan betyde at dit krav faktisk var for lavt.

Det er helt normalt at forhandlingen kører lidt frem og tilbage, og at din chef siger nej flere gange, før I når et endeligt resultat. Det betyder ikke, at I bliver uvenner, men blot at forhandlingen rykker sig.

Hvis du ikke får en god forklaring på, hvorfor dit lønkrav ikke kan indfries, er det bedre at reagere undrende og spørgende, end at lade frustrationen og skuffelsen tage over. Du kan også spørge ind til, hvornår lønkravet i så fald så kan indfries i fremtiden, eller hvad der skal til, for at du kan nå dit ønskede lønniveau.

9. Opfør dig professionelt

Det kan være meget frustrerende at blive afvist under en lønforhandling, og følelserne kan bølge højt. Prøv i den situation at huske på, at en lønforhandling, selvom den kan være følelsesladet, stadig er en arbejdssituation, og at du gør dig selv bedst ved at agere professionelt, som du i øvrigt gør i andre arbejdsmæssige sammenhænge. Det er ikke personligt!

Det er også vigtigt at lytte til de begrundelser din chef kommer med, da der kan være omstændigheder på arbejdspladsen som gør, at dit ønske simpelthen ikke kan indfries økonomisk set lige nu. Det kan være der lige har været nedskæringer, eller at virksomheden ser ind i en tid med mindre omsætning.

Husk også at det sjældent skaber noget godt at true med sige op, hvis du ikke får dit lønkrav indfriet. Derudover kan det opfattes som illoyal adfærd, som i sidste ende kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser.

10. Afslut forhandlingen med at opsummere jeres aftaler

Det kan være I er nået til et resultat, og så er det en god idé at gentage det, så du er sikker på, at I er helt enige om aftalen.

Der er dog intet galt i at afbryde samtalen, for at genoptage den på et senere tidspunkt. Det kan være dialogen er kørt skævt, og vil have gavn af en pause, eller at du har fået tilbudt en lønpakke, som du har brug for at overveje inden du siger ja. I det tilfælde er det vigtigt, at I aftaler hvornår samtalen genoptages, samt hvad der fortsat er til overvejelse/ forhandling.

Edit page