Vi hører af og til, at arbejdsgiverne afviser at bruge KS’ lønstatistik. De siger for eksempel, at de ikke tror på tallene og/eller, at de hellere vil bruge en anden statistik.
Desværre er ingen arbejdsgiver forpligtet til at betale løn i henhold til KS's lønstatisk, men her er nogle gode råd til at afvæbne din arbejdsgivers udsagn.
Tallene er pustet kunstigt op
Tallene bygger på de lønninger, som medlemmerne har indberettet, og det er altså de faktisk udbetalte lønninger, som ligger til grund.
Tallene inkluderer dog både løn, pension, ferietillæg ud over en procent og bonus. Sammenligning af din løn med lønstatistikken skal derfor også tage højde for, om du får pension, og i givet fald hvor meget, hvilken bonus du kan forvente, og om du har et ferietillæg, som er højere end den ene procent, ferieloven foreskriver.
Antallet af besvarelser er for lavt til, at tallene er troværdige/ når jeg ikke kan se antallet af besvarelser, tror jeg ikke på tallene
Kun de tabeller, vi kan stå på mål for, er taget med.
Tabellerne er udarbejdet ved brug af regressionsanalyse. Det er en statistisk metode, som ser på sammenhænge mellem tal. Og er der for få tal til, at der kan laves en regressionsanalyse, så laver vi ikke tabellen. Det er også grunden til, at der er nogle tabeller, som ikke er med hvert år.
Lønstatistikken er ikke repræsentativ
Kommunikation og Sprog er en specialiseret fagforening og fokuserer på ansatte og studerende inden for kommunikation, marketing og sprog.
Statistikken koncentrerer sig om disse områder og ansatte med relevante, videregående uddannelser bag sig. Statistikken er derfor netop repræsentativ på et specialiseret område, mens den ikke påberåber sig at være det for eksempel for akademikere som sådan.
Derfor er statistikken også det bedste sammenligningsgrundlag, når der skal foretages en konkret sammenligning.
Arbejdsgiver vil hellere bruge andre lønstatistikker
Det kan være helt fint også at bruge andre lønstatistikker, det vigtige er dog at få klarhed over det, I hver især vil henvise til og så have en debat om, hvad statistikkerne respektivt kan bruges til.
Typisk vil arbejdsgiver tage udgangspunkt i statistikker fra en arbejdsgiverorganisation (for eksempel Dansk Industri eller Dansk Erhverv) eller Danmarks Statistik.
Du får ikke noget ud af at afvise inddragelsen af disse statistikker, men insister på samtidig at bruge KS’ statistik også.
Husk i øvrigt, at arbejdsgiverorganisationernes statistikker ofte siger noget om lønniveauer og –udvikling på det private arbejdsmarked som sådan og dermed ikke noget om, hvilken lønudvikling der er i en bestemt branche, isoleret set for højtuddannede eller inden for specifikke jobtyper. Og det er i forbindelse med sidstnævnte, at KS’ lønstatistik er relevant.
Har du brug for hjælp eller vejledning i forbindelse med brugen eller forståelsen af lønstatistikker – KS’ egen eller andre – er du altid velkommen til at kontakte os!